Царски дублажи: Тука има, тука нема

Нихат Кабил пак намери вратичка за царските гори; дублираните 4500 дка си остават на фамилията Сакскобурготтски
8 мар 2008 09:40,
22
Царски дублажи: Тука има, тука нема
Снимка: Булфото

Подчинената на Нихат Кабил поземлена комисия в Самоков изненадващо обяви, че няма възможност да поправи решението си за върнатите в повече гори на Симеон Сакскобургготски, пише вестник „Сега“.

Заради нейна доказана фактическа грешка лидерът на НДСВ получи два пъти гора от 4500 дка в Боровец.

Оказва се, че единственият начин държавата да си върне надписаните декари е ресорната агенция да заведе дело срещу регионалната комисия в Самоков.

Юристите на Кабил обаче твърдят, че не могат да поправят решението си от 2003 г., защото са изтекли всички законови срокове за това.

В закона обаче е записано, че общинските земеделски служби могат да поправят по своя инициатива или по молба на заинтересуваните лица явни фактически грешки и за това действие няма срок, допълва изданието.

През януари тази година наказателното производство, което трябваше да установи собствеността на наследниците на Фердинад и Борис ІІІ върху гори и земи в Самоковско, откри, че при възстановяването на горите са извършени редица нарушения от общинската поземлена комисия в Самоков.

„4 521 декара са възстановени два пъти - един път на базата на нотариален акт и един път на базата на крепостни актове от началото на ХХ век“, заяви прокурор Малина Чаканова.

Наред с това са извършени въводи във владение преди влизането в сила на решението на Поземлената комисия в Самоков.

Според Чаканова тези нарушения обаче биха могли да се квалифицират само като престъпления по служба, защото са допуснати заради немарливо отношение на длъжностните лица.

От прокуратурата съобщиха, че до момента наследниците на Фердинанд и Борис ІІІ са подали две заявления за възстановяване на земи в района на община Самоков.

Според първото са възстановени 12 022 декара, а с според второто заявление площта от 4521 декара е върната два пъти. 

В момента Симеон Сакскобургготски и останалите членове на царската фамилия са собственици на част от недвижимите имоти, които са притежавали до 1946 год.

Някои медии изчисляват стойността на имотите на около 160 млн. евро.

През 1998 г. Конституционният съд обяви за противоконституционен Закона за обявяване в държавна собственост на имуществото на цар Фердинанд и цар Борис и техните наследници.

Документът уточнява, че според списъка от 1946 г., изготвен по нареждане на министър-председателя Кимон Георгиев, царските имоти са 17.

От тях на царското семейство частично са върнати резиденция “Врана” /от общо 3500 дка са върнати 980 дка, от които около 920 дка собствениците са дарили на Столичната община/, “Царска Бистрица”, “Саръ-гьол”, “Ситняково”, къща в гр. Баня, горски масиви в района на град Самоков - Боровец и с. Бели Искър.

Опозицията и до днес твърди, че решението на КС не е достатъчно основание за връщането на имотите и въпросът трябва да бъде уреден с отделен закон

През март 2006-та парламентът създаде специална парламентарна комисия за разследване на реституцията на т.нар. "царски имоти".

Вече 2 години чакаме решението й.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Манчо преди 16 години
А защо Българския народ и управници забравиха вредите нанесени от Кобургите ,националните катастрофи, сираците от войните ,репарациите и орязаните територии и сега *** на Симеон Кобурга
20
0
 
0
 
! Отговори
забавачник преди 16 години
Политици-чок,водачи-йок!Е те това е!
19
0
 
0
 
! Отговори
печен преди 16 години
Пък тя,общината,с ТАЙНИ ТЪРГОВЕ...таквоз...Не и берете гайлето...
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
zabelejete `от които около 920 дка собствениците са дарили на Столичната община `kak li e stanalo ??
17
0
 
0
 
! Отговори
върл монархист преди 16 години
убавец като стамболец!
16
0
 
0
 
! Отговори
последователен преди 16 години
Първо-Царю,спаси ни!Сега-със шмайзера!!!Къде дават така?
15
0
 
0
 
! Отговори
u преди 16 години
мале ама са убавци:)))))))))))бе ,то бива убост ,ам тук в повечко
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
zaria e , sbrase s komunistite , deto te isgonixa semeistwopto mu, nagasi se toi saradi parite , w ispania niamasche nisto toi skasan zarwul. sega go ebat komunistite pres kastite, bastai s sigorno se obalna w groba, pederes nestasten , prodad balgarite
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
tezi zemi i gori , zastoto taka pone ste badat ZAPAZENI - osobeno gorite - ot izsichane , cimentirane i grozni hotelierski stroezi ot stana na GADNITE I PRODAZNI bulgarski / turski politici . MAKAR DA MU DADAT OSTE POVECHE !!!!!!!!!!!!!!!!
12
0
 
0
 
! Отговори
xyz преди 16 години
Трябваше да ги наредят до стената и с шмайзера! Сега им сърбаме попарата! Обзалагам се,че поне половината от изказалите се,са гласували за НВ!
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Кати, това става по нормалните страни. В България се умножават - ама не на всеки... Трябва да си или "цар" или "малцинство".....
10
0
 
0
 
! Отговори
дон Горан преди 16 години
кога ще вадим черешовото топче,да заколя двама,трима,че да умра после спокоен
9
0
 
0
 
! Отговори
KKK преди 16 години
Комунистите върнаха горите на Симеон където се криеха шумкари, които преследваше жандармерията на Негово Величество Цар Борис III. Сега очакваме комунистите да върнат и кашкавала национализиран по време на шумкарски 'акции'
8
0
 
0
 
! Отговори
Kati преди 16 години
И с 10 решения да му върнат тези 4500 декара това са си взе 4500 дка, те не се удвояват!!Нали са описани кои са и къде са. Колкото и решения да има те са за връщане на едни и същи земи, значи няма как да станат повече.На вас ако ви върнат 3 пъти нивите на баба ви те нали ще са си все същите ниви, няма да се умножат, нали?!
7
0
 
1
 
! Отговори
преди 16 години
срещу облажването в добрите държавни практики има независими и верни на съвестта си институции, питането тук е за кадем, добри бизнес практики, тея рокфелер надминаха по успех
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ако Симеон имаше малко ЧЕСТ и доблест сам щеше да върне двойно дадените му имоти! Сега турчина прави пируети, за да му угоди явно срещу бъдещи услуги за ДПС.
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Евала, царок! До 9-то коляно ги осигури, блазе му на малкия Хасанчо! Да чете Корана, че там пише кое как се заплаща! Да знае детето как се изкупуват родови грехове! Айде, честит празник на Доня-та и Калина-та! И не бъди скръндза - подари им барем по едно цветенце! Толкоз поляни имаш, може и еделвайсче!
4
0
 
0
 
! Отговори
Гласоподавателя преди 16 години
Значи облажването от политиката не е от вчера.Затова всички искат да са в нея,ако може и управляващи,а не за да помогнат на народа си,тези долни ***...Само дето за съжаление нищо не можем да направим за да променим нещата...
3
0
 
0
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕН преди 16 години
А не може ли държавата да осъди ебания цар за подаване на документи с невярно съдържание и неоснователно обогатяване по Закона да задълженията и договорите ?!?!
2
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
и бае симо може ли да обяви що имал е и що сега, деда му работил като цар, той като премиер, колко се пести от занаят такъв, ако пък е предприемчив нека сподели и ний сме хора