Трудно се намират учители по математика и информатика

Предпочитат други професии
15 юли 2023 12:20, Росен Стойчев
44
Трудно се намират учители по математика и информатика
Снимка: БГНЕС

Училищни директори алармират, че въпреки очаквания ръст на учителските заплати в Бюджет 2023 със задна дата от 1 януари все още остава трудно намирането на учители  по математика, информатика и природни дисциплини, както и на преподаватели за професионалните гимназии.

Още по темата

Диан Стаматов - директор на 119-то Средно училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета посочи причината за трудното намиране на такива преподаватели: "Те се ориентират много по-бързо в сериозно по-конкурентните сектори в страната, които им предлагат много по-добро възнаграждение", съобщи БНР.

В гилдията е налице безпокойство от липсата на достатъчно средства в Бюджета за издръжка на учебните сгради: "Доста скочиха цените за отопление и осветление".

И от липсата на ръст на средствата за храна на децата в детските градини: "Средствата, които са предвидени, реално са достатъчни за не повече от пет месеца в годината".
И още: "Отдавна говорим за приобщаващо образование, за подкрепа на ученици с различни интереси и желания. В настоящия Бюджет не се вижда нищо подобно".

В законопроекта на Държавния бюджет за тази година разчетените разходи за образование са над 7,5 милиарда лева. Това е 4,1 на сто от Брутния вътрешен продукт при предвидени 4,5 на сто от БВП за сектора миналата година. В абсолютна стойност през 2023-та обаче парите за сектора нарастват с над 900 милиона лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Напълно в реда на нещата, всеки който може да смята или да работи с компютър е наясно с това което може да му даде тоя занаят
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Напротив ,пак пишете неверни неща - мераклии много ,но не всичките са с качества за преподаватели по тези предмети - едни от основните в момента , къде са завършили и как голяма част от младите не могат да преподават тази материя , особено фалшиви са завършилите информатика - има ученици ,които по- добре се справят от тях другите деца го усещат и става неконтролируемо в часовете по информатика , при математиците има с добри знания ,но не могат да се справят с преподаването
34
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Първо изгонете бгмамите от училище, да не се бъркат във всичко и да не пречат на процесите. После мислете за реформи.
33
4
 
7
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Тия па. Искат у всеко училище да се учи математика и и форматика. Нали младите искат да стават инфлуенсъри и готвачи. За кво са им?
32
1
 
13
 
! Отговори
Аз преди 9 месеца
Аз вече се образовах, от тук насетне настоявам образованието да стане платено, а не от моите данъци. Само така може да се вдигне нивото, като почне да щипе по джоба на бай цървулчан да си праща чавенцето на училище.
31
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Като чуете в България някой да казва, че някакви се търсят, значи е дори пренаселено и изобилства с такива.
30
0
 
12
 
! Отговори
Много скоро преди 9 месеца
няма да има нужда от образование. Тези с дипломи /не всички/ имат знания колкото и тези без.Къде е причината - родители,учители или самите ученици-незнам.
29
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Математика се учи с лист хартия , химикал и глава .. Информатика се учи от интернет ..Не ви трябва да ходите на училище след 6-ти клас .. Ако от вас става нещо можете да продължите сами..
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
станете инженери, програмисти и физици и взимайте чувал пари..
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Престъпник!
26
6
 
11
 
! Отговори
Програмист преди 9 месеца
Поне 5000лв заплата трябва.. при мене работи учителка по математика и взема 12 000лв.. мн ясно, че няма да седи при вашите чвета за 1500лв
25
2
 
8
 
! Отговори
Коко преди 9 месеца
А учители по руски език търсят ли се. А.
24
1
 
7
 
! Отговори
Валя Яхниева преди 9 месеца
Този се намира като чуе думичката мандатност. Само ,че той е от партийните калинки по скоро кърлеж източващ бюджета.От както се помня ръси само небивалици и реве за пари и заплати. Този некадърен директор съсипа това училище вижте само резултатите му от НВО и къде се намира в класацията на Софийските училища. Друг на неговото място би се скрил в миша дупка а този има наглостта да ни поучава и да иска пари.Няма наяждане а за постигнати резултати тях няма да ги гледаме.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Някой Тогава тия в НС и МОН са виновни че искат някакви документи които са платени пак и нямат смисъл. Трябва да платиш хиляди левове за курсове във ВУС а после няма работни места или уволянват.
22
1
 
10
 
! Отговори
НВО преди 9 месеца
Този Стаматов съсипа 119 то училище . Резултатите на училището на НВО са едни от най слабите . Само реве за пари .
21
1
 
5
 
! Отговори
Някой преди 9 месеца
До АнонименЛошото е че тези, дето преподават в Софтуни при Наков и да искат те самите няма да ги назначат за учители. Не отговарят на условията. В частния сектор е важно какво можеш, но в средното образование се иска да имаш правоспособност - висше образование в определени области, правоспособност, клас и т.н. Тези, дето взимат по 5 - 6 к пишейки на Python или C# няма как да ги назначат. Някой с нужната диплома и 0 познания и опит може...
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 20 - ИИ да ти пише домашни, е като да ти ги пише комшията, дето е пенсиониран академик, ама го пере яко съчмата. В един момент толкова ще изтъпееш, че няма да разбираш, дали какввото ти пише, изобщо има с темата. Но вярвай си ...
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Гого - To хубаво, но тука ореваха орталъка, като вдигнаха максималния праг от 2800 на 3000 лева, а за последното вдигане се носеха слухове, че се готвели да напускат страната, едва ли не ...
18
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Глупости, учители да искате.Има учители за още три поколения таман.Деца няма.
17
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Гого Точно и търсат учители а те са при Наков и фирмите където са часни училища и зимат много пари. Ако немаш пари нема качествено образование. Искат учители но без пари няма как.

Спонсорирани публикации