Млади физици, приети в Оксфорд, търсят финансиране за образованието си

Костадин и Явор са абитуриенти
23 май 2022 23:20, Красимир Ангелов
127

Двама от най-добрите млади физици на България търсят финансиране, за да продължат образованието си в университета в Оксфорд, където са приети.

Костадин и Явор са абитуриенти. За разлика от много други дванадесетокласници обаче, мислите им са в съвсем различна посока.

"В края на 9 клас се влюбих във физиката и реших с това да се занимавам", каза ученикът Костадин Чучулайн.  

"Най-интересна ми е теоретичната астрофизика. Строежът на Вселената", каза ученикът Явор Йорданов.

Явор е от София, възпитаник на Националната природо-математическа гимназия. Един от най-силните национални състезатели по физика и астрономия. Печелил е десетки медали за България - включително златни отличия. Костадин е от Банско, завършва природо-математическата гимназия "Академик Корольов" в Благоевград и е редовен финалист от олимпиади по физика.

И двамата са приети в университета в Оксфорд. Костадин и Явор си приличат и по още нещо - и двамата нямат необходимите средства за първата година в Оксфорд и търсят варианти, като кандидатстват пред различни фондации и програми за отлични ученици.

Най-късно до 1 август всеки от тях трябва да събере 50 хил. паунда. Помага им техният добър приятел - учителят по физика Никола Каравасилев.

"Астрономите не сме хора, които гледат в бъдещето, но специално за Явор и Костадин съм убеден, че имат потенциала да станат водещи учени, трябва да им се помогне това да стане", каза учителят им по физика Никола Каравасилев.  

А двете момчета наистина не са като другите, но това не ги притеснява. Явор признава, че едва преди няколко дни, по повод завършването на гимназията, за пръв път е влязъл в дискотека.

И Костадин, и Явор казват, че обичат България, въпреки проблемите, с които се сблъскват повечето хора тук. И виждат бъдещето си в родината.

Ако искате да помогнете на Явор и Костадин да сбъднат мечтата си и да продължат образованието си в Оксфорд, може да им пишете по електронната поща.

Явор Йорданов - yavormyordanov@gmail.com IBAN BG81STSA93000028956139
Костадин Чучулайн - kostadin.chuchulayn@abv.bg IBAN- BG28RZBB91551012692566

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още по темата: ОксфордфизициBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
3
 
6
 
! Отговори
А преди 1 година
50 хил. паунда. И това на семестър предполагам. Няма по-алчни търгаши от хАмериканските университети. Пълно заробване.
84
3
 
9
 
! Отговори
Я преди 1 година
Въобще не е трудно да те приемат в Оксфорт или където и да е другаде стига да си плтиш....обаче ако наистина си добър получаваш стипендия....има кредити също .....статията е манипулативна...но простти българи бол..ще се намерят да им платят образованието на тези циганьоори тръгнали да просят и се жалят....
83
2
 
5
 
! Отговори
London преди 1 година
До Скъпо за ЕС.. нашите деца които са тук и учат по Oxford,Cambridge,Imperial Colledge,UCL ...и учат медицина си плащат като взимат кредити...физика тук не е много търсена специалност т.е. няма желаещи...защо тези деца ги определят като най_талантливите ...ами да си платят...и ние НЕ ИСКАМЕ ДЕЦАТАНИ ,КОИТО МНОГО УМНИ, НО ЖИВЕЕЯТ ТЪК С РОДИТЕЛИ ДА ВЗИМАТ ЗАЕМИ..
82
0
 
1
 
! Отговори
Joko преди 1 година
До Анонимен 100пОсмали малко. 25 каймета са напълно достатъчниза 10месечна издръжка на студент в София.
81
1
 
5
 
! Отговори
Джоко преди 1 година
Слючват договор с Мин Убразованието, което финансира Убразуванието им и след като завършат 10 г. работят по РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ на трудовдоговор в България !
80
1
 
6
 
! Отговори
Скъпо за ЕС преди 1 година
След Брекзит ако не живееш в Кралството плащаш колкото азиатците - 39 хиляди паунда на година за учебни такси само, местните плащат 9 хиляди паунда. За тия пари може да отидеш в топ университет в Щатите, там е по-вероятно да ти дадат финансова помощ, която да покрие повечето разходи.
79
1
 
4
 
! Отговори
Да действат преди 1 година
Всеки приет в добър чужд ВУЗ ако тръгне да иска пари по медиите...Да търсят стипендии, спонсорства, и т.н. Има много възможности. Аз едно време бях на комбинация от стипендия и работа докато учех.
78
5
 
1
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
и в българия може да се изучат видяхме тези изучените там какво могат и каквая вършат те са антиреклама на подобни университети
77
3
 
4
 
! Отговори
Ей, я по-леко преди 1 година
Значи за футболисти може. Ама правете сметката, какво ни е образованието, щом Физическият факултет на СУ е кажи речи до НПМГ, ама не искат да ходят в него.От друга страна, за теоретична физика трябва само лист и химикалка, какви 50000.Като ги слушам, са си натегачи, не бил ходил в дискотека...Единствената полза за тях в Оксфорд е, че ще забравят българският...Но все пак успех, когато всичко стане едно голямо село...
76
3
 
8
 
! Отговори
Боби преди 1 година
Не искам да бъда гръб, ама то така всеки ако почне да иска пари. Едва ли тука в България няма специалности по Физика. И ние да му дадем пари да учи в др. държава и после да остане там и да ми обеснява че ще се върне тук. ХАХА няма как да се случи това според мен. Сорка ама няма да помогна, защото после ще се почне за 2-рата, 3-тата година и така!!!!!!!!
75
1
 
2
 
! Отговори
Стефан преди 1 година
До Кармен Златарева Ми защо тогава името ти е Кармен.
74
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези момчета са ги подучили. Едва ли са си дали сметка колко обидно е да искат пари от нас бедняците, които така финансираме скъпоструващи лечения за бедни деца. Оксфорд не е топ средище за природни науки единствено на света - вероятно има и много други добри университети в Европа. В България няма. Да искат от изоърдяното правителство нали за някакво ромче дадоха пари да ходи в Париж?
73
6
 
13
 
! Отговори
Вън нещастници преди 1 година
И в България има училища!
72
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз като учех в чужбина да не би някой да ми е помагал или да съм ревал за пари - работех и учех както всички на запад правят. Хайде къш 50000 паунда.
71
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата на ревящите за пари - баби, библиотекари, полицай, транспортни някакви, хотелиери, остава само 1-ви клас да се включат. БГ където винаги някой друг е виновен.
70
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аре и тези ревнаха за пари. Къш!
69
1
 
14
 
! Отговори
Отегчен преди 1 година
Сега, понеже света вече е едно голямо интернет село е елементарно да се провери колко струват семестрите в Оксфорд за първата година /те са три/. И става дума за 5 пъти по-малко пари. Дори англичаните студенти работят в свободното си време или теглят студентски кредит при 0% лихва. А тия нашите просяци, май се опитват да си платят с дарения цялото образование докато пръцкат в леглата в кампуса.
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УважаемиКостадин и Явор,Таксата за Оксфорд за физика кирикулум (бакалавър) за 23та е 27840 паунда. Оксфорд е сравнително евтин град за живеене и ще са ви необходими около12000 годишно за стая с включени разходи, консумативи и икономична храна. Ако имате перфвктен Английски и успеете да поддуржате успех над 70+ точки (еквивалент на отличен -) в края на годината можете да изискате от университета да ви възтанови 50% от учебната такса, което я прави равна на таксата за Британски студент. Успе
67
0
 
8
 
! Отговори
Стивън преди 1 година
УважаемиКостадин и Явор,Таксата за Оксфорд за физика кирикулум (бакалавър) за '23 е £27,840. Оксфорд е сравнително балансиран град за живеене и ще са ви необходими около £12,000 годишно за стая с включени разходи, консумативи и икономична храна. Ако имате перфвктен Английски и успеете да поддържате успех над 70+ точки (еквивалент на отличен -) в края на годината можете да изискате от университета да ви възтанови 50% от учебната такса, което я прави равна на таксата за Британски студент.Успех
66
2
 
7
 
! Отговори
До 92 преди 1 година
Никъде не е написано, че е изплатен за 2 години. Написано е, че берач на малини за 2 години изкарва толкова, колкото кадър от Оксфорд за месец. Айде ходи на малините или да вървиш геврека на тира. Ако искаш, има и фабрики за мъфини или пране на килими.