Без приемни изпити за "Право", ще се влиза с оценки от матурата

Мотивите са свързани с епидемичната обстановка
18 май 2022 14:34, Анисия Иванова
77
Без приемни изпити за "Право", ще се влиза с оценки от матурата
Снимка: БГНЕС

За специалност „Право“ и през следващата академична година ще може да се кандидатства без приемни изпити. Висшите училища могат да решат да приемат първокурсници само с една или две оценки от държавните зрелостни изпити (ДЗИ).

Тази възможност регламентират приетите днес от Министерския съвет промени в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право” и професионална квалификация „юрист”, съобщиха от МОН.

Измененията в документа са подкрепени от деканите на юридическите факултети в страната. Според становищата им е целесъобразно и през учебната 2022-2023 година да се запази начинът на прием от последните две години – с оценките от ДЗИ, без приемни изпити по български език и литература и по история на България. Мотивите са свързани с епидемичната обстановка и необходимостта да се сведе до минимум събирането на големи групи от хора на конкурсните изпити.

В последните две години последователно наредбата беше изменяна, за да се даде свобода на университетите за преценка и избор дали да осъществяват приема на студенти посредством писмени конкурсни изпити по български език и по история на България или за балообразуващи да послужат оценките от държавните зрелостни изпити.

От зрелостниците, които искат да кандидатстват „Право“ през следващата академична година, ще се изисква висока оценка на матурата по български език и литература. В някои от университетите обаче ще е необходимо и явяване на приемен изпит. Това става ясно от информацията за балообразуването във всички специалности във висшите училища за академичната 2022/2023 г., подадена до Министерството на образованието и науката.


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Днес правота се измести от информатиката- там са кинтите и младежта го знае! А и като гледат Лена...
69
0
 
11
 
! Отговори
######### преди 1 месец
Нищо чудно скоро Медицина и Фармация да започне да се влиза без изпити. Тогава само едно мога да кажа Бог да ни е на помощ. Няма да остане читав човек в тази държава.
68
2
 
10
 
! Отговори
######### преди 1 месец
Висшето ни образование е в окаяно състояние. Университетите ни както и болниците ни са търговски дружества .Единственото ,което ги вълнува е колко ще глътнат от такси и какви бонуси ще си разделят. Обучение е занижено страшно много. У нас вече Мара ,Сара, Петкана, куцо , кьораво сакато и суполиво са студенти. Никой не се интересува от това обаче какво научават и къде ще се реализират . Университетите са се превърнали в машина за неграмотни безработни висшисти.
67
2
 
7
 
! Отговори
######### преди 1 месец
България отдавна е стигнала дъното и в още една сфера Образование. България е последна във света по Функционална грамотност. Средните училища масово бълват абитуриенти не можещи да кажат и напишат дори името си. За всичко това вина имат учителите ,колкото повече заплатите им се вдигат ,толкова нивото пада и изискванията спрямо децата занижени. Ами нали ще ми я вдигнат догодина пак това се чува пука ми какво са научили. Ами като педагогически правоспособности се изкарват вече за една нощ .
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е нема що, вместо да се вдига нивото, то пада.
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 57 - Взима се масово по 4000 до 7500 лева, ако не си ръководен кадър. За Data Science, повече от 7800 не съм намирал оферти. Има инвестиционни компании в Холандия, котио плащат по 20 000 евро на месец.
64
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 63 - До 85-а приемаха само ако баща ти е партийно активен.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До vlady 90те нямаше какво да се работи. Масово закрити заводи и ТКЗС.
62
0
 
7
 
! Отговори
vlady преди 1 месец
90-те имаше обективен дефицит на юристи и икономисти, куп хора се юрнаха да учат икономика и право и се наплодиха съмнителни факултети по паланки, което доведе до насищане на пазара и излишък още в началото на 21 век.
61
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малелеййй! Ебемти адвокатурата...
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Наблюдател Харвар не е за всеки. Плащаш 1 милиона $ и вземаш дипломата. Даже ще ти сложат и охрана 2 *** бесплатно.
59
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно време да те приемат да учиш "Право" си беше върхът на айсберга. Наистина много трудно приемаха, то и във всичко като цяло де. Но после, ако си особено партийно активен, те назначаваха директно като съдия в СГС
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко са местата сега и колко се плаща такса. Бройката и парите за местата си е дискриманция отвсякъде и все едно казваш ти нямаш право защото няма места или защото си клошар. Но на книга сме демокрация и хората не могат да бъдат пграничавани. А пък преди 1989 г. било само за БКП
57
2
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 месец
Аз като гледам какво излиза от Харвард, май и там приемат само по документи.Поне така изглежда!
56
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мой познат е частен съдия-изпълнител, взима 4000 лв. заплата, но е много злобен, играе си с човешките съдби, налага запор на сметки, на имушества. Гледайте да не му паднете в ръчичките...
55
0
 
9
 
! Отговори
до 57 преди 1 месец
Всъщност, недостигът на кадри качва брутално заплатите. Всяка компания се чуди как да те открадне, ако си читав. И не само не закриват, а отварят нови и нови офиси у нас, особено покрай пандемията и ниските разходи на труд за работодателя у нас. Вече ИТ спец взима прекрасна заплата, доста близка до тази в САЩ и ЕС, но разходите за труд на работодателя на запад за четворни.
54
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тотално затъване
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 55 ИТ нямат хора. Като няма, трябва да закрият фирмите.
52
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Правото" е много доходоносно, но и много логично. Не е следно за следване. Особено, ако се вкопчиш един ден като магистрат и изпълняваш поръчки. Ще забогатееш още на втория месец.
51
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затъваме полека лека. Спомням си преди години влязох последен на 1во класиране информатика с 5.65 на изпита и 6.00 диплома. 20тина години по-късно наемам хора с какви ли не профили в ИТ сектора и управлявам доста екипи. Еми, масово сегашните името си не могат да напишат, камо ли СВ, но ламтят за 3к лв., които даваме за хора без никакъв опит начално. Език не знаят, говорят на диалект. Иначе има и кадърни деца, разбира се, ама все по-малко и по-малко.