За неизпратено домашно по Viber се пише отсъствие

Учителят не може да получи обратна връзка дали е разбран урокът
21 ное 2020 08:48, Елка Василева
45
За неизпратено домашно по Viber се пише отсъствие
Снимка: архив, БГНЕС

Учениците, които се обучават от вкъщи асинхронно – чрез имейл, Viber, с поставени по телефона задачи, и не изпратят на учителя снимка или текстов файл с написано домашно или решени задачи от контролно, ще получават отсъствия. Това става ясно от промените в наредбата за приобщаващо образование, които са обнародвани в Държавен вестник на 27 октомври, пише „Монитор“.

„В случай че ученикът се обучава несинхронно, от разстояние в електронна среда и учителят установи, че в процеса на взаимодействие и обратна връзка за резултатите от обучението и оценяването по учебния предмет ученикът не участва, му се поставя отсъствие за съответния учебен предмет от графика за деня”, гласи промяната.

Така, ако училището е преминало към дистанционно обучение, но даден клас не използва Teams, zoom, shkolo или друга онлайн платформа, с която да се обучава във виртуална класна стая, то учителят може да пише отсъствия за часа на учениците, които не му предават поставените домашни, тъй като по този начин той не може да получи обратна връзка дали са разбрали урока.

Още по темата

Над 1100 ученици са се възползвали от възможността да учат от разстояние в електронна среда за повече от 30 дни, без целият им клас да е преминал онлайн. Половината от тях остават вкъщи по здравословни причини (поставят в риск своя живот или на хора, с които живеят), а другата половина чрез молба на родител и разрешение на началника на регионалното управление на образованието.

В тези случаи обучението от разстояние би трябвало да включва дистанционни учебни часове, самоподготовка, текуща обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване. Ако ученикът не покаже на своя преподавател, че се е подготвил, то той може да му пише отсъствие за часа.

По време на синхронно обучение от разстояние в електронна среда също се следи за присъствието на учениците. Във виртуалната класна стая те могат да получат отсъствия и закъснения така, както се случва, ако избягат от час или закъснеят да влязат в следващия. Така пък в онлайн часовете учители губят поне по 5 минути, докато направят поименна проверка на всеки. В реалните стаи за това обикновено им помагат дежурните ученици или направо питат кои са отсъстващите номера класа.

За учениците, които се обучават несинхронно от вкъщи по свое желание, се дава възможност и за допълнително синхронно обучение от разстояние в електронна среда чрез не по-малко от 10 учебни часа месечно. Те трябва да бъдат разпределени между учебните предмети в зависимост от дела им в училищния учебен план.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да им пишат.То не е важно само да присъстват.После хората искат да видят домашно.Може отгоре само думите ,,домашна работа,, са стоят.По наше време вършеше работа.Докато не ги усетят,че децата ги баламосват и не са схванали материала.
43
1
 
6
 
! Отговори
СОЦИОПАТ преди 3 години
След години ще дойде обратната връзка, когато започнат да върлуват цели набори социопати....тогава ще схванете обратната връзка.
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв вайбър,какъв фейсбук за дистанционно обучение?Каква е тази първобитност ?Има си съвременни платформи с виртуални класни стаи.За неусвоямоста на материала чрез дистанционно обучение са виновни единствено от МОН,защото не са дали модерни платформи на всички училища и нищо не правят.Защо ли?
41
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя министър ще го сменят по Вайбъра ми се струва
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От коментарите ясно се вижда, че не са писани от учители. По всяка вероятност става въпрос за Вайбър, защото е по-бързо. Ако трябва да се качи домашното в школо, тази платформа често те изхвърля, забива, трудно се отваря домашно. По- лесно е през Вайбър. Отваряш, проверяваш, пишеш кои са грешките и оценка/ако си решил да пишеш/. Би трябвало да се пише 2-ка, но отсъствие е по-малкото зло. Става въпрос за асинхронно обучение, при което се оценява активността, а не присъствието, както е при ДО.
39
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СС "Кога ще се оправи тази държава ???" Когато бутнете знаете кого ...
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИмената на много неща започват с буквичката К!!!Как няма да се обърка горката!
37
3
 
6
 
! Отговори
...except me... преди 3 години
Имах една такава гадна учителка по математика. Два пъти ме заплашваше, че ще ми пише двойка, ако не мога да реша задачите от домашното на дъската (знаете, че математика имаме от вчера за днес редовно). Опитваше се да обвинява родителите ми, които дори да речеш, че са длъжни, не могат да помагат пълноценно, когато детето е втора смяна.
36
3
 
1
 
! Отговори
Цецо Норвежеца преди 3 години
Те там по шопско са крайно изостанали. толкова са зле че като видят вертолет да каца,те падат на колене и се кръстят и си мислят че слизат богове от небето,по -зле от русофилите даже.Ние така преди години на селскостопански вертолет когато пръскахме с торове и пестициди и кацахме и младежи ни гледаха изцъклено нас и нашите костюми и им рекохме -,,Ние сме богове Вотан и Один и ще ви защитаваме от неприятности,,......
35
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Товаа са поредните идиотщини от МОН! За неизпратено/ ненаписано домашно НЕ се пишат отсъствия! Независимо дали се учи в зверилниците или вкъщи. Това явно е направено с цел поредното дискредитиране на онлайн обучението, единствено разумното в тази криза...Спрете с този геноцид над народа! Затваряне за най- малко 3-4 седмици, докато намалее разпространението на гадния вирус!!!
34
2
 
13
 
! Отговори
учител джадай преди 3 години
на всички ни е ясно, че нищо няма да излезе от обучението. Просто се отчита дейност и се усвояват пари.
33
2
 
6
 
! Отговори
СС преди 3 години
Кога ще се оправи тази държава ???
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 24Напълно ти вярвам.Бивша министърка на образованието бъркаше хан Кубрат със хан Крум в интервю по телевизията! Какви повече доказателства ни трябват?Чак мен ме хвана срам заради нея, аз ако бях на нейно място нямаше да се показвам повече пред хора от срам, че ще ми се смеят!
31
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чудесно! После някой да не вземе да убеждава, че дистанционното обучение било също толкова ефективно колкото присъственото?По трасето могат да се случат хиляди неща! Връзки се разпадат, ама ученикът винаги виновен!
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде, дописници, престанете да се занимавате с глупости. Всичкото ни наред, вие се занимавате с вайбър и домашни.
29
1
 
22
 
! Отговори
Баща преди 3 години
деца, днеска няма да ходите на училище, не съм платил интернета!
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"В реалните стаи за това обикновено им помагат дежурните ученици или направо питат кои са отсъстващите НОМЕРА класа."НОМЕРА-?.А дискриминация,де.
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте ривали , требет по- строги мерки и да се обнародват пак - п..ръ..ц..не ли пред компютеро- да се изгони от час , пърдон от къщи , нищо чий студену , дъ съ научи на ред
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Това с есето в 8. клас беше пълно безумие още когато го въведоха преди повече от 20 год. Есе може да се пише чак след 10. клас. Осмокласниците са малки за есе.Същото е и с презентациите.
25
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе Баце, кай ти е съветника бе? Такова тотално недоразумение за 30 г преход не сме видяли. Леле майко, загубхте изборите. Е това тотално изтрещя по всички параграфи. Отсъствие се пише ако не си бил в час, а не ако си без домашно. Това означава ли автоматично, че не е нужно да си в час но ако пуснеш домашното не ти се пише отсъствие! Май тия които са измислили тая глупост са били на онЛАЙНА обучение.