Работодателите щедри – 63% предвиждат коледни бонуси

Но само 27% ще дадат повече от миналата година
4 дек 2011 19:20,
68
Работодателите щедри – 63% предвиждат коледни бонуси
Снимка: архив, Булфото

Шейсет и три на сто от фирмите възнамеряват да изплатят коледни бонуси на своите служители. Това показват резултатите от експресно анкетно проучване, осъществено от Българската стопанска камара.

Едва 27 на сто от анкетираните декларират, че тази година бонусите ще са по-високи от предходната.Всеки четвърти работодател (24 на сто) планира да възнагради служителите си с по една пълна нетна работна заплата, а всеки трети (32 на сто) ще отдели по половин заплата бонус.

Най-щедри са работодателите в тежката индустрия, където всеки трети (29 на сто) декларира готовност да възнагради предколедно служителите си с цяла заплата, а още толкова са работодателите, които ще отпуснат по половин заплата бонус.

Общо 33 на сто от фирмите от леката промишленост планират коледни бонуси в размер от половин до една заплата. Най-малък е процентът на работодателите, които нямат намерение да зарадват служителите си за Коледа (14 на сто), и той е в леката промишленост.

Общо 37 на сто от фирмите, опериращи в сферата на услугите, проявяват готовност да отпуснат коледни бонуси в размер на половин до една заплата. В същото време, именно в сектор "услуги" са най-много (33 на сто) фирмите, които нямат намерение да дават бонуси.

Сравнително по-склонни да отпуснат допълнителни възнаграждения на служителите си са експортно ориентираните фирми, като общо 54 на сто от тях планират между половин и една заплата бонус.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
2
 
! Отговори
Ментела преди 12 години
Ха А Мтел преведе на служителите си януарските заплати на 22 декември,следващо включване-10 февруари!А честито на печелившите....
65
1
 
2
 
! Отговори
Да бе да преди 12 години
Обещаното не е дадено!Надявай се жено на пиян мъж!
64
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Като мрънкате за бонуси и "алчни шефове" и не ви харесва ситуацията имате алтернатива-nikolay.sci.sc
63
1
 
8
 
! Отговори
Работника преди 12 години
Моя шеф оряза заради кризата всичките соц придобивки: пари за дрехи, карта за градския, не плаща годишната отпуска,твърда заплата не плаща а само % от виртуален оборот, но за сметка на това ходи за миналата Нова година в Дубай за 1 седмица , а това лято почива на Ибиса. Е това са приятели бг. работодателите.
62
1
 
4
 
! Отговори
do shrek преди 12 години
аз съм работодател, тази година се съмнявам да има бонуси. От 150 работници през последната година останаха около 50 с администрацията. Работим на 3дневна работна седмица.
61
1
 
9
 
! Отговори
до shrek преди 12 години
Ти в коя реалност живееш/Ако фирмата е изкарала добра печалба, шефът си купува нова кола, може да направи съп подарк на жената или любовницата, да с направи екскурзийка, но последното, което ще направи е да даде нещо на работниците.Само као започне да прави едни сметки напр., ако плати на 20 работника по половин заплата отгоре = 6 000 лв. Да не е луд! За тези пари ще накупи яки подаръци за цялото семейство, че и за някое гадже ще останат.
60
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не познавам работник в частна фирма, който е получил бонус за празник, но познавам много хора, които въобще не са си получили изработените заплати, в най-добрия случай им плащат част от тях. Преди три години в офиса на една моя приятелка шефът им беше раздал по 10 лв точно преди Коледа, но беше по случай раждането на сина му с пожелание да се почерпят за здравето на детето.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
бонус ли? коледен! Глупости, до сега не съм чула един частник/среден бизнес/ да даде коледни на работниците си!Аз работя за немска фирма, превеждат мижавите заплати на 5-8 и до Коледа..ами няма никой в портфейла, тази година ги молихме да преведат по Коледа януарските заплати, та и ние да усетим празник!Отговора ли?ами..по закон в България не можело работодател два пъти да преведе на работник заплата.да ги ...в швабите, много знаят законите бе!до сега не съм чула за такъв закон!Вие знаете ли го?
58
1
 
8
 
! Отговори
456 преди 12 години
В нашата фирма не се дават бонуси за съжаление, въпреки че бизнеса върви добре, а шефката ни е американка...
57
1
 
11
 
! Отговори
До 55 преди 12 години
Кой ще ти повярва на теб ,че "храниш" 100 човека като си неграмотен???Ето за това сме на това дередже, защото шефоветЕ т.н. "бизнесмени" са неграмотни.АбУриген !?!?!? КАК МОЖА ВЪОБЩЕ ДА ГО НАПИШЕШ ТОВА.Май ти си абОригена !!
56
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха сега!!!Всеки ще се надява да получи и няма да мисли за стачки.А след Коледа първа новина по БТВ "само 4% получиха коледни надбавки към заплатата".Работодателите се оплакват, че нямат пари за добавки. Криза е!!! Но все пак са прекарали нова година на някое екзотично място.
55
1
 
14
 
! Отговори
go0o преди 12 години
Що за глупост и лъжа е тази статия пълна измислица, аз не съм срещнал все още човек които ще получи 13та заплата и прочее.Ъпсурд
54
10
 
2
 
! Отговори
shrek преди 12 години
Много интересно, досега в темата нямаше и едно мнение от даващите заплати. Аз храня към 100 души. От тях 5-6 БУМ - бизнес юнит мениджъри. Естествено, че ако бизнес плановете са изпълнени ще си получат бонусите. Само и при условие, че парите са за завършени сделки и плащанията са приключени и парите са прибрани.
53
3
 
8
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 12 години
МРЪСНИ КАПИТАЛИСТИ!МАЙ ЩЕ ТРЯБВА ДА ГИ НАЦИОНАЛИЗИРАМЕ... ПАК....
52
3
 
15
 
! Отговори
Някой ? преди 12 години
Някой може ли да ми отговори на въпроса защо повечето шефове , които трупат месечно огромни печалби 5-6-7 цифрени суми отделят по 400-600 лв за заплати ? Като процент възнаграждението на служителите е в много от случаите под 10% от печалбата. В коя друга държава го има това ? Доскоро се смеехме на държавите от Латинска Америка , че били зле , но всъщност скоро не сте проверявали нали ? Почти всички държави от Лат Америка са с по-висок стандарт от нашия.Честито да ви е абуригени !!!
51
1
 
14
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Много са шедри тези *** няма що!Шубе ги е от стачки народа се надига мизерните заплати които ни плащат не стигат за нищо защото цените са супер високи просто задниците не ни плащат и богатеят на наш гръб а ние бачкаме и си траеме щото сме много умни
50
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щедро ще е като започнат да дават средно европрйска запалата и 14 заплата като коледна надбавка!За 20-те лева уж за празниците не говорим това си е жива измама.
49
7
 
17
 
! Отговори
shrek преди 12 години
Ами некои ще вземем бонус и 13 заплата, макар и пършиви. Всичко зависи от това дали има пари във фирмата. Преживяхме Виденов и Луканов, та и тоя *** с очилцата и него ще преживеем. Да сме живи и здрави е по-важно!
48
1
 
18
 
! Отговори
osata преди 12 години
Коледна шега!
47
2
 
18
 
! Отговори
az преди 12 години
с тази новина започнаха новините по бтв ... п.с. аман от продажни медии