Вдигат заплатите на учителите с 25% над средната за страната

Детските градини стават безплатни, във ВУЗ-овете проверки за плагиатство
Обновена: 18 яну 2022 11:13 | 18 яну 2022 11:09, Веселина Йорданова
266

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Държавата ще увеличи обхвата на децата в детските градини, като ги направи напълно безплатни. В момента родителите на тригодишните са освободени от такси само в отделни общини. За в бъдеще няма да плащат в цялата страна, съобщиха от МОН.

От ведомството представиха приоритетите си през настоящата година, като основната цел е децата, учениците и студентите в България да получават по-качествено образование.

Ще бъдат увеличени учителските заплати, така че размерът им да надхвърля с 25 процентни пункта средното възнаграждение за страната. За първи път от 10 години, извън повишението на заплатите, ще се увеличи и стандартът за издръжка на образователните институции.

Ще бъде създадена и тествана нова методика за оценка на добавената стойност на обучението. Тя ще бъде използвана като основен компонент на оценката за качеството на преподаване в училищата, отчитайки техните обективни специфики, например тип населено място, образователен статус на родителите и др.

Ще започне практическата разработка на Единна електронна платформа за образователни услуги и съдържание, т.нар. електронен образователен облак. Той ще осигури достъп на всички учители, ученици и техните родители до наличните електронни образователни ресурси, събрани на едно място.

Друг фокус е професионалното образование. Ще се работи за подобряване на материалната база най-вече със средства по Плана за възстановяване и устойчивост. Там са предвидени пари за цялостното обновяване и преоборудване на 24 професионални гимназии, които ще бъдат училища - хъбове в своите региони.

Предвижда се да се развиват още по-тесни връзки с бизнеса чрез привличане на преподаватели от реалното производство и инвестиции в мрежата от професионални гимназии. МОН поиска допълнително финансиране за увеличен план-прием в паралелките за дуално обучение, както и в тези по защитени професии и професии с недостиг на пазара на труда.

Предвиждат се сериозни инвестиции за значително обогатяване на извънкласните дейности. Наред с това МОН е поискало в държавния бюджет за тази година да бъдат включени допълнителни средства за ремонт на физкултурни салони и спортни площадки.

Във висшето образование се подготвя серия от мерки за гарантиране на високо ниво на подготовка на преподавателите. Една от тях е борбата с плагиатството. Вече ще бъдат проверявани всички научни публикации, а не само тези, които се използват в конкурси за академично израстване, както е сега. Ще се създаде двустепенна структура за проверка за плагиатство.

Чрез нормативни промени висшите училища и научните организации ще бъдат задължени да създадат свои комисии по академична етика. Те ще правят първоначалните проверки. Съществуващата национална Комисия по академична етика към МОН ще бъде втора инстанция, пред която ще могат да се обжалват решенията на комисиите от по-ниското равнище.

Отделно от това се предвиждат промени в акредитацията на професионалните направления в университетите и атестацията на преподавателите, както и преструктуриране на висшите училища. По тези въпроси предстои по-широка дискусия, за да се намерят най-ефективните решения.

През 2022 г. ще започнат част от дейностите по Плана за възстановяване и устойчивост и по двете европейски програми - за образование и наука.


266
Още по темата: МОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
234
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В професионална гимназия с 40-50%реално присъстващи ученици и 50%двойки на ДЗИ учители вземат 1800лв нетна заплата(и много повече).Големите постижения, демонстрации на голяма ангажираност, проекти и натрапените демонтратив снимки по сайтовете за само една голяма заблуда. Колкото учениците са по - неграмотни, толкова по- големи са заплатите на учителите . Не може учител на 4-5 присъстващи ученици в учебен час да получава много по- голяма заплата от учител със знания и големи отговорности.
233
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 236Ами смени професията бе госпожа, никой не те кара да работиш като медицинска сестра, стани учителка като много завиждаш на големите 900 -1000лв, ( щото да, да ти кажа, че точно толкова чиста заплата взима един учител) и да си доволна.
232
5
 
9
 
! Отговори
Разочарован преди 3 месеца
Боже колко слепи и злобни човечета злобеят тук против учителя-човека който обучава и учи вашите деца да станат хора!Че колко много взима един учител средата му заплата е между1100 и 1400лева!Работи по 8-10часа на ден с 200-300 деца че това малко ли е?И вие сти тръгнали да злословите против тях а знаете ли вие каква е заплатата на един учител в другите европейски държави??? Уважение за учителите от тях зависи бъдещето на децата ни а добавката от 25% е малък стимул за труда им и я подкрепям!
231
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Неспящи,ненахранени,по дни в отделенията,не можем да си видим децата,!Един лекар основна заплата 900лв със специалност,а колко години учим,цял живот,спасяваме животи,с една сестра,един лекар и един санитар,няма как!Няма и да останем в България,защото няма кой да ни защити! Много добре знаете положението в Здравеопазването!Не ви ли е срам?????
230
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не мога да повярвам,за какво и защо да се увеличават,та те са 90%неграмотни!?Години съм работила с "учители",е по-често съсловие няма!Да има и знаещи,,,боли рядко!Аз се обръщам към Здравния министър,Как не Ви е срам аз съм мед.сестра с Висше образование, заплатата ми е 700лв чисто,с дете сирак,работим на по две,та дори и три места,аз съм болна,дори л-вата не мога да си купя,отговорете ми?,компютри има даскалите са вкъщи на топло при децата си,а ние,лекарите ,как да лекуваме,от компютъра ли?
229
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До АнонименТова го правят Родителите на децата си, като Не им обръщат достатъчно Внимание и Грижи!!!
228
18
 
12
 
! Отговори
И. Г. преди 3 месеца
Уважаеми Г-н Денков,Моля, преди да предлагате увеличения на и без това високите учителски заплати, да извършите проверки на работата на учителите. Не може на родителите да им се налага постоянно да плащат частни уроци и курсове, за да могат децата им да се справят с "уж лесните НВО" и в същото време да се увеличават постоянно възнагражденията в сферата на образованието. Направете анкета сред нещастните родители за това колко от нас трябва да учат отново учебния материал само за да свършат работата на учителите. Смятам че всички родители ще се съгласят с мен, че истинските работодатели на учи
227
20
 
11
 
! Отговори
ЗАЩО преди 3 месеца
НЕ СИ ,,ВДИГНЕТЕ,,ДАСКАЛИТЕ ОТ У-ЩАТА НИЕ ЩЕ СИ ИЗУЧИМ ДЕЦАТА И БЕЗ ТЯХ,КАКТО И СЕГА ГО ПРАВИМ-СТИГА ДА ИМА УЧЕБНИЦИ-АМАН ОТ ВА;ШТЕ УЧИТЕЛИ
226
28
 
17
 
! Отговори
Пламен преди 3 месеца
Миналата година учителите почти не ходиха на работа.Новините почваха и свършваха колко е трудно онлайн обучението. Ами трудно ще им е щом някои виждаха компютър за първи път.А случайно да сте попаднали с детето си на такъв урок пълна пародия.Докато хората работеха на първа линия те стояха на топло в къщи, може и по пижама, манджата им къкри на котлона и непрекъснато се оплакваха.
225
31
 
10
 
! Отговори
Kockarche преди 3 месеца
Учителите работят по 5-6 часа на ден и имат много ваканции. Тези заплати са много за тях в сравнение със заплатите в останалите сектори. Учителите в детските градини - те не могат и да се нарекат учители трябва да са на минималната. По математика, химия, физика, езици и т.н. трябва да са най - добре платени. Хайде някой учител да каже дали не почиват цялята лятна ваканция или дават дежурства.
224
9
 
12
 
! Отговори
Anonimen преди 3 месеца
Общо взето - всичко щяло да стане общо и еднакво за всички - комунизъм! Господ не ни е създал равни и никъде по света образованието не е организирано така. В САЩ, в Европа, в Китай и т.н. - Това са чисти демагогски глупости, за да вземе някой пари за нищо, което да "подобри" нещата. Всъщност - не се отличаваме например от Испания, или Чехия, или Ирландия. И там и другаде - образованието пада, няма професори, няма учители. Casa perduta. Стимулират се само най-добрите. Денков -ОСТАВКА!
223
2
 
4
 
! Отговори
ззз преди 3 месеца
до 239 - Още ли има будали, които вярват на ДС видео материали? Шкафчета има - и то под килима, на ПП, РР, г-жа Лъжа и т.н. А че е имало корупция (и то от 2008 насам) най-сигурното доказателство са очевидните (не от видео) несметни богатства на др. Бойко, с фамилия Рашков. Много поздрави на всички лековерни будали!
222
9
 
4
 
! Отговори
Аха преди 3 месеца
Ами така е заповядано на ПП (Политически Преврат) от РР (ДС). Безмислени проверки. И учителите имат до над 2500 лв заплати. Явно с 25% повечето ще са ощетени яко.
221
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Още общи приказки без покритие. Планират огромен систематичен разход без ясен резултат и без финансова основа. Голямата събираемост на данъците беше временна. Фирмите ще намерят начин тази година да си скрият оборотите или ще фалират. Никой бизнес не може да съществува при 70% данъци, освен усвояващите държавни помощи и субсидии. Инфлационен комунизъм с полу-*** финансов министър.
220
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
нормално, като няма шкафчета с пачки - вдигат се заплати !
219
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ВИКТОР НИКОЛАЕВ КЪМ МИНИСТЪР ДЕНКОВ- КАЖЕТЕ КАКВА ЩЕ БЪДЕ ЗАПЛАТАТА НА УЧИТЕЛИТЕ- ВЪРТЯ *** С ДВЕ ДУМИ НЕ ЗНАЕ, НО ЩЕ Я УВЕЛИЧАТ, А ОТ КОГА- НЕ Е МОЯ РАБОТА, АМА ЩЕ Я УВЕЛИЧАТ- А КАК ИЗЧИСЛИХА, НИКОЙ НЕ КАЗВА- ТЕ ТИЯ ЛЪЖАТ- УЧИТЕЛИТЕ ДА ЧАКАТ- НИЕ ЧАКАХМЕ СВЕТЛИЯТ КОМУНИЗЪМ НАД 30 Г АХА, АХА ВСЕКИ МОМЕНТ ДА СЕ ЗАДАДЕ ЗАД ЪГЪЛА И СЕГА ЧАКАМЕ АМА НЕ ЗНАЕМ КАКВО....
218
3
 
23
 
! Отговори
Господи преди 3 месеца
Колко *** народ! Да плюят учителите!
217
15
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Учител със 10 годишен стаж, взимам 1100 лв. Ще ме извиняват, но в частния сектор парите са повече стартово, след 2-3 години по няколко хиляди.
216
6
 
15
 
! Отговори
Ами частните уроци преди 3 месеца
Как ще се оцени добавената стойност на полученото образование в училище, при положение че след 6 клас децата масово посещават школи и частни уроци. Години наред СМГ е на първите места по мат но и по бълг :) и други предмети на НВО след 7 клас - наши приятели подготвиха и записаха детето си там, подведени от добрия имидж по всички предмети, е оказва се - всички деца посещават или частни уроци по бълг или школи и т.н, тъй като в училището нещата по бълг не се случват
215
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
По 10 да ги умножат пак няма да стигат докато учителят има само задължения, а ученикът има само права.