В строителството и туризма работят най-много в сивия сектор

Сивата икономика у нас и в Румъния е най-висока от целия ЕС
Обновена: 19 юни 2012 08:58 | 19 юни 2012 08:56, Петя Шекерлетова
62
В строителството и туризма работят най-много в сивия сектор
Снимка: архив, Dnes.bg

Сивата икономика в България и в Румъния е на най-високо ниво в ЕС - над 30 процента, отчитат от Национален център "Икономиката на светло".

Средната за ЕС по данни на Европейската комисия е между 15 и 17 процента, като в Германия, Дания и Австрия тя е в порядъка на 10 - 12 процента, а в Гърция и Италия в рамките на 30 процента от БВП.

Сивата икономика у нас намалява през 2011 година, но само там, където се продават стоки, докато при услугите тя остава висока, сочи проучване на  "Икономиката на светло".

Секторите с най-голям дял на сива икономика в страната са строителство, туризъм и здравеопазване. При тях проява на сива икономика има в 50 - 60 процента от случаите на предоставяне на услуги.

В здравеопазването сива икономика може да се разбира и като корупция, посочиха от центъра. С най-нисък дял на практики на сивата икономика са пощенските услуги и машиностроенето - около 10-12 процента.

Данъци и доходи се укриват най-вече в сферите, свързани с крайно потребление от физически лица. При големите фирми, особено при външните инвеститори, те са изключение. ,

Всъщност индексът показва процента на легално произвеждания у нас Брутен вътрешен продукт. Експертите отчитат, че се подобряват почти всички компоненти на индекса. Влошаване има най-вече при събирането на ДДС и при търговията с други страни от ЕС.

Проблеми има и при конкурсите за обществени поръчки, сочи изследването. Те са свързани не толкова с даването на подкупи, колкото с формулирането на условията на конкурсите за обществени поръчки, които предопределят победителите.

Съществено подобрение през 2011 година има при събирането на акциза от цигари и алкохол. Влияние за изсветляване на икономиката оказва и свързването на касовите апарати на търговците с НАП, както и проверките на Агенцията по заетостта за фиктивни трудови договори.

Значително се увеличава и общественият натиск срещу практиката за укриване на доходи, посочва БТА.


62
Още по темата: сива икономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
33
 
! Отговори
111 преди 8 години
БРАВО КЪМ 49 ЕЙ ТОВА Е ТОЧНИЯ КОМЕНТАР!САМО КОЕ Е ЛОШОТО ЧЕ ТОЧНО ТИЯ ПОЛИТИЦИТЕ,ДЕПУТАТИТЕ И *** НЕ ЧЕТАТ КОМЕНТАРИТЕ!
53
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Индекси,експерти,компоненти и пр думи без значение.Никаква прозрачност,никаква почтеност как се харчат данъците,къде отиват средствата и защо бедните стават ,все по-бедни,богатите все по-богати.Вижте визията на българския елит и отидете в малкото градче.Потресающа разлика..В държава с току що проходила демокрация имаме бая милионери и милиардери.От къде се пръкнаха, с какво толкова са полезни за обществото.Първо разберете какъв е произхода на парите им,че тогава говорете за укрити данъци.
52
0
 
36
 
! Отговори
pimpalicious преди 8 години
До 55,

Освен тези хиляди левове бонуси, това правителство, когато всички други правителства не само в Европа, но и в целия свят се опитват да свиват бюджетите си за бъдещите 10-20 години, наште решават да си вдигнат всичките заплати за другия мандат... Ай ай ай, след отказа от АЕЦ Белене, след законите за шистов газ и горите, и след целият този цирк, приказката, наречена 'Мандат на ГЕРБ'' е (да се надяваме) към своя край.
51
1
 
35
 
! Отговори
ДНЕСКА преди 8 години
Наистина ли бе??????????????????????????
50
4
 
37
 
! Отговори
alabala преди 8 години
добре че има ''сива икономика'' то няма оцеляване инъче...какви закони какви еврпейски глупости,в най голямата криза правителството си раздава хиляди левове бонуси....без пари майната им на всички закони...
49
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
затова само *** вече раждат в българия
48
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
икономическата радиация расте
47
0
 
33
 
! Отговори
frog преди 8 години
Затова този бизнес е най-обгрижван, той най-много е в нужда, и най-много си плаща по време на избори
46
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Bravo be ., az si misleh 4e sa v BAN ? Dobre e da se osvedomqva 4ovek '
45
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Самите държавни служите не си плащат осигуровките ...та останалите ли да плащат ?
Държавните служите имат осигуровки на ведомоста за заплата и там пише че има осигуровки , но това са само цифри - тези пари не са реални и не влизат пряко в хазната ...това са виртуални пари
44
1
 
44
 
! Отговори
НЕ СЕ ЛИ ЗНАЕ ? преди 8 години
Кои работят сивия сектор ?
ПОЛИТИЦИТЕ,ДЕПУТАТИТЕ И *** ,....ВЕЧНИТЕ КОНСУМАТОРИ в Бг!
Народа в Бг работи само за тях от 1944г., до сега !
43
2
 
41
 
! Отговори
pimpalicious преди 8 години
Kак искате хората и бизнесът да плащат данъци като самите ни управници не плащат нищо и само обслужват интереси? Как това мислите, че ще стане? Нали хората, които ни управляват трябва да ни бъдат за пример, а при нас кой ще ни бъде за пример? Бат Боко ли, който е най-голямата мутра у нас или пък подлогата Плевенлиев, който прави каквото му е наредено. Как хората да се учат да бъдат честни като нашите лидери са най-подлите същества на света.
42
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Земеделците, рибарите, автомонтьорите и т.н и т.н. Излиза, че обикновените хора са наясно, а държавниците ни не? Напротив, точно те са най-наясно, но и точно те са във всеки един бизнес основни играчи, затова има вратички във всеки закон, който те гласуват.
41
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На такава държава - такъв бизнес !
40
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
може много да се пише на тази тема но просто няма смисъл пак няма никой да види ида чуе
39
1
 
40
 
! Отговори
Старшина Ушев преди 8 години
В Транспорта е същата работа.Шофьорите се осигуряват на 300-400 лева а под масата вземат 1200 минимум.
38
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
дянков с оценка 2
37
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
всеки ден се вадят тонове риба по морето и не се плаща и един лев данък май и това не се знае
36
1
 
44
 
! Отговори
Работодател преди 8 години
НЯМА да плащам данъци, докато държвният бюджет се използва за източване към "наши" хора. ТОЧКА. Аз не паса трева!
35
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
българите така и така не се научиха да си търсят правата трябва да настояваме да искаме а не свеки проблем да е като всяко чудо за три дни