Гайдарова: Учениците от 1-4 клас е приоритет да бъдат върнати в клас

"Нормално е в едно училище да има паралелки, които да учат онлайн", каза Мария Гайдарова
Обновена: 9 ное 2021 16:49 | 9 ное 2021 09:29, Ния Христова
1
 
81 000 теста, предназначени за учениците в София, вече са доставени за 24-те района на града.
 
"Родителите трябваше да изразят своите становища до вчера. Регионалните управления на образованието трябваше да обобщят данните за всяко училище и всяка паралелка и днес ние ще ги имаме. Към момента официални данни не мога да кажа, но това, което е неформално е, че родителите имат желание децата да се върнат в училище и да приемат тестването", посочи заместник-министърът на образованието Мария Гайдарова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Тя уточни, че тези, които не желаят, имат опция да останат на обучение от разстояние в електронна среда.
 
"Нормално е в едно училище да се случи да има паралелки, които да бъдат в обучение от разстояние в електронна среда, както и такива, които да са присъствено в училище", изтъкна зам.-министърът на образованието.
 
"Тестовете, така както са избрани от Министерството на здравеопазването, изискват да бъдат направени в контролирана среда, така че да имаме минимален риск и да имаме гарантирана безопасна среда в училището учениците да бъдат при равни условия", подчерта Гайдарова.
 
"Учениците от 1-4 клас е приоритет да бъдат върнати в училище. Дефинирали сме какви са условията на безопасна среда - наличие на тестове, над 50% от родителите да желаят връщането в конкретната паралелка, и дали учителите имат "зелен сертификат" или са приели да се тестват 2 пъти седмично", коментира Гайдарова.
 
"Това са едни плочки, на които се накапва вече взетата слюнка от детето. Сложен е този реактив и с пипетка се накапва. Пред всяко дете се извършва това, тоест то е седнало и не е в движение. Не може да има объркване - всяка тестова плочка е пред всяко дете. Няма имена на децата, описване", обясни тя.
 
"Нормално е да има учители, които да се притесняват. Нека да се информират, да гледат клиповете в детайли, да знаят на кои родители могат да разчитат. Ако ситуацията е такава, че всички в училището са тествани, тя е безопасна. Когато заболеваемостта падне под 250 на 100 000, няма да се правят тестове", посочи заместник-образователният министър.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

1
Още от Образование
Все още не е ясно колко паралелки се връщат в клас
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Големи глупости преди 3 седмици
дори не знаят какво е безопасна среда за децата...Всички тези мерки, перки и отверки...маски, каски и препаски създават впечатление за военно-полева болница....А децата играят ролята на военнопленници и ги подлагат на всякакви медицински проверки....Но, ха-ха ОБРАЗОВАНИЕ НЯМА...