Най-много научни проекти у нас са в областта на техническите науки

Ниското заплащане отказва младите от докторантура
11 яну 2021 20:35, Анисия Иванова
10
Най-много научни проекти у нас са в областта на техническите науки
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българската наука от много години има сериозен принос в световните научни изследвания. Това заяви проф. дхн Георги Вайсилов, управител на Фонд "Научни изследвания",  в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"В едно изследване от 2017 г., беше показано, че през 1990 г. сме били на 35-о място по брой научни публикации в света. За съжаление след това тази позиция я загубихме и бяхме стигнали 58-о място преди няколко години. Но вече са предприети редица действия, за да си върнем по-предните позиции", коментира гостът.

Сред взетите мерки са националните научни програми, центровете за върхови постижения и центровете за компетентност, както и стартирането на програмата за финансирането на голяма изследователска инфраструктура.

Проф. дхн Георги Вайсилов добави, че преди около три години най-голям интерес се е наблюдавал към изследвания в областта на биологията, физиката и химията, а през изминалата 2020 г.  Фонд „Научни изследвания“ е бил свидетел на голям брой проекти по медицина.  

"И все пак във всички конкурси, които сме имали до моменти, най-голям брой проекти са насочени към техническите науки", казва още той пред Bloomberg TV Bulgaria.

Допълва, че 2020 г. е била сложна и за науката, така както бе и за други сфери. "Постави ни в ситуация, в която не можехме да продължим ефективно научните изследвания както обикновено. Моята група беше облагодетелствана, защото ние по принцип работим дистанционно. Но работата със студентите много сериозно се ограничи.“

По думите му младите учени проявяват интерес към почти всички видове изследвания стига да могат да бъдат привлечени и да бъдат запознати със самото изследване.

"За съжаление при нас в целия университет има значителен спад на броя на докторантите, като основната причина са условията, които държавата предлага – а именно сравнително ниско заплащане за докторантура", каза гостът.

Целия разговор вижте във видеото.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
8
 
! Отговори
ДнешнитеНищоНеЗнаят преди 1 месец
По времето на соца във всеки научен институт възлагаха на някой субект от Партийното бюро да отговаря за държавната тайна, стига той да има научна степен.
Това означаваше, че всеки е длъжен да го информира, ако възнамерява да даде нещо за публикуване извън печатните издания на съответния институт.
И ако субектът ти забрани, нямаш право да публикуваш, та дори и да е кратък вестникарски материал по случай годишнина от кончината на Г.С.Раковски. Каква държавна тайна е това? Но могат да ти пречат.
7
0
 
3
 
! Отговори
Продължението преди 1 месец
Ако не го допускат да публикува в издания на съответния институт или постоянно бавят отпечатването на монографията му в Издателството на БАН, младият човек може със свои пари и в друго издателство да отпечата труда си. Ако този труд е с предговор от солиден учен, той вече има съответната стойност, а после който разбира, ще оцени книгата или студията му и ще напише отзиви и рецензии.
Така че можем да спорим дали през 1990 г. в по-многобройните публикации е имало повече приноси в сравнение с днес.
6
1
 
5
 
! Отговори
Преди няколко години преди 1 месец
сме били на 58-о място в света по брой на научни публикации.
Обаче солидна част от авторите на тези публикации са под 40-годишна възраст, знаят западни езици за разлика от повечето си колеги от предишното поколение, правят обзор на научните достижения по света и изтъкват какво е новото, което те са постигнали и представят в публикацията си.
И освен това не са унизително зависими от корумпирани научни съвети и подобни редколегии. Ако му правят въртели и не го допускат да публикува /продължавам
5
0
 
4
 
! Отговори
През 1990 г. преди 1 месец
сме били на 35-о място в света по брой на научни публикации. Ама не броят на публикациите е важен бе байно, а броят на приносите!
Едни и същи доценти и професори публикуваха едни и същи текстове с много малки промени в някои изречения и под различни заглавия, с уговорката, че доразработват темата, по която са писали дисертация преди 10, 15, 20 години. Младите не можеха да се доберат да публикуват на страниците на научно списание или в авторитетен сборник, освен ако нямаха силна протекция.
4
0
 
7
 
! Отговори
Непременно прочетете преди 1 месец
Преди време проф. Емил Хорозов публикува книга със заглавие "Проектният бизнес и ограбването на науката". Подзаглавието на тази книга е "Наръчник на управляващия мошеник".
Професорът посочва конкретни примери относно безобразията, вършени при разпределянето на парите за финансиране на научно-изследователски проекти. Всеки би трябвало да се запознае със съдържанието на тази книга, защото Фонд "Научни изследвания" се финансира с пари на данъкоплатците.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бате Вайсилов,
Просто трябва да се предложи докторантура на всеки с успех не по-нисък от
отличен (5.50) - като завършек на следването му.
По институтите продължават да се разиграват циркове като по времето на соца - месеци преди да бъде обявен в "Държавен вестник" конкурс за аспирантура (докторантура), вече се знае кой ще го спечели и ако някое наивниче също подаде документи, такива мръсотии ще му извъртят, че да го подплашат и да не посмее повече да припари до науката.
2
0
 
5
 
! Отговори
Работата по проекти преди 1 месец
трябва да се поощрява. Бедата се състои в корупцията сред лицата, изпратени от отделните институти на БАН, за да разпределят парите от Фонд "Научни изследвания" и да решават кой от представените проекти да финансират.
Но има и добри проекти.Трябва да намерим начин да притиснем корумпираните, защото кадърният техничар ще си събере багажа и ще иде да работи за друга нация, ако тук 2-3 години подред предложените от него проекти са били отхвърлени, а глупостите на некадърни човечета - предпочетени.
1
0
 
10
 
! Отговори
Информиран преди 1 месец
Това е дезинформация ! Най-много в България са не техническиъе , а политическите проекти !!! Голема тарапана е за политически машинации ! Разбраха , че с "политика" може да се правят много пари !