Над час дебати да се повтарят ли трети и четвърти клас

Предложението е на "Възраждане"
14 юни 2023 16:52, Стела Стоянова
34
Над час дебати да се повтарят ли трети и четвърти клас
Снимка БГНЕС

Комисията по образованието и науката дебатира дали да бъде прието предложението на Възраждане учениците от трети и четвърти клас да имат възможността да повтарят учебната година, предаде БГНЕС.

Предложението е част от Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование, внесен от Костадин Костадинов, който комисията разглежда на първо четене.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС и бивш образователен министър уточни, че най-добро решение няма, има алгоритъм. “Децата, които растат в семейство, в което не се залага на образованието, трябва да бъдат хванати по-рано, още от детската градина. Колкото по-рано бъде подхванато едно дете толкова по-добре, затова фокусът трябва да бъде в предучилищното образование”, смята още той. “Ако едно дете остане една година не е чак толкова голям проблем, ако остане обаче повече години, можем да го загубим. Аз подкрепям да има педагогически представител в конкурса за избор на директор на училищата”, каза още той.

Росен Костурков от ПП уточни, че не приема предложението учениците от толкова ранна възраст да повтарят. “Абсурдно е да се накарат децата от трети и четвърти клас да повтарят, защото има възможност при това повтаряне изобщо да ги загубим”, каза Костурков.

“Ние трябва да намерим разумната среда. Не налагаме наказание, искаме да заложим по-високо ниво на образование у децата”, коментира Ивайло Попов от Възраждане.

Ирена Анастасова от БСП уточни, че законът за предучилищно училищното образование изисква сериозен ремонт. “90% от педагозите смятат, че децата трябва да повтарят дори още от 1 клас. Според мен също трябва да има такава възможност и това не е популизъм”, каза Ирена Анастасова, след което подчерта, че групата на БСП ще подкрепи законопроекта, но най-вероятно ще внесат промени между първо и второ четене.

Христо Даскалов от ПП-ДБ обясни, че децата с нисък успех тормозят тези, които искат да научат нещо в клас. “Всички деца, които имат желание да учат трябва да го получат. Представете си какъв ужас обаче ще имат останалите деца, когато при тях се присъединят по-големи, които повтарят. Трябва да мислим не само за децата, които повтарят, но и тези, които не го правят,” подчерта още той.

В момента учениците до 4 клас не повтарят, но в пети клас някои от тях отиват с много пропуски в знанията, които вече не могат да наваксат. Някои директори настояват за повтаряне още от години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
13
 
! Отговори
За ужаса на онези преди 10 месеца
деца, в чиито паралелки ще се наложи да учат по-големи повтарящи неграмотни индивидчета - ами няма да допускаме това. Ще се организират паралелки, състоящи се само от здрави психически, но повтарящи деца и за тях НЯМА да бъдат предвиждани училищни автобуси - родителите му ще го водят на училище, ако паралелката за такива като него е на другия край нса града. Не го ли правят - спиране на помощите и тежки глоби, които да отработват. Стига вече толериране на безхаберието и мързела!
26
1
 
25
 
! Отговори
Опомнете се! преди 10 месеца
Редно ли е да премине във ВТОРИ клас дете, което не е успяло да научи азбуката? Стига вече толерантност спрямо племе, кото не си мърдат пръста, за да помогнат на детето си да научи официалния език на държавата, чийто гражданин е. Ще повтаря първи крлас толкова пъти, колкото е необходимо, докато стане грамотен човек, способен да чете и пише. Ако не успее, ще получи инвалидност и ще се мисли на каква работа да се обучи, за да се издържа. Допълнително ще мислим какви граждански права му се полагат.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Направо до 12ти ве кво ги мъчите
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това значи всички ромчета постоянно да са в 3 и 4 клас, а след няколко години като се натрупат повече ще трябва да правят допълнителни паралелки за тях.
23
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Определено трябва да има възможност за повтаряне. И не просто възможност, а ясни критерии, при които това да се случва. Дете, което не може да чете или пише няма място в горните класове. Тук не говорим за деца със СОП (въпреки, че и те са проблем), а за деца, които поради мързел или незаинтересованост не желаят да учат.
22
0
 
4
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 10 месеца
От 1-ви до 3-ти клас трябва да се потретят и оттам нататък всички останали класове трябва да се повтарят толкова пъти, колкото е числото на класа .
21
3
 
3
 
! Отговори
Учител от 1975г. преди 10 месеца
До Анонимен 14... Напротив. Борисов си чете добре. Затова и на следващите избори ще получи най-много гласове.Ти му мисли.
20
2
 
6
 
! Отговори
ГЕЙТРИЕЩЩЕТЕНАМЕРЯ И преди 10 месеца
так губят парички робовладелците
19
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Повече от половината активни българи работят НА ЗАПАД !!! Следователно повече от 75 процента от българите са ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ И ЗА НАТО !!! А в Русия дори агитката на Копейкин не смее да припари, да не би да ги мобилизират, а ходят при Митрофанова да ги гуши и инструктира за Възродителния Процес, както по времето на товариш Живков. Тогава братушките товариха и изнесоха в Русия културните ни светини. Проверете в Рилския Манастир, музеите, Плиска и Преслав.
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В учуиище се учи и се получават умения. Не се ходи само за присъствие, който няма акъл, да копае на нивата или да мъкне дърва. Марсианците за друго не стават - те са функция на дебелото си черво и са долна класа, нямат място в училище.
17
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Красимир Вълчев - най-голям образователен специалист
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не мога да повярвам, че някой най-накрая говори за децата, които искат да учат и заслужават условия за развитие! Направете нещо най-сетне и за тези деца, дайте им шанс да се кладират със състезания и изпити за училища, в които ще се чувстват сред себеподобни, вместо да ги убивате с критерия за уседналост!
15
2
 
21
 
! Отговори
Германия преди 10 месеца
В Германия повтарят дори и първи клас !!! Казват, че е по-добре да загубиш една, или дори две години, отколкото после цял живот.
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ЗАЩО БОЙКО БОРИСОВ НЕ МОЖЕ ДА ЧЕТЕ?
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДВА НЕГРАМОТНИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИМИТИВА СПОРЯТ ЗА СЪДБАТА НА ДЕЦАТА НИ.
12
0
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Като прочетох заглавието на новината, се зарадвах, защото разбрах, че народните ни представители са започнали да се самопреценяват правилно.
11
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Проблемът е в програмите, учениците, програмите и в самите учители. Няма дете, което не сика да учи, но зависи какво и как. Ако не му грабнеш интереса, започва да учи глупости или научава всичко по грешния начин.
10
0
 
15
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
Да! Да повтарят от първи до осми минимум! Аман от "интегрирани" шведи, които не знаят азбуката, но имат дипломи! С тези дипломи в най-добрия случай могат да си избършат ***, защото за нищо друго не им вършат работа! Ама много НПО-та ще останат без хранилка!
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Децата трябва да бъдат обхванати в детски завсения поне от 4-година възраст. Да се обучават на езика, защото в много семейства за децата се грижат на ниво облкужване и хранене, но не им четат, не ги запознават с нищо. В пети клас в учебния материал има много понятия, думи, явления и т.н., които не могат да бъдат просто показани., материалът си е сериозен. Когато някой нещо не разбира, той или става агресивен, или се затваря, или става апатичен.
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
17 годишен - 2ри клас. Не може да пише може само да преписва. Още първия ден се изтропа зад чиновете. Хахахах това ми го разправя един бивш даскал :))))

Спонсорирани публикации