ЕС пак с черна статистика: Учениците в България - сред най-неуките

Това показва годишният доклад за България за 2020 г.
8 окт 2020 09:02, Петя Славова
375

Българските ученици са сред най-неуките. Това става ясно от годишния доклад за България за 2020 г. на ЕС. Според него качеството на образованието в страната продължава да е голям проблем, въпреки текущите реформи, предава Bulgaria ON AIR.

Според доклада резултатите по математика, четене и природни науки на българските деца са значително по-ниски спрямо тези в ЕС. За Дебора, която е ученичка в 12 клас, математиката и българският език не са проблем, но ѝ се е налагало да посещава частни уроци.

Още по темата

"Само веднъж ми се наложи да посетя урок по математика, понеже отсъствах и не можех да наваксам. Това е минусът - учителите следват спусната програма и няма време да се отделя допълнително за даден урок или предмет", разказа ученичката.

Въпреки инвестирания ресурс в образованието, от ЕК насочват вниманието към по-задълбочено разглеждане на проблемите в сферата. Директорът на едно от училищата у нас с най-високи резултати на матурите споделя, че проблем има и той се дължи именно на строгите рамки на преподаване.

"Задължително трябва да спазваме определени програми, включително определени теми за съответните класове. Няма време за разчуване да отделиш, когато усетиш, че един клас иска да научи нещо друго извън тези теми. Нямаш право и нямаш време", каза директорът на МГ "Баба Тонка" Галина Бобева.

Интересът към частните школи е голям. Според преподавателите в тях обаче съвременните деца имат различно възприятие към света и подходът към тях трябва да е различен.

Според Европейската комисия качеството на образованието ни трябва да бъде основен приоритет в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


375
Още по темата: ученициЕСЕКBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
308
2
 
6
 
! Отговори
777 преди 3 години
В Германия е по зле. Нямаш право на свободно мислене. Както го пише в учебника така трябва да го напишеш на изпита. Една твоя дума и ти вземат точка от резултата. Учиш наизуст и не мислиш.
307
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Особено паразитно според мен е увлечението по такива касички за пари като сайта "Уча се".Гледах им рекламите и ми беше достатъчно - хем ти взимат парите, хем обясняват като на маймуни и ги учат на глупocти.Особено по физика и химия.Както и да е.
306
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На каква база е твърдението?
305
1
 
5
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Така става като целенасочено се сриват нормални човешкиценности като морал, уважение към личността и институциите!В България целенасочено се работи срещу тези ценности, зада може като върнат тоталитарния режим хората да въздъхнатоблекчено и да не протестират!
304
0
 
2
 
! Отговори
когато бяхме малки преди 3 години
До Чудно Трябваше да порастем големи, а когато пораснахме- тогава остаряхме............
303
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
*** ли са Българите?
302
0
 
4
 
! Отговори
komitataей преди 3 години
Колкото по-вече пари наливат по зле -то малко книги трябва да си чел да с е сетиш че без реформи в сектора няма д а има резултат,който стане министър промени ,нови програми и отчитане на дейност
301
6
 
20
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Махнете неграмотните турци и индийци и картината става друга.
300
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отделя се повече време на формата отколкото на съдържанието...
299
4
 
17
 
! Отговори
Маке от Северот преди 3 години
За какво им е на тираджийте и шивачките от Балканска Татария да знаят кой е Яворов???
298
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС е прав. Неграмотността става все по-голяма и то не само сред ромите. Наскоро млад човек ме попита не къде е, а какво е изток. Т.н. "социални", а на практика антисоциални мрежи, оглупяват младите и им изяждат времето, давайки им илюзорната представа за свобода, контакти и ценности. У нас няма нито един сериозен сайт по геополитика, икономика, социология, литература и т.н. Доколкото има някои те са нищожно слаби и се различават единствено по по-бледия си или наситен жълт цвят.
297
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българското образование не на най ниско ниво в Европа а под средното европейско ниво, уточнявам го защото в статията не се уточнява тази подробност , да няма вдигане на нивото спрямо 2018-19 но няма с спад ,въпреки че реформите са започнати не се отчита резултат от тях, което трябваше да е следствие от реформите.Но реално са необходими данни за 20-21 за да се установи дали има ползи от реформите.Което означава че трябла да се намерят правите реформи за вдигане на образованието , а не чесанеуки
296
8
 
7
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 3 години
Aми децата нямат книги! Комунистити им ги взеха!
295
3
 
3
 
! Отговори
НОБЛЯДсорриНОБЕЛ преди 3 години
до 334 "Сеедно България да изготви доклад ,че проституцията във Франция и Холандия е по ДОБРЕ заплатена и развита" Съгласен съм. Тука само евтини Нобляди, сорри Нобели
294
4
 
7
 
! Отговори
НОБЛЯДсорриНОБЕЛ преди 3 години
до 334 "Само ,че българските деца всяка година печелят медали по математика,физика,химия." Разбира се,световно прочути са. (хи хи)
293
1
 
19
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Според ЕС,всички във Бъгария са лоши и пропаднали ,само Борисов е образован и полезен
292
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ,че българските деца всяка година печелят медали по математика,физика,химия.Сеедно България да изготви доклад ,че проституцията във Франция и Холандия е по добре заплатена и развита
291
0
 
7
 
! Отговори
Дебилландия преди 3 години
Прости,нагли,крадливи,мързеливи,агресивни.Това са ***
290
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все по-зле ще става - матряла все повече измургавява!
289
1
 
25
 
! Отговори
Родител преди 3 години
Докато българските родители пускат децата си на училище , за да се отърват от тях за известно време, така ще е ! Отделно българските ученици ходят на училище , за да покажат новия си телефон, да покажат новата си татуировка, новите си прашки , новата прическа на интимния си триъгълник , новата си просташка мисъл за живота , лишен от смисъл и изява! Огледайте ученици около училище по време на междучасие - цигари, дрога, гологъзене и простотия !!