Вълчев: Образованието допринася за по-ниска раждаемост

Индустрии с висока добавена стойност ще задържат повече хора тук
4 дек 2023 22:30, Стела Стоянова
87
Вълчев: Образованието допринася за по-ниска раждаемост
Снимка БГНЕС

“Колкото по-образовани са момичетата, толкова по-малко те раждат, виждаме и такава тенденция. Отвореният свят и образованието допринасят за по-бързата модернизация и по-ниската раждаемост. Положителната страна е, че търпим модели на модернизация” това заяви Красимир Вълчев, председател на парламентарната комисия по образование и наука и депутат от ГЕРБ, предаде БГНЕС.

Вълчев бе гост на организираната дискусия от Стратегическия институт за национални политики и идеи на тема “Образованието - ключово за решаването на демографските проблеми”.

Като важен проблем Красимир Вълчев определи нетната миграция. “За да обърнем тенденцията с външната миграция трябва да осигурим по-добри условия на индустриите, които реализират високи добавени стойности. Ако имаме индустриите с висока добавена стойност, то ще се задържат повече хора тук, ще реализират печалба и ще се замислят за това по-често да създават поколения”, коментира Красимир Вълчев.

“4% от българските деца не тръгват на училища. 7% от тръгналите не завършват четвърти клас, а 9% не завършват осми клас. Образованието е ключово, защото има отношение към неравенствата и бедността”, това заяви и Калоян Паргов, председател на Стратегическия институт за национални политики и идеи.

Проф. Атанас Семов, конституционен съдия и бивш представител на партия РЗС, пък подчерта, че в учебниците не се споменава достатъчно много за конфликта между Израел и Палестина, нито за родните ни герои и призова образователният министър за реформи в тях. “В учебника за седми клас има седем реда за Бенковски, липсва и думата родина. Трябва да има радикално преработване на учебниците, поне по български език и литература, история и география и аз настоявам за това пред образователния министър”, категоричен е Семов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 4 месеца
Дайте по 20000лв. за новородено дете пък да видим дали няма да раждат красивите и образованите.
68
0
 
3
 
! Отговори
Дядо Мрази преди 4 месеца
Нищо бе нали мургавелките дават прираст, кажете им мерси.
67
0
 
10
 
! Отговори
Средна възраст преди 4 месеца
Дъщеря ми е на 30г, живее с приятеля си вече 10г. И двамата са добре образовани, работят зраво, вземат сравнително добри заплати. За деца обаче не дават и дума да стане - живеят под наем и са заети по цял ден. Дете няма кой да гледа защото ако единият спре да работи дори за 2 месеца то парите няма да стигат, а на майчински и пр. не може да се разчита. Няма и детски градини, ние старите още сме в трудова възраст далеч от пенсия няма как да помагаме. Какво да се прави?
66
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Абсолютно вярно е, че образованието на жените е най - големият фактор да спрат да раждат деца
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
95% от завършващите средно училище за нищо не стават. Отдавна никой не вярва, че съдбата му е във собствените ръце. Ако ще и 20 образования да имаш и да си бачкатор по природа, накрая ще ти намерят работа за 1200-1500лв, със сто отговорности и още 10 човека на които да вършиш част работата (работа в екип).
64
2
 
3
 
! Отговори
Заключение преди 4 месеца
До Анонимен 35 Ако ти си този, който казва, че 25% от колегите му са стари ергени, но са с годишни заплати над 100 000 лева, значи те са били главозамаяни от огромния избор, който са имали. Коя мома няма да иска да се омъжи за такъв? И докато преспиват с почти всички от тези девойки, чудейки се коя да си изберат за съпруга, годинките са литнали. Но щом като са живи и здрави, значи все още има надежда да създадат поне по едно бъдещо компютърно генийче :)
63
3
 
14
 
! Отговори
Кандидат баба преди 4 месеца
Как ще работят младите майки, като не са осигурени места в детските заведения?Не се подпомагат от държавата дори и тя да го заявява. Няма и сигурност за работещата майка да запази работното си място или да си намери изобщо работа, "защото често ще отсъства от работа". Как да раждат деца?
62
0
 
10
 
! Отговори
До 28 преди 4 месеца
Добре, но кажете какво и къде ще работят те в родината...
61
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия проценти на деца, които не тръгват на училище и не завършват, не са точно сред българите. Май са повече сайгонците
60
7
 
13
 
! Отговори
Звероукротител преди 4 месеца
Защо да правя деца? Да хранят някой ден и тебе ли ?
59
0
 
1
 
! Отговори
Айн Щайн преди 4 месеца
Когато си в клетката се движат тези около клетката. А когато си от тези които са от вън , клетката се движи нанякъде.
58
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Звероукротител Забелязвам, че търсиш причина да не го направиш, вместо да търсиш начин да го направиш. Ти си един мрънкач. Няма смисъл от такива. По-добре не се размножавай.
57
4
 
4
 
! Отговори
Звероукротител преди 4 месеца
Да ама клетката на българина става все по тясна и все по малко манджа . А край клетката обикалят все повече гладни стопани . Как да мислиш със своето висшо за деца? Мислиш за собствената си кожа първо. И как да избягаш от клетката.
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Природата и Дарвин си знаят работата.
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Хах Това не е мото на Вълчев. Вълчев дамо цитира статистиката.
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Звероукротител Че то и българинът живее в клетка. А и това с образованието не е дамо български проблем.
53
1
 
8
 
! Отговори
Хах преди 4 месеца
Мотото на Вълчев-бъдете прости и необразовани, но пък с много деца! Ама да питам господина, кой ще ги издържа? А.....ясно след като съм ***, няма да го мисля това, само творя, твоят...също като истински индианец!
52
3
 
0
 
! Отговори
Звероукротител преди 4 месеца
Да ама те цял живот живеят в клетка. Нека и българина да свикне да живее в клетка и той ще се заплоди. Ако не пукне до тогава.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
За колко еднополови бракове си чувал доценте?
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Звероукротител В зоопарка има слон и една слоница. С кой да се чифтосват? Имал съм зайци - стресът въобще не им пречи да се чифтосват по много пъти на ден дори в клетка.