Искаме си от Русия историческите документи

Решението засяга важни документи от периода 1934–1944 г.
29 яну 2009 12:02,
38
Искаме си от Русия историческите документи
Снимка: БГНЕС

Правителството възложи на министъра на външните работи да отправи искане към правителството на Руската федерация за връщане на оригинални документи на български държавни институции, съхранявани в архиви на Руската федерация.

Решението засяга важни документи от периода 1934–1944 г. относно подготовката и влизането на България в Тристранния пакт до събитията през септември 1944 г.

Документацията е предавана или иззета след влизането на съветските войски в България по различно време, от различни български институции, на различни представители на съветската власт или на Съюзната контролна комисия, във връзка с подготовката на Нюрнбергския процес.

Искането е съобразено с разпоредбите на Федералния закон за културните ценности, преместени в СССР в резултат на Втората световна война и намиращи се на територията на Руската федерация, приет през 1995 г.

При съгласие от руското правителство за връщане на архивните документи Държавна агенция "Архиви" ще установи контакт със съответните руски архивни институции и ще окаже необходимото съдействие за връщане на документите. След това документацията ще й бъде предадена за постоянно съхранение.

Въпросът за връщането на оригинални документи на български държавни институции, изнесени от България след 1944 г. и съхранявани в руски архивни центрове, беше поставен от президента Георги Първанов при посещението у нас на президента Владимир Путин през януари 2008 г.


38
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 12 години
Когато изградите социализма да ми се обадите.*** няма ви чакам още 60 години.Капиталисти такива:)От хора имащи бойлера за упадъчен уред...имащи устойчивото развитие за упадъчно...околната среда за депо!Комунисти що заличихте разликите между града и селото...що обезлюдихте селата..и натирахте хората по комуналките?загрозявате всичко до,което се докоснете...и още ред все доказни от света неща.Бг е еврoпейска страна ясно?Дайте и шанс да бъде такава ..маргинали такива!
36
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 12 години
Лафовете държавен бензин ..Строеж на вилички с държавни средства и материали ..сметки в шфейцарски банки ...ДС бизнесмени..куфарчета с пари ...канали за дрога и синтетика ..са си от комунярското време...айде.Прави сте ...едни се скапваха от работа ...хората имам предвид.До,като маймуните им харчеха парите ...и все още продължавате.Нагли същества сте това комунистите!Врочем де ви Съветският съюз ...поумрял е нещо.
35
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 12 години
На ваща история комунисти...и липса фактите и хронологията!Свотки не чета ...комунистически хомосексуалист такъв!Не заблюждавайте хората...Историята ще ви съди и тук.Обществото ще ви осъди..съвсем резннно иначе може да си дрънкате.
34
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 12 години
Е така я доведохте ,че още изплащаме ..и патим от "добрите" грижи на другарите....,че не е ли време да си ходите а?Страната е била 1 икономическа сила на Балканите...и 6 в Европа..та трябваше Съветският съюз да отнеме имота и къщите на хората ...да ни натресе комуналките ..и комуналното..тз тз.Лъже комунисти много лъжете.Отностно Македония....ми питайте Съветският гражданин Георги Димитров ...комисаря на Коминтерна...докумен *** ,факти...са това.И да не сте ми задрънкали за Цар Фердинанд....манифеста за обевяване на Война от Сърбия и съюзника им Гърция ...се пази в Сърбия..в музея ..поразходете се.Та комунисти....осъдени сте за зверствата си...това е истината.
33
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Калинчо, и тук ли се изказа? А кога Македония е дадена на Сърбия? Абе да не се окаже, че е мааалко преди комунизма? А? Я ходи да си доучиш историята
32
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Всъщност "най-мързеливите" хора след 1944 електрифицират цяла България, довеждат я до 33-о място по промишленост, ако оставим настрана заводите, строят неизброимо количество сгради, площади, магазини, болници и т.н. Затова пък преди ислед управлението на "мързеливите" не е построено почти нищо, а и промишленост няма... За крадливост... не виждам смисъл да говорим, освен ако на някого не са мудошли на гсти от правителството и не са му откраднали телевизора да речем по онова време... А че са бъркали в кацата с меда - бъркали са, не е лъжа. И за това си плащаха с адекватна вътрешна политика и непрекъснато усъвършенстване на социалната политика. За пример - при "мързеливците" имаше селскостопанска авиация, сега има ли? Раклатени плочки по улицата се ремонтираха най-много след 1-2 седмици, сега има ли човек, който да не се е спъвал с години в такива?
31
0
 
0
 
! Отговори
. преди 12 години
много точно казано от27 и 30
30
0
 
0
 
! Отговори
Koko преди 12 години
поставил въпроса и какъв е резултата , може после веднага да се отказал от въпроса или кой ли го бръсне и за слива тоя Гоце . навремето през 1944 комунистите са били най-мързеливите и крадливи хора в България , та и до сега , след 09.09.1944 г. са ограбили от всеки който има нещо дори и насилствено са принуждавали обикновените хора да им дадат всичко имоти , *** , инвентар и то не само от богатите както се опитват да заблуждават а и от всички други , така чрез кражби са създали ТКЗС -та и са убивали който не е съгласен да бъде бит и ограбен , та корените на закона на малумника Миков са още преди 60 години , а след 1989 г. това което комунистите са ограбили от всички българи , техните наследници , техните *** още веднъж го откраднаха само че за себе си с мотива че това е създадено от коминизма , на министър Миков искрено му пожелавам съдбата на бившия министър покойния Л.Начев да си е.б.е. майката и Начев
29
0
 
0
 
! Отговори
КГБ-АГЕНТИТЕ ДА ЕМИГ преди 12 години
.............. ОТ НАША СТРАНА ! ДА ВИДИМЕ КОИ СА ГЕРОЙТЕ ??! ПРЕДАТЕЛИ !
28
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 12 години
Че харизахте македония на сърбите ...Съветският гражданин срамуващият се да говори на български а иначе мин.председател георги димитров..комуниста да ти говори нещо..сигорно ти е роднина :)
27
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 12 години
Ще ви съди историята ...дано дишаш и да се гърчиш от злоба.Врочем ..вие не сте ли престъпници нагли и безпардонни лъжци ?Щото резолюциите на Европа ...го казват не за друго.
26
0
 
0
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
БЪЛГАРИЯ В ТРИСТРАННИЯ ПАКТ! НА 05.09.1944г. СССР ОБЯВЯВА ВОЙНА НА ЦАРСТВО БЪЛГАРИЯ!НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.ПАРИЖКИЯТ МИРЕН ДОГОВОР 1947г.РЕПАРАЦИИ!ДОБРЕ ЧЕ ЮГОСЛАВИЯ СЕ ОТКАЗА ОТ ТЯХНИТЕ,НО ВИЗАНТИЙЦИТЕ ВЗЕХА ВСИЯКО ДО ЦЕНТ-С ИМОТИТЕ НА БЕЛОМОРСКИТЕ БЪЛГАРИ.А МОЖЕ БИ В АРХИВИТЕ ЩЕ НАМЕРИТЕ ФАКТИ ЗА МИРОТВОРЧЕСТВОТО НА КОБУРГА ЧРЕЗ ВЛИЗАНЕ В ОСТА!И ТОГАВА О БОЖЕ ЩЕ МОЖЕТЕ ДА ОТКРАДНЕТЕ ДРУГ ОБРОЧЕН КРЪСТ И ДО НЕГО ДА ПОСТАВИТЕ ИМЕНАТА НА ЗАСЛУЖИЛИТЕ ЗА КАТАСТРОФАТА НА БЪЛГАРИЯ ЗАСЛУЖИЛИ ДЕМОКРАТИ-ФАШИЗОИДИ!
25
0
 
0
 
! Отговори
Шъ съ упрайм! преди 12 години
Официално /по медиите/ многократно беше съобщавано,че си искат /другарите от българска страна/ досиетата,които имат в КГБ.Седефчов да не мисли,че не помним?
24
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
както и ще направите де.....
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 12 години
Винаги е имало българи, които са помагали на турците и са били против България да се осбождава, винаги е имало българи, които да се кланят на Запада, на Америка, нищо че именно тоя запад оряза България с Ниьойския договор, тей, че плюйте по Русия и се кланяйте на новия си идол - Барак Обама и можете да посрещнете американските окупационни войски, като дойдат в България
22
0
 
0
 
! Отговори
- преди 12 години
Да не си изпълзял от землянките.
21
0
 
0
 
! Отговори
. преди 12 години
На 1 развитието му върви като на сергейчо.
20
0
 
0
 
! Отговори
- преди 12 години
И проверете поправките в тях.Да не се окаже че сме били руснаци ама сме забравили и непомним.
19
0
 
0
 
! Отговори
r.h. преди 12 години
То си личи кой е чел само художествена литература, написана главно след 9-ти септември. Продълажавай да вярваш в Сънчо и Дядо Мраз и не забравяй пак да пуснеш червената бюлетина!
18
0
 
0
 
! Отговори
kalin преди 12 години
Вазов е велик верно.Но Вазов обичаше народа си..обичаше Руският Император..комунисти не насаждахте ли на обществото десетилетия,че бил сифилистик...и ходел по .И сега му скверните името,като го споменавате..нещастници.