До какво ще доведе сливането на ВУЗ-ове?

Вчера МОН обяви, че обмисля обединяване на някои висши училища
4 фев 2022 09:09, Ния Христова
49
 
Вчера МОН обмисля варианти за обединяване на някои висши училища. 
 
"Между 2009 и 2013 година вече се говореше за необходимостта за намаляване, защото знаем, че българското висше образование и наука са фрагментирани. Външни анализи показват, че е добре да се фокусират разходите, за да се повиши качеството, но това не може да става по груб административен път. Тогава започнахме обсъждане с ректорите, но има неща, които трябва много внимателно да бъдат преодолени. Първото е, че университетите имат своя автономия", каза бившият министър на образованието проф. Сергей Игнатов пред Bulgaria ON AIR.
 
"Опитът показва, че дори най-малките университети си имат своята култура и история, много трудно се вливат в големи общности. НАТФИЗ у нас е марка. Дори да не е грубо сливане, защо трябва да се лишаваме от този феномен, там има интелектуално натрупване на поколения", допълни проф. Игнатов.
 
"25 години в образованието в Европа даваме шанс на младите да учат по света. Това, което искаме да направим в момента, е крачка, която трябва да бъде добре обмислена и трябва да се знае какво искаме да постигнем. Да направим само административно сливане - няма да доведе до добър резултат. Досега в Европа много университети имат своите кампуси в много градове. Тук вече си имаме оформени университети със своята история и своите рейтинги, затова трябва да бъде много премерено. Стратегически държавата трябва да знае кои са специалностите, които ще изведат за нашата икономика кадри и с кои ще привлече", коментира управителят на консултантска къща "Дарби Колидж" Бистра Илиева.
 
"Това се случва много трудно. Нашата тромава система не позволява това да се случва. Ако една Великобритания има 3-годишно висше образование, България - 4 години. Ето тук може да се свали разходът и да направим по-качествена програма. В момента има възможност до третата година студент да учи в България и да отиде след това в Европа за последната програма, но защо това да не става обратното? Това означава, че трябва да имаме качествени програми и тези хора да искат да дойдат да вземат дипломата на СУ", коментира Илиева.
 
Тя смята, че нямаме чуждестранни студенти заради тромавата система.
 
"В момента Нидерландия инвестира страшно много в своето образование. Имат оторизирани системи, които веднага одобряват дипломите. Само след 3 месеца този млад човек, който е от друга държава и иска да учи, е одобрен. А тази инвестиция на чуждестранни студенти в България толкова бързо не е възможна", добави Илиева.
 
"В образованието насилие не може да има, това е много консервативна система. А за да имаме чуждестранни студенти, трябва да имаме много гъвкав преход от български на английски. Обучението трябва да се акредитира и на английски", категоричен е той.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
1
 
! Отговори
Т.Петков преди 2 години
Всички тези нерешени въпроси, а има още много други могат да се решат без сливане на медицинските университети. Въпрос е на "политическа воля", а не в единия университет студен по даден предмет е късан 5 пъти, отпада и се мести в друг университет, където получава оценка мн. добър за същите знания.Помислете добре господа управляващи образованието ни и тогава решавайте!!!
32
0
 
0
 
! Отговори
Т.Петков преди 2 години
Трябва добре да се реши въпросът със следдипломното обучение - не само около вземане на специалностите, но то продължава цял живот за лекаря и то не формално, а реално. Най-важно за съжаление на този етап е заплащането и много от бъдещите лекари отиват н запад точно затова. Трябва да се реши въпросът с подбора на бъдещите медици. Не е най-важно с колко ще издържи изпитите по химия и биология, по-важна е психологичната нагласа бъдещият лекар да бъде истински лекар, а не търговец.
31
1
 
0
 
! Отговори
Т.Петков преди 2 години
Вярн е има някои неща да бъдат единно решени в сегашните 4 медицински университета и още 3 медицински факултета. Напр. англоезичните студенти поне от уважение към траната, която им дава образование трябва да се обучават на български език - нка някой да отиде в англия да се обучава на български!!! По 6 години учат и трябва да им търсим англоговорящи българи, за да ги разпитат както трябва. При тези бройка на мед. университети не достигат лекари, мед. сестни, акушерки и т.н.
30
0
 
1
 
! Отговори
Т.Петков преди 2 години
Тази игра медицинските институти вече са я играли. Беше време, когато сществуваше Медицинска академия, под шапката на председател - зетят на др. Живков, академик Малеев. Без разлишение на централното ръководство нищо не можеш - програмата за обучение се определяше от горе; учебник и ръководство не можеш да издадеш без разрешение; централно се опредеяха насоките на научната работа и т.н. Така, че при укрупняване на медицинсикте университетоти нищо добро не ни чака.
29
0
 
6
 
! Отговори
Радек от Боктор преди 2 години
Делигираните бюджети на Орешарски и Вълчев съсипаха образованието! Ето го резултатът след 13 години. Когато учителите стачкуваха, другите ги плюеха.....ХАК ДА Е НА ВСИЧКИТЕ!!! Ако ги бяха подкрепили, сега образованието нямаше да е в дивия! Сега можещите хора не искат да чуят за работа в образованието, защото се напълни с лигльовци и пръдльовци с нафукани и прости мамчета!!!! Свестните даскали са на доизживяване!!! Сами сме си виновни!!! С такива инсекти за управляващи с 300 към дъното!!!
28
5
 
2
 
! Отговори
Ура! преди 2 години
В обединението е силата!
27
1
 
8
 
! Отговори
Има ли смисъл? преди 2 години
Има ли смисъл държавата да финансира университети, които произвеждат безработни?Има смисъл само за самодоволните преподаватели, които участват в управлението на университетите и заработват по няколко заплати за 8 часов работен ден. Заплатата на Ректорите да не зависи от броя на сключените договори за сътрудничество, а да е пропорционална на осигурителния доход на завършващите студенти! Много договори за сътрудничество, а резултати за студентите няма.
26
1
 
12
 
! Отговори
Bibi преди 2 години
Няма нужда от толкова филиали и частни ВУЗове. Последните 20-тина години е пародия на висше образование. Вместо изпити се минава с реферат. Пълна пародия на образование. Англоезичните студенти са англомълчащи на изпитите, но нали си плащат тлъсти суми, минават си и си получават дипломата. Нека върнат бройката на ВУЗовете от преди 20 години и се решава проблема, но и изискванията да бъдат големи.
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото и да раздавате евтини дипломи, скоро няма да има кой да ги посещава. Да не говориме, че нивото сравнено със западен университет е гола вода. Ходенето в Университет в България е загуба на време.
24
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По мое време (2000 година) в СУ - ФНПП се влизаше лесно. Затова там се намърдаха много студенти, които изобщо не бяха за там. След мен го направиха да се влиза дори без изпит - само по диплома от средното. Сега не ми се мисли какво е нивото на студентите, щом приемат всякакви от кол и въже. То и преподавателите там масово не си заслужават заплатите.
23
1
 
10
 
! Отговори
Веско преди 2 години
На първо място да се дефинирв ВУЗ. Не може всеки курс след завършване на гимназия да се приравнява на Висше образование. Висшето НАДГРАЖДА средното. А половината "вузове" преди се наричаха ПУЦ. Тоест евентуално придобиваш някаква професионална квалификация, а не по-високо образование!
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как да има качествени инженери и лекари и за колко време стават такива? Не е ли по-лесно да получаваш огромна заплата като възхваляваш текущата власт? Нищо, че пишат с грешки и без мисъл...То не е лесно да уловиш мисълта на премиера!
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Двуцифрена инфлация, хора умират без да дочакат лекарска помощ, битовата престъпност расте, а електронната платформа ПП ни подават поредната дъвка!
20
3
 
18
 
! Отговори
Варна преди 2 години
Имаме нужда от КАЧЕСТВЕНО образование, а НЕ от многото ВУЗОВЕ.."..гъвкаво преминаване от български на английски.." ? А не искате ли гъвкаво преминаване от български на санскритски??Чужденци, които искат да учат у нас да се обучават на български, след като го научат уважаеми бивши, настоящи експерти, министри и др.!!
19
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преподавателите тичат от университет в университет да водят лекции всяка седмица. На щат в колко университета се водят? Четат си старите лекции и си прибират парите.Качество никакво.
18
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната глупост! А относно децата които учат в университетите има умни и не толкова, моето дете учи и то здраво и даже пише работите на професори за учебниците им. Това си зависи от детето.
17
1
 
22
 
! Отговори
Цъко преди 2 години
В държавните университети трябва да се нвестира в инфраструктура общежития и всичко да е безплатно. Да се влиза с изпит и всели отпаднал заради гюбеци по чалгаджийниците да възстановява разходи. Дъжавата да определя какви и колко специалисти и трябват. Частните да се оправят сами...инак и аз искам така-давайте ми пари *** не ми казвайте какво да правя..аман от неграмотни нищо незнаещи вишисти..магаре да вържеш пред вуз ще знаае повче от половината студенти...
16
1
 
13
 
! Отговори
Демограф преди 2 години
Демографията се куролира с икономиката! Ако искаме нещо позитивно да се случи с университетите и образованието, трябва да се заемем сериозно с развитието на икономиката с ясен хоризонт едно 30-сет години напред! Инак, чуждестранните студенти и сега си ги имаме и делът им става все по-голям. Говоря за студентите с имена Зейнеб, Мустафа и т.н.;)))) ДПС рулира и куролира здраво!;)))
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"Доколкото знам имаме 53 ВУЗ-а вероятно най-много на глава от населението в света." ...... Не казвам, че с ВУЗ-овете всичко е наред, но просто не е вярно това. Провери, ако не вярваш. Малко над средното сме в ЕС. Качеството е проблем, а за държавните университети и недостатъчното финансиране. Висшето образование изисква пари и при нашата система за държавните университети голяма част от тези пари трябва да са от държавата, колкото и не ви се иска.
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До хаос и влошаване на качеството на висшето образование, като начало.