COVID-19 влоши психичното здраве на децата

Поне 1 от 7 деца е стояло вкъщи най-малко девет месеца
11 мар 2021 23:15, Анисия Иванова
13

Поне едно от седем деца или 332 милиона в цял свят, си е стояло вкъщи най-малко девет месеца от началото на пандемията от COVID-19, съгласно задължителните или препоръчителните политики, прилагани повсеместно в държавите.

Това е изложило на сериозен риск тяхното здраве и благосъстояние, става ясно от доклад на УНИЦЕФ.

С навлизането на пандемията във втората ѝ година въздействието върху психичното здраве и психосоциалното благосъстояние на децата и младежите започва сериозно да се усеща.

Сериозен процент от децата и младежите преживяват тревожни разстройства и дори депресии.

Вследствие на блокадите много от децата, които живеят в условия на насилие, лишаване от грижи или малтретиране вкъщи, са останали затворени с насилника си и без подкрепата на учители, по-далечни роднини и общността, сочат още изводите от проучването.

Децата от уязвими групи от населението – като тези, които живеят и работят на улицата, децата с увреждания и децата, живеещи в условия на конфликт– рискуват техните нужди от подкрепа на  психичното здраве да бъдат пренебрегнати изцяло.

Данни на Световната здравна организация показват, че пандемията е нарушила или спряла изцяло първостепенните услуги за психично здраве в 93% от страните по света.

На този фон търсенето на психологическа подкрепа расте.

Темата коментирахме в предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR с Даниела Колева, Програмен директор „Закрила на детето“ в УНИЦЕФ България.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия глупости ги разправяте на бабите си. Децата умират от кеф - 3 часа на ден псевдоучилище от екрана и после цял ден компютърни игри или цъкане на телефона и гледане на филми, аниме и сериали.

Вероятно единствените "страдащи" от онлайн обучението ученици са тези в половоактивна възраст, на които им се свидят чалготеките, голите потни телеса, които се тресат там и това, което се случва след таксито.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Нелепо

Обясни ми, как да си пусна детеото да играе "в планината", като ме няма? Та то има вълци в региона! *** ли си, *** ли си, какъв си?
11
0
 
3
 
! Отговори
Случка преди 1 месец
На познати детето го занесе в къщи (от училище). Бабата и дядото починаха за месец. Сега с детето работи психолог...
10
1
 
9
 
! Отговори
Още по-нелепо преди 1 месец
Война няма. Вируси е имало и ще има. Гледайте децата си и ги заведете на море и планина, когато са ви оставили без работа и без доходи. Демагогия. Стегнете се и защитете децата си!
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не Ковид, а психопатите зад цирка
8
7
 
4
 
! Отговори
Нелепо преди 1 месец
Да, като цяло пандемията не подминава никого, и децата също! Но децата при свестни родители могат да играят навън, в планината, на море и т.н. До голяма степен зависи от ридителите! А както знаем тях ги мързи или е досадно да обърнеш внимание на децата си. Айде сега си представете, че е война и пред очите на децата се разиграват батални сцени! Стига мрънкахте, напънете се заради децата си!
7
5
 
6
 
! Отговори
Изнервена преди 1 месец
Аааа, ще се сетите! Естествено, че се уврежда психичното здраве на децата с безумните мерки. Те трябва да са в училище и навън заедно със съучениците и приятелите си. Трябва да играят, да спортуват, да са щастливи! А не да са по цял ден с вредните маски, които ги задушават или затворени у дома пред компютъра. Но не, едни луди ги третират като заплаха!!!!!
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е крив поредният вирус, а престъпното управление на световтите управници, затворило хората без причина, сложило им намордници и унищожаващо психиката.
5
3
 
16
 
! Отговори
Pegula преди 1 месец
Никакъв ковид не е влошил психичното здраве, а МЕРКИТЕ на правителствата, за "борба" с ковид. Страничните ефекти от *** мерки ще убият дългосрочно повече народ от самия вирус!
4
3
 
11
 
! Отговори
дано овцете преди 1 месец
най-после разберат колко страшен е еврейския заговор
и най-после осъзнаят че без барикади и кръв евреиското зло няма да бъде победено
3
3
 
15
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Преди 3-4 г. умният ми брат каза че ако нещо може да върне хората на село - това са пандемиите.
При локдаун животът на овчарчето Калитко с кавала и ваклите овчици ще ви се стори като неземно щастие пред домашния арест и наморниците.
2
10
 
13
 
! Отговори
Много са си добре преди 1 месец
Докато родителите се скъсват от работа.
Децата са си добре вкъщи на топло с интернет и онлайн игри.
Най-много да предозират шоколада и да получават разстройство и често ходене до тоалетна.
1
0
 
18
 
! Отговори
Аха преди 1 месец
,, Темата коментирахме в предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR с Даниела Колева, Програмен директор „Закрила на детето“ в УНИЦЕФ България"

Докога бездетни НПО активистки ще се изказват за чуждите семейства и деца?