Всеки шести гимназист у нас употребява дрога, най-често марихуана

В европейските страни на преден план излиза кокаинът
7 мар 2023 18:00, Анисия Иванова
104
Всеки шести гимназист у нас употребява дрога, най-често марихуана
Снимка: БГНЕС

"По национални данни - всяко шесто дете в гимназиалния курс употребява някакво наркотично вещество. Най-често става въпрос за употреба на марихуана, в по-малка степен на стимуланти, синтетични наркотици, в най-малка степен - на кокаин. През последните години има намаляване на употребата на канабис и марихуана сред учениците, но има леко увеличение на употребата на стимуланти - амфетамини, метаафетамини, екстази, които са по-рискови. Всеки пети е употребявал райски газ през живота си".

Това каза пред БНР Александър Панайотов, доктор по социология и началник на Националния фокусен център към Националния център по обществено здраве и анализи.

И допълни, че в европейските страни на преден план излиза кокаинът.

"Във всяка една община има превантивно-информационни центрове, така че всеки родител, който забележи нещо съмнително в поведението на детето, може да предположи, че има употреба на наркотици и може да се обърне за помощ към такъв център", каза експертът.

Панайотов подчерта, че трябва да има по-голяма отговорност от страна на зрелите хора.

"Има ръст в броя на хората, засечени след употреба на наркотици. Като причина за това може да са повечето проверки. Всеки десети човек, който е на възраст между 15 – 64 години, употребява някакво наркотично вещество. Всеки пети студент е употребявал наркотично вещество, а 40% са употребявали поне веднъж райски газ", обясни той.

През тази година в изследванията на Центъра ще бъде включено и друго популярно вещество - никотиновите торбички (бездимни продукти за употреба на никотин).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: младежидрогаупотреба
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каам ти бро нощес се бях намръщил и знаиш звездите почнаа да ми говорят.
53
2
 
2
 
! Отговори
Тестове преди 1 година
На случаен принцип първо за депутатите, после за държавните чиновници и ако останат средства и за останалите.Който го хванат - картотека и намалени социални придобивки. Защо например да се вземат пари от обикновените хора, за да се лекуват разни дрогирани ***.
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че поколението преди сегашното да не са по-добре, нали ги гледам 40-50-60 годишни илитерати, нон стоп пияни, без 2 лв в джоба, един майстор не можеш да намериш или един читав монтьор. Ае бегайте с престорените комунистически лафчета кво било що било, нищо не става от вас за това и от децата ви нищо не става.
51
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В държавата на бойко е така, неговите подчинени като семерджиев продават дроги на децата ви и после ги газят с джиповете, а ушевите ги пазят.
50
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 3ти клас пият енергийни напитки пред супермаркета до училище. Никой не предприема нищо относно продажбата на напитки и цигари. Родителския контрол се състои в това детето да е облечено, задоволено от всякакви потребности и да има пари в джоба. В училище учителите вдигат ръце и гледат ден да мине. После викат: Няя раота в тая държава, брат!
49
0
 
1
 
! Отговори
Дриско бийт преди 1 година
73 на снимката се виждат задните части на Азис, а рекламното пано е поставено на фасадата на кино "Сердика", в непосредствена близост до паметника на Васил Левски, припомня БНР.На въпрос защо е поставил рекламата си тъкмо там, певецът отвърна: "Защото това място ми харесва", а помолен да уточни защо все пак точно срещу паметника на Апостола на свободата, контрира: "И какво от това? Какво да направя аз, че точно там са го обесили?"
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблем че с тревата и другите дроги се прокарват и политики и се промива съзнанието на подрастващите. Ей затова Хазарта стана депутат. Едва ли някой ученик обаче ще се сети че същия хазарт пееше на рождения ден на Радан Кънев "партията ми е по добра от партията ти". Американските фондации яко инвестират в продрусването и затъпяването на подрастващите наред с претенции без покритие.
47
6
 
2
 
! Отговори
Евроценности, сър! преди 1 година
Демокрация и банани!
46
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до там я докараха милиционерите - косачи, превърнаха най-обикновен плевел в търсена забранена куул субстанция. Некаддърници прроостиииии!
45
2
 
4
 
! Отговори
Факт преди 1 година
По мое време през 80-те всеки шести не пушеше и не пиеше. И се ходеха на училище на прибежки, защото ги биехме.
44
3
 
6
 
! Отговори
от село преди 1 година
Научавам, че голяма част от студентите употребяват наркотици. Питам се, а защо не се правят анализи на случен принцип, просто да имаме представа какъв процент от българските студенти са зависими от наркотици. Ако това наистина стане, представим каква тъжна картина ще настане. До кога ще търпим всичко това, до кога?
43
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е грешната епоха трябваше да се родим по времето на Симеон, Крум или Калоян примерно и да ловуваме римляни в горите!
42
1
 
7
 
! Отговори
осиновител преди 1 година
Не издържам, сили нямам да говоря едно и също, да внимава моят син, да не се захване с наркотици; да, така е, но до като беше в Гимназията, учениците пушеха цигари по време на час, пиеха кафе с даскалите; в Гимназията на нищо не ги научиха, освен на пороци. Смятам, че моят живот покрай тези млади хора е безсмислен; не знам какво да правя ...
41
1
 
1
 
! Отговори
Петя преди 1 година
до 59 Изпаднали сте в голяма депресия, колкото Марианската падина......???
40
1
 
7
 
! Отговори
от Плевен преди 1 година
Аз който съм на 62 г., а имам син син студент, не ме питайте как се чувствам по цяла нощ когато си легна; преди два дни моят син е пушил цигари, той е слаботелесен и отново по полунощ е изпаднал в безсъзнание! Говоря и то още как, но уви, успех нямам ..; явно и внуци няма да имам един ден ...; на душата м и всичко е тъжно, мъка ...
39
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За това на 20 години мязат на парцали и ще *** като мухи... СЗО да измисли ваксина! :D
38
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При тази " гледка" на Украинеца евреин Зеленски,ще му светнат очичките!-:))) Мен като нормален и трезвен човек,не ми Пука за тази отрова!-:)
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Марихуана пушат само клошари и аутсайдери.
36
1
 
5
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 1 година
откъде намират пари...
35
7
 
4
 
! Отговори
БайХ преди 1 година
Не знам само защо продължават да включват канабиса в тези статистики. Само за да си докарат цифричките или просто са си останали в 80-те до когато тревата се смяташе за наркотик крайно време е поне журналистите да си опреснят терминологията и да започнат да наричат нещата с истинските им имена