Частните училища настояват за финансова помощ от държавата

"Ние сме на пълна самоиздръжка и държавата не дава един лев"
27 ное 2020 15:41, Ния Христова
78
 
Ние сме на пълна самоиздръжка и държавата не ни дава нито един лев. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR секретарят на Българската асоциация на частните училища Валентина Денчева.
 
"Искаме икономическа подкрепа от държавата и я очакваме, защото ако преподавателите могат да работят, какво се случва с другия персонал - хигиенисти, пазачи, шофьори? Държавата може да окаже финансова подкрепа, за да запазим екипите, които толкова трудно се създават", посочи Денчева.
 
Тя обясни, че частните учебни заведения сами осигуряват средствата за заплатите на своите преподаватели. А миналата година са върнали част от таксите на родителите за храна и транспорт, които не са ползвани.
 
Валентина Денчева изтъкна и това, че в частните учебни институции има много малко заразени с COVID-19 деца и преподаватели.
 
"Едно държавно училище, където има над 1000 ученици, специални режими за коридорите, може ли да се сравни с частно, където учениците са около 350? Не бива всички образователни институции да бъдат разглеждани под общ знаменател. Не бива да забравяме, че имаме достатъчно опит от пролетта и виждаме проекцията върху физическото здраве на децата", обясни още секретарят на Българската асоциация на частните училища.
 
Тя поздрави и кметът на София Йорданка Фандъкова за отварянето на две детски градини.
 
"В България трябва да имаме гъвкав подход. Фандъкова показа такъв и я поздравявам", подчерта Денчева.
 
"Частните училища и детски градини бяха творческа лаборатория и показаха развитието на образованието. Ние искаме да се отбелязва нашето развитие и да има диференцирани решения за нашите образователни институции", категрично заяви тя.
 
Денчева е на мнение, че от МОН са взели много мъдри решения по време на пандемията, които после министърът е отменил, което "прави много лошо впечатление".
 
"Ние имаме изключителна подкрепа от родителската общност, те са много отговорни и не водят болни деца в училище. Родителите, които искат децата им да посещават училището, не са безотговорни, това са хора на мениджърски позиции, които имат частен бизнес и трябва да са на работните си места в тези времена", каза на финала Валентина Дечева и добави, че трябва да се пази физическото здраве на децата.

78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
колко хора могат да си позволят по 2000-3000 лева такси? само най-богатите.
АМи добре, тогава за какво плачат, нали сега са на свободния пазар частните училища.
Защо трябва да ги догира държавата. Ето го обратния вариант - свалят таксите на 200 лева, и получават държавна помощ за оборудване и заплати. Аааааа, не кеф, нали.
По-готино е да цоцате от такси и от държавата ЕДНОВРЕМЕННО. Това е държава в държавата
56
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Откъде накъде? Частните училища имат право да направят таксите колкото желаят - ако щат и 10 000 лева - а държавните трябва да се съобразяват с ограниченията, които държавата им налага, а в замяна получават помощ. Нека частните училища рязко намалят таксите и да получат помощи, ама те няма да искат.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо учителите не са доволни от частните училища? Бягат при първа възможност.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ийе - нямали заразени. Ами те само са преносители.
53
0
 
2
 
! Отговори
може - преди 1 месец
Ako таксата за 1 година на ученик е по-малка от 2000 лева... Иначе си е печелбарство.
52
0
 
2
 
! Отговори
Бандерас преди 1 месец
Вие не сте нормални! Какви пари?!?! Та дистанцираното обучение пак ще си го заплащат частните ученици. Да се дават пари на семейства ,които са останали без работа,или се налага единият родител да е в неплатена отпуска за да се занимава с детето/ 90% от тези деца посещаващи частните училища имат детегледачки/.
51
5
 
2
 
! Отговори
До Дарвин преди 1 месец
Не са хрантутници днешните частни училища. Те се издържат сами. Там учат деца на хора, които могат да отделят по неколкостотин лева за такси. Правят го, за да учат децата им там, където все пак има някаква дисциплина и се получават реални знания.
Хрантутници, които получават държавни субсидии, са напълно излишните частни
ВУЗ-ове, създадени само за да има откъде лентяите от БАН да си докарват допълнителна печалба чрез хонорари от лекции, докато в БАН им тече трудов стаж и заплата даром.
50
1
 
1
 
! Отговори
Има логика преди 1 месец
Училищата, макар и частни, са на пълна самоиздръжка.
А частните университети и колежи получават държавни субсидии. От къде накъде?
Учениците в частните училища изпълняват конституционното си задължение да учат поне до 16-годишна възраст. Всъщност, което дете ходи в такова училище, не го напуска докато не завърши средно образование.
А частните университети и колежи? Повечето им питомци са там поради личен каприз, да похайлазуват 4-5 години и дипломите на повечето от тях са без покритие.
49
1
 
4
 
! Отговори
До хаха преди 1 месец
Айде сега да идеш да се поразровиш из сайтове на МОН и разни международни олимпиади и да видиш колко от изброените деца на призовите места по математика, физика, астрономия, лингвистика и т.н. са от частните училища! Колко от тях са първи на матури и НВО. Нищо не знаели- друг път! Нищо не знаят масово в държавните училища с едно-две изключения.
48
2
 
10
 
! Отговори
one преди 1 месец
Не думай, бе!?!?Не са ли мааалко повече нахални???
47
0
 
7
 
! Отговори
мая общата преди 1 месец
чалгарките , миските и плейките , нема ли да искат финансова помощ от държавата ?!
46
4
 
12
 
! Отговори
хаха преди 1 месец
Добре ве, тия и те изнагляха. А даваха ли нещо на държавата, като прибираха баснсловни суми за гъззарчетата дето учат в тези училища? Не. Значи - никаква помощ от държавата.
Дори трябва да се забранят тези училища. Там всичко е ясно. Келешшчето бъкел не знае, ама нали един чувал с пари плащат родителите, за да учи там и му се пишат оценки. Бъкел не знаят от тия частни училища. АМа нищо бе, казвам ви. На съседа детето нали учи там. Трагедия. Името си като хората не може да напише...
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре де! Какъв им е проблема? Таксатс си върви и при дистанционо обучение, само че имат намалени режийни разходи, които не ги приспадат. Защо им е необходима помощ? Защо искат да набутат отново децата присъствено?
44
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Взимате достатъчно големи такси от родителите на глезените ученици,така че нямате право да ревете за помощ.
43
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 38
По живково време в елитните училища влизаха само децата на партийните дейци и връзкари, от там да учат при някой лоши капиталисти или в СССР.
А те, не се отказваха от парите, а рогатия... може ли да ми припомниш по кое време бяха забранени кръщенетата и ходеното до църква?
42
2
 
15
 
! Отговори
До 21 преди 1 месец
То те се появиха, защото няма достатъчно места в държавните и именно с тяхното лоби в МОН се подържа нисък стандарт в държавните за да имат бройка те. Всяка година в София те имат между 20 000 и 30 000 сигурно ученика. Не ви ли е правило впечатление, че повечето от тях се помещават в бивши детски градини или бивши техникуми.
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Едно държавно училище, където има над 1000 ученици, специални режими за коридорите, може ли да се сравни с частно, където учениците са около 350?"

Вярно е, защото не знам държавните училища да вземат по 5000EUR+ за учебна година на дете (и това само за обучението, храна, транспорт и т.н. се доплащат). Сигурен съм, че в някой са им взели и допълнително за оборудване за ковид.
А за "другия персонал" - неплатен и 24лв на ден от държавата или 60/40, и др. не е да няма какво и откъде.
40
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То заради тях МОН отлагаха до последно преминаването на дистанционна форма, за да съберат и последната такса за 2021, която се плаща до ноември месец. На мен от 8500 ле такса за миналата година в която е включена и храна ми върнаха 100 евро за целият период на дистанционното, така че да не реват толкова. Намалено е ползването на ток, отопление, почистване и още куп други режийни разходи.
39
2
 
17
 
! Отговори
Vip преди 1 месец
Това е малко нагло. Ако фалират учителите на момента могат да влязат в държавните е на държава заплата и учениците също в държавните. В крайна сметка ако искаш маминото да се учи със съученици на други дето се мислят за каймак да спонсорират школата си иначе на фалит така действа пазарната икономика...
38
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По Живково време / лека му пръст на бай Тошо/ нямаше шмекери и частни училища. Имаше професионални и елитни учуебни заведения. Парите и рогатия превзеха света. Да се помолим всички заедно на Бог за спасение!