Какво трябва да се знае за електронните извинителни бележки за ученици?

От 1 октомври в сила ще бъде само е-бележката
26 сеп 2023 19:05, Анисия Иванова
11
Какво трябва да се знае за електронните извинителни бележки за ученици?
Снимка: БГНЕС

В навечерието на новата учебна година Министерство на електронното управление заедно с Министерство на здравеопазването и Министерството на образованието и науката обяви въвеждането на новата електронна бележка за извинение на отсъствия на ученици. Дългоочакваното нововъведение беше прието с широка обществена подкрепа, а в последвалите обявяването дискусии по темата излязоха някои важни за уточняване теми, съобщиха от МС.

Ето и най-често задаваните въпроси и отговорите, които трите министерства предоставят. Напомняме, че от 1 октомври в сила ще бъде само е-бележката.

Плаща ли се новата е-бележка?

Както досега, медицинските бележки не попадат в основния пакет дейности, които се покриват с бюджета на НЗОК. Всеки общопрактикуващ лекар е длъжен на видно място в кабинета си да има ценоразпис и сам определя таксата за услуги, които не се покриват от здравната каса. Затова някои може да не таксуват, други могат да искат 1 лв., а трети 2 или 3 лв. За всяка услуга, която се заплаща, следва да бъде издаден касов бон.

Може ли е-бележката да се издава със задна дата?

Бележката се издава с датата, на която е проведен прегледът на детето, но срокът за извинение на отсъствията може да бъде записан със задна дата. Например, ако детето се разболее в ден петък 15-и, а родителят го заведе на преглед в ден понеделник – 18-и, бележката ще бъде с дата на издаване 18-и, но ще извинява отсъствията, допуснати в периода на боледуването, например за датите 15 – 22 в съответния месец.

Може ли лекарят да откаже да издаде е-бележка, ако няма интернет, например?

Лекарят не може да откаже да издаде е-бележка. Ако той е възпрепятстван поради технически причини, бележката може да бъде издадена по-късно, когато се регистрира прегледът. Следва да се има предвид, че Националната здравноинформационна система (НЗИС) е пригодена и за работа в офлайн режим и всички лекари са задължени да работят в НЗИС.

Могат ли зъболекарите да издават е-бележка?

Да. Денталните софтуери също са интегрирани към НЗИС и това позволява зъболекарите да издават е-бележки за извинение на отсъствията.

Могат ли други лекари, например в спешна помощ, да издават е-бележки?

Е-бележки могат да издават специалистите от извънболничната медицинска помощ, например след консултация с кардиолог, алерголог и т.н. по преценка на съответния специалист. Лекарите от центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), както и досега, не са ангажирани с провеждането на лечебна дейност и няма да издават медицински бележки за извинение на отсъствията.

Другите медицински бележки, които са необходими за училище, също ли са електронни?

Предстои дигитализирането на личната профилактична карта на учениците, която е необходима при започване на учебната година.

Автоматично ли се извиняват отсъствията, когато лекарят подаде е-бележката към системата на МОН?

В момента на издаване на електронната медицинска бележка данните от нея постъпват в Национална електронна информационна система за предучилищно и училищно образование, откъдето автоматично се предават към електронните дневници за извиняване на отсъствията на съответния ученик. Електронните медицински бележки стават и веднага видими за родителя в електронния дневник. Класният ръководител, директорът на училището и родителят не е необходимо да правят никакви допълнителни действия. Всички използвани електронни дневници в системата на училищното образование позволяват автоматично извиняване на отразените вече отсъствия, както и уважаване на отсъствията в момента на нанасянето им в дневника при налична вече в дневника медицинска бележка.

Как е-бележката стига от лекарския кабинет до училище?

След попълване на амбулаторния лист за извършен преглед лекарят създава чрез използвания от него софтуер е-бележката (в НЗИС). С оглед предотвратяване на възможни грешки е дадено право на лекаря в рамките на 2 часа след регистриране на бележката да я анулира. Едва след този период въведените данни: (НРН) на прегледа, информация за детето, период на отсъствие и др. се предоставят автоматично към системата на МОН, откъдето стигат и до електронния дневник. Всички процеси са автоматични и не изискват намеса на когото и да било.

Какво ще пише на самата е-бележка за заболяването, поради което отсъства ученика?

Поставената от медицинското лице диагноза на ученика е част от информацията, която се съдържа в е-бележката. За да бъдат защитени чувствителните здравни данни на децата, тя не достига до системата на МОН. Информацията, която достига до училищния дневник, е периодът, в който ученикът ще отсъства от училище.

Кой има достъп до здравните данни в е-бележката?

Само тези лица, които имат достъп до здравното досие на детето, ще може да види диагнозата, поставена на детето при прегледа. Учителите няма да имат достъп до диагнозата, като така ще се запазят и чувствителните детски данни.

 


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Цена на бележките от 5 до 8 лв в зависимост от това дали си бял или цветнокож.По- ниската цена е за цветнокожите
10
19
 
4
 
! Отговори
######### преди 2 месеца
Още едно нещо ,което допринася учителите да стават още по мързеливи .
9
1
 
2
 
! Отговори
До Петио преди 2 месеца
Ууууу, тъпчо....Истинският държавен служител го командироват на почивка (между другото това е истински случай, в една администрация счетоводството не излизаше в отпуск, а се командироваше в почивните бази; имаше хора с по 400 дни отпуск).
8
2
 
7
 
! Отговори
Петио преди 2 месеца
Като порасна ще правя като тати и мama , които са държавни хрантутници. Ще си вземам болнични,за да не си хабя отпуската.
7
0
 
2
 
! Отговори
Gdh преди 2 месеца
Ама с нетърпение било очаквано,и прието с ...... Направете национален празник на електронното
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Затова някои може да не таксуват, други могат да искат 1 лв., а трети 2 или 3 лв. За всяка услуга, която се заплаща, следва да бъде издаден касов бон." О, уау! Обзалагам се, че много хора биха посмяли да поискат от джипито си касов бон! Как иначе! Хич не се страхуват, че после ще им отмъсти.
5
8
 
0
 
! Отговори
Тийнка преди 2 месеца
а Чичо Доктор и за Електронна Бележка, като за Хартиена, пак ли ще иска да ме преглежда между крачетата ми?! след такъв преглед после ми предписва аборт...
4
0
 
8
 
! Отговори
Хаванско Р00мче преди 2 месеца
а аз, Бате, имам Бележка за 365 дена в годината и за 366 като е високосна!
3
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Бележките са безплатни!
2
2
 
18
 
! Отговори
Тийн преди 2 месеца
а колко ще струва фалшива електронна бележка или вече с корупцията се справихме?!
1
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Искам да знам, зщао има дупка в закона, която се експлоатира за разни хора, които не са точно хора, за да чарджат пари за "издаването"?