—едмокласниците писаха преразказ по "»зборът" на  ристин ƒимитрова

¬ариантът беше изтеглен тази сутрин в ћќЌ
19 юни 2024 12:31,  расимир јнгелов
14
—едмокласниците писаха преразказ по "»зборът" на  ристин ƒимитрова
—нимка: Ѕ√Ќ≈—

ѕреразказ по "»зборът" на  ристин ƒимитрова са писали седмокласниците на Ќационалното външно оцен€ване по български език и литература, което започна в 9:00 ч. “ова съобщиха за Ѕ“ј ученици, които изл€зоха от изпита от столични училища.

ѕо вариант 1 писаха учениците на изпита от националното външно оцен€ване по български език и литература в кра€ на седми клас. ¬ариантът беше изтеглен тази сутрин в ћинистерството на образованието и науката (ћќЌ) от јнна јнгелова от "Ќова телевизи€".

ќчакваше се 59 424 седмокласници да се €в€т на националното външно оцен€ване, но от ћќЌ по-късно днес ще съобщ€т колко ученици в страната са се €вили на изпита.

—лужебни€т заместник-министър на образованието и науката ≈мили€ Ћазарова пожелава успех и спокойствие на учениците и на техните родители.

"ќрганизаци€та за изпита е направена отдавна. ќцен€ването ще се състои в 1665 училища. ѕървата част на изпита е удължена с 15 минути и т€ става общо 75 минути. —едмокласниците ще са по-спокойни и ще имат повече време да помисл€т върху отговорите, които дават. ƒнес е неучебен ден, така че €в€ващите се имат осигурено спокойствие в училищата", об€сни Ћазарова.

—едмокласниците днес тр€бваше да работ€т върху 26 задачи. ¬ първата част са включени 25 задачи. ќт т€х 18 са с избираем отговор, шест - с кратък свободен отговор, има и една задача с разширен свободен отговор. “ази задача изисква от седмокласниците да разтълкуват кратък откъс от изучавана художествена творба.

¬сички задачи от изпита са върху учебни€ материал по български език и литература от пети, шести и седми клас.

¬тората част от изпита е с продължителност 90 минути. ¬ не€ седмокласниците създават текст - подробен преразказ на художествен текст с изпълнение на определена дидактическа задача. ’удожествени€т текст е създаден специално за националното външно оцен€ване. Ќеговото заглавие и темата на преразказа не се съобщават от ћќЌ преди кра€ на изпита заради мерки за сигурност.

–езултатите от изпита ще бъдат об€вени до 2 юли.

“ова се случи Dnes, за важното през ден€ ни последвайте и в Google News Showcase


14
ќще по темата: ћќЌпреразказ
ќще от ќбразование
ѕо вариант 1 пишат седмокласниците на Ќ¬ќ по Ѕ≈Ћ
—понсорирано съдържание
Ќапиши коментар  оментари
12
1
 
1
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
 аква е тази простоти€?
11
4
 
1
 
! ќтговори
Deep Zone преди 3 седмици
“екстът е идеален за хлапетата, чете се леко и има поука от него, че тр€бва винаги да казваме истината, което е важно за тийновете, защото повечето предпочитат да бъдат харесвани с лъжи пред това да бъдат честни със себе си и околните. –азбира се, онзи текст с прането по-долу на н€кой чикибоец-русофил н€ма нищо общо с този разказ, измислици за лайкове.
10
2
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ƒо читалище зар€ - ћене ме забол€ главата от то€ текст ... сега ги разбирам, защо толкова пи€т. јко аз съм толков аобъркан и аз ще искам да съм пи€н посто€нно ..
9
0
 
3
 
! ќтговори
читалище зар€ преди 3 седмици
ƒо јнонимен7питай нойзи и карбовски за писането по кеворк€нски (сами€т той го нарича по чекиджийски) и тогава ела пак да се почудиш на изразните средства на назначените новобългарски звизди
8
0
 
6
 
! ќтговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
на папи ханс баща му уредил майка му в труд, а фантомас € пратил директно на матурите. па добреа. и аз искам
7
0
 
4
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
 ак да го разбирам? »мала пране на балкона. Ќ€кой нещо ... казал за балтон.
6
0
 
3
 
! ќтговори
»зборът преди 3 седмици
÷€лото синьолилаво пране беше в тон: така си отиваше на балкона. ќще веднъж се подсетих, че все избираме същото, верни на тона си дотолкова, че на "»маш ново палто" отговар€ме с "»маш фини рецептори за големите разлики в мене, за големи€ скок към новото, преодол€вани€та, колебанието, всички възли, които разс€кох, докато взема решението и избера този нов и специален балтон, в крайна сметка, в тон с бал
5
3
 
2
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
ƒо 3 - “ова е преразказ. “р€бва да е върху непознат текст. —ега, н€ма гаранци€, че не го е чел н€кой от седмокласниците, но спорред мен е малка веро€тността, да е познат на повечето.
4
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
“ова не е ли на ѕапи ’анс майка му?
3
0
 
1
 
! ќтговори
Aнонимен преди 3 седмици
Ќе тр€бва да бъде тема от матурите. «а леко преглеждане през учебни€ период, да.
2
0
 
3
 
! ќтговори
јнонимен преди 3 седмици
“ази песен на  ристина ƒимитрова не € знам.
1
7
 
4
 
! ќтговори
»велин преди 3 седмици
–аботата в ћакдоналдс има огромни предимства и предлага реални възможности за професионално и лично израстване. —тремим се да бъдем най-добрата верига за бързо обслужване в света и знаем, че това е възможно, когато се грижим добре за нашите служители