Новият ректор на СУ: Навлизаме в трудни времена

Тряба нова политика, за да задържим студентите в България
24 ное 2023 20:07, Стела Стоянова
15
Новият ректор на СУ: Навлизаме в трудни времена
Снимка БГНЕС

Трябва нова политика на средата, която предлагаме, за да задържим студентите в България. Липсват ни споделените пространства, разбира се по този въпрос се работи, но без промяна във философията на финансиране в областта на капиталовите разходи, няма как това да се случи.

Това заяви новият ректор на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев пред БНТ.

"Студентите са бъдещето на света и на нашата страна. Именно, поради тази причина, ние трябва да направим всичко усилия тези млади хора да получат добро образование. Първото нещо, което ще направим, е да обезпечим нормалната работа на университета. Университетът е сложен тежък организъм, в него кипи непрекъсната дейност и ние трябва да обезпечим административното обслужване на всички тези сложни дейности", каза проф. Вълчев.

По думите му досегашната система на финансиране на университетите в България създават проблеми.

"Навлизаме в трудни времена. Това ще бъде предизвикателство как да се подреди системата наново, как да съхраним целия човешки интелектуален потенциал, който е изграждан с десетилетия. Цялата колегия сме наясно, че това е един нелесен път. Ние искаме да бъдем проактивни, за да допринесем с целия си потенциал за създаване на една такава система, която да осигури успокояване в сферата на висшето образование", уточни ректорът на СУ.

Проф. д-р Георги Вълчев обясни, че в Софийския университет са направени стъпки в това да бъдат подкрепяни студентите, за да могат бързо да наваксат определени дефицити, с които идват от системата на средното образование.

"Въвеждаме тютюторство в тези първи сложни години, за да успеят студентите да преминат успешно прага между средното и висшето образование, така че да не ги загубим като колеги. По-сложният проблем е, че този принцип трябва да бъде променен, от години реформата тръгна в такава посока", коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Я па я..! преди 4 месеца
Ясно , става въпрос за пари , както винаги.
14
0
 
1
 
! Отговори
СъдЗаШайката преди 4 месеца
Откакто СДС-Шайката изкорми държавата, постави началото и наложи опростачването на нацията като държавна политика,в англо- краварската колония останаха повече простаци,отколкото грамотни, образовани и интелигентни българи.*** до простака мила моя майнольо и най- вече в държавните институции.
13
0
 
1
 
! Отговори
Инженер преди 5 месеца
Хуманитар когато и да го пребиете, все ще е късно!
12
1
 
3
 
! Отговори
Мусайбе учЕн преди 5 месеца
Това се казва бг оптимист. Първото нещо след като го изберат е да изплаче колко трудни времена предстоят.
11
0
 
6
 
! Отговори
БО преди 5 месеца
За да не избягат студентите трябва да предложите нещо, което им е близко, познато и се припознават с него. Ето например УНСС придобива все по чалгаджийски вид, по време на лекции се канят чалга изпълнители, преподават се лекции за спа, а преподавателите пишат четворки на предаден бял лист. Това е, там ще уча!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Студентите ви винаги са в трудни времена!
9
2
 
12
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 5 месеца
Време е за съкращаване на преподаватели, закриване на факултети и специалности. В СУ има 100-ци ненужни специалности, които бълват ненужни специалисти на конвейер. Дали ще са специалисти по изкуства дали ще са екзотични филологии и педагогики време е теслата да заиграе върху тях.
8
1
 
2
 
! Отговори
Вярно преди 5 месеца
Студентите в България, уви, са бъдещето на света.
7
0
 
2
 
! Отговори
SlackWare преди 5 месеца
За съжаление човекът който искаше наистина промяна и предложи най-адекватните меркине беше избран. От друга страна сега ще имаме възможност да се възползваме от знанията и интелекта му в нашия факултет.Все пак, успех на новия ректор!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 1: Прав си за повечето неща, но БМБ не успя нищо да построи в северна България. Една магистрала я мъчи, сучи, върти вече цял живот. Но в южна България всичко се построи, нали той там си живее...
5
1
 
10
 
! Отговори
Оставете студентите преди 5 месеца
Не може професор в СУ да получава колкото общ работник в горското.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Както винаги в България - много приказки, малко действия.
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Досега лесните времена ли бяха? Сега ли почва трудното?
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ВИТАНОВ ПРЕЗИДЕНТ!!!!!
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бойко Борисов като се върне и пак ще раздава на всички. Той на пенсионерите почти всяка година им даваше, на полицаите даде два пъти, на селскостопанските, отделно колко спортни зали построи, детски градини, от Катар казаха колкото агнета произведете, всички ще ви ги изкупим, и границата пазеше, даже английският премиер видя от джипката, и на учителите даваше, и в НАТО го канеха да каже, на всички даваше, и се разбираше и с Ердоган и с Меркел и колко построи и гарата оправи