COVID-19 влоши психичното здраве на децата

Поне 1 от 7 деца е стояло вкъщи най-малко девет месеца
11 мар 2021 23:15, Анисия Иванова
13

Поне едно от седем деца или 332 милиона в цял свят, си е стояло вкъщи най-малко девет месеца от началото на пандемията от COVID-19, съгласно задължителните или препоръчителните политики, прилагани повсеместно в държавите.

Това е изложило на сериозен риск тяхното здраве и благосъстояние, става ясно от доклад на УНИЦЕФ.

С навлизането на пандемията във втората ѝ година въздействието върху психичното здраве и психосоциалното благосъстояние на децата и младежите започва сериозно да се усеща.

Сериозен процент от децата и младежите преживяват тревожни разстройства и дори депресии.

Вследствие на блокадите много от децата, които живеят в условия на насилие, лишаване от грижи или малтретиране вкъщи, са останали затворени с насилника си и без подкрепата на учители, по-далечни роднини и общността, сочат още изводите от проучването.

Децата от уязвими групи от населението – като тези, които живеят и работят на улицата, децата с увреждания и децата, живеещи в условия на конфликт– рискуват техните нужди от подкрепа на  психичното здраве да бъдат пренебрегнати изцяло.

Данни на Световната здравна организация показват, че пандемията е нарушила или спряла изцяло първостепенните услуги за психично здраве в 93% от страните по света.

На този фон търсенето на психологическа подкрепа расте.

Темата коментирахме в предаването „Директно“ по Bulgaria ON AIR с Даниела Колева, Програмен директор „Закрила на детето“ в УНИЦЕФ България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия глупости ги разправяте на бабите си. Децата умират от кеф - 3 часа на ден псевдоучилище от екрана и после цял ден компютърни игри или цъкане на телефона и гледане на филми, аниме и сериали. Вероятно единствените "страдащи" от онлайн обучението ученици са тези в половоактивна възраст, на които им се свидят чалготеките, голите потни телеса, които се тресат там и това, което се случва след таксито.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НелепоОбясни ми, как да си пусна детеото да играе "в планината", като ме няма? Та то има вълци в региона! *** ли си, *** ли си, какъв си?
9
0
 
3
 
! Отговори
Случка преди 3 години
На познати детето го занесе в къщи (от училище). Бабата и дядото починаха за месец. Сега с детето работи психолог...
8
1
 
9
 
! Отговори
Още по-нелепо преди 3 години
Война няма. Вируси е имало и ще има. Гледайте децата си и ги заведете на море и планина, когато са ви оставили без работа и без доходи. Демагогия. Стегнете се и защитете децата си!
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не Ковид, а психопатите зад цирка
6
7
 
4
 
! Отговори
Нелепо преди 3 години
Да, като цяло пандемията не подминава никого, и децата също! Но децата при свестни родители могат да играят навън, в планината, на море и т.н. До голяма степен зависи от ридителите! А както знаем тях ги мързи или е досадно да обърнеш внимание на децата си. Айде сега си представете, че е война и пред очите на децата се разиграват батални сцени! Стига мрънкахте, напънете се заради децата си!
5
5
 
6
 
! Отговори
Изнервена преди 3 години
Аааа, ще се сетите! Естествено, че се уврежда психичното здраве на децата с безумните мерки. Те трябва да са в училище и навън заедно със съучениците и приятелите си. Трябва да играят, да спортуват, да са щастливи! А не да са по цял ден с вредните маски, които ги задушават или затворени у дома пред компютъра. Но не, едни луди ги третират като заплаха!!!!!
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е крив поредният вирус, а престъпното управление на световтите управници, затворило хората без причина, сложило им намордници и унищожаващо психиката.
3
3
 
16
 
! Отговори
Pegula преди 3 години
Никакъв ковид не е влошил психичното здраве, а МЕРКИТЕ на правителствата, за "борба" с ковид. Страничните ефекти от *** мерки ще убият дългосрочно повече народ от самия вирус!
2
3
 
15
 
! Отговори
Край преди 3 години
Преди 3-4 г. умният ми брат каза че ако нещо може да върне хората на село - това са пандемиите.При локдаун животът на овчарчето Калитко с кавала и ваклите овчици ще ви се стори като неземно щастие пред домашния арест и наморниците.
1
10
 
13
 
! Отговори
Много са си добре преди 3 години
Докато родителите се скъсват от работа.Децата са си добре вкъщи на топло с интернет и онлайн игри.Най-много да предозират шоколада и да получават разстройство и често ходене до тоалетна.