Няма сведения, че патриарх Максим е бил агент на ДС

Митрополити не били писали доноси за миряни
Обновена: 18 яну 2012 15:05 | 18 яну 2012 11:21,
40
Няма сведения, че патриарх Максим е бил агент на ДС
Снимка: Impact Press Group

Няма документ, който да удостоверява, че патриарх Максим е бил сътрудник на Държавна сигурност, заяви пред bTV Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата.

"Никъде, в никой от архивите, няма бележка или знак, че Максим е бил съпричастен към Държавна сигурност", каза тя.

Вчера Комисията по досиетата обяви, че 11 от 15-те митрополити от Светия синод са били сътрудници на специалните служби на комунистическия режим у нас.

Екатерина Бончева беше категорична, че ако патриархът е бил сътрудник или щатен служител на бившите специални служби, щеше да остане някакъв документ, който да потвърждава това.

Още по темата

На всичките заседания на Светия синод, на които е бил обсъждан въпросът за досиетата, той е гласувал за отваряне на документите.

Бончева призна, че от началото на работата на Комисията по досиетата до този момент никога не е имало такъв натиск, както при случая с досиетата на висшия клир.

Агентите не са подавали доноси за миряни, защото като представители на висшето духовенство те са се занимавали с други теми, посочи Бончева.

Митрополитите пък събирали сведения за църковния живот и за други митрополити.

По думите на Екатерина Бончева сътрудничеството е било на доброволни начала, като то е помагало за израстването на духовниците в кариерите им. В един от случаите са изплащани и финансови стимули, макар това да не е било масова практика. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
2
 
! Отговори
агент преди 12 години
Патриарха е завършил висшата школа на ДС в Симеоново,но не е АГЕНТ на ДС!АБСУРТ!Борисов също е завършил тази школа и също не е АГЕНТ на ДС!АБСУРД!Отец Саръев-също!Дяда Николай-също!Ало-о-о ПЛУВА ЛИ КОРАБЧЕ?
32
0
 
2
 
! Отговори
???? преди 12 години
Е, и ?!
31
1
 
5
 
! Отговори
от варна преди 12 години
сътрудничеството е било на доброволни начала, като то е помагало за израстването на духовниците в кариерите им - ето как е "израстнал" варненският Кирил....То във Варна всички с досиета носят името Кирил....
30
3
 
3
 
! Отговори
от комисията по доси преди 12 години
...патриарх Максим ще отнесе досието си в другия свят - просто са го пожалили поради напредналата възраст, а и да не срамят Българската църква до край....
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Агентите не са подавали доноси за миряни ..."та я ни осветлете, с какви теми по-точно са се занимавали, като агенти и попове?! едно време крадлив дедо рече "вервайте ми"!
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
няма сведения защото руснаците изгориха и укриха каквото можаха от архива, после 2-*** от водещите го генерали се "самоубиха"за Максим се знае отдавна че е ченге работещо главно за СССР и то с много висок ранг
27
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
нашата вяра може и да е права но се проповядва от неверници
26
2
 
5
 
! Отговори
мера според мера преди 12 години
КАЖИ ПАПАС, ПРАВА ЛИ Е ВАШАТА ВЯРА:)
25
0
 
8
 
! Отговори
прасчо преди 12 години
E как да има.....Той ген.Семерджиев още 1990 оправи нещата,сега ни мятат трохи,са да не мислим за баницата.........
24
4
 
4
 
! Отговори
* преди 12 години
Няма досие явно защото сега Църквата ръководи държавата ... Какво не разпертушиниха ? То гори ли не бяха , ниви ли не бяха или църкви-музей . Всичко . Някакво си досие ще им се опре и някаква си комисия
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Номер 24, А за демокраДическите *** възмездие ще има ли?
22
4
 
15
 
! Отговори
....? преди 12 години
Максим не е бил агент,а в ПОЛИТБЮРОТО НА БКП ....!Затова има разминаване!
21
3
 
5
 
! Отговори
факт преди 12 години
Председателя на ОФ, председателя на БЗНС, патриарха, председателя на НС, първия секретар на БКП, министър председателя ни, председателя на държавния съвет, тези са номенклатура на ЦК на КПСС, досиетта им са в КГБ.
20
1
 
11
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 12 години
На-вероятно Максим не е бил агент. Често най-главниявия НЕ Е БИЛ КУКА, А ТЕЗИ ПОД НЕГО. ТАКАВА Е БИЛА СИСТЕМАТА.
19
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ДО ПРЕДИ МЕСЕЦ СПОКЙНО МОЖЕШЕ ДА СЕ ПРОЧЕТЕ ВЪВ НЕТА АГЕНТУРНОТО ИМЕ НА ПОП МАКСИМ А СЕГА ВСИЧКО Е ЗАЛИЧЕНООООО
18
2
 
4
 
! Отговори
otec nafarforii преди 12 години
maksim e sas nai visok 4in /ot popovete/ vav DS i vsi4i sa my pod4ineni erarhijata na carkovnite i voeenite 4inove e spazena
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не,не мислим,другарю!Както имаше възмездие за нацистките *** 50 години след това,така трябва да има Господ и за комунистическите ***!
16
6
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Не мислите ли, че след 22 години е малко късничко да се говори за някакви досиета?
15
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
МАКСИМЕ ПРИЗНАЙ СИ БЕ ,ГОЦЕ ЛИ ТИ СЪДЕЙСТВА ДА ТИ СКРИЯТ ДОСИЕТО ? ГОРКИЯТ ПОП САМО ТОЙ НЕ БИЛ ВЕРБУВАН ,Я БЕГАЙТЕ ОТ ТУКА БЕ,АЗ БТВ НЕ ГЛЕДАМ
14
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е да, не е бил агент на ДС.100 % е вярно.Защото е бил полковник от ДС.То м/у другото бивши полковници от ДС няма.Знам, защото и баща ми беше полковник от ДС.Като дойде "демокрацията" всеки ден ходеше да се разписва.И го убиха като стана на 60 г.Е лекарите констатираха друго, но беше ясно, че е убит.Така, че честита ви "демокрация".Е малко по-мек е режима, ама защото не е останало на тея горе.Ако остане на тях ще е страшно.Просто друг диктува сега правилата на играта.ОтвънИ няма СССР