Концертът на Синклер не бил опасен за природата

Не толерирайте "зеления екстремизъм", зоват ЮЛЕН и Икономов
Обновена: 26 мар 2013 07:09 | 25 мар 2013 18:38, Мария Папазова
14
Концертът на Синклер не бил опасен за природата
Снимка: архив Булфото

Боян Мариянов, директор на ЮЛЕН АД и кметът на Банско Георги Икономов разпространиха своята позиция до медиите относно концерта на Боб Синклер на 31 март на Бъндеришка поляна.

Около музикалното мероприятие възникна спор, след като еколози обявиха, че силният шум може да нанесе вреди върху животинския свят в Национален парк ”Пирин”. В днешното си изявление организаторите категорично отхвърлят тази възможност.

По повод разпространяваните из някои медии и социалните мрежи тенденциозни мнения относно предстоящия на 31 март концерт на Боб Синклер на Бъндеришка поляна в ски зона Банско, предоставяме следната достоверна информация по случая, се казва в официалното съобщение.

Юлен АД менажира Ски Зона Банско, която е буферна зона в Национален Парк „Пирин” и е отредена за спорт, туризъм и възстановяване. Сертифицирана със Сертификат 14001 за екология, фирма Юлен АД осъществява своята дейност, спазвайки всички изисквания и регулации на закона. Като организатори имаме значителен опит в подготовката и провеждането на важни спортни събития, при които публиката надхвърля 10 000 души на ден.

Относно притесненията за възможното негативно въздействие на шума от концерта предварително сме получили мнение на експерти в областта, а именно:

Около Бъндеришка поляна съществуват естествени релефни екрани, които ограничават разпространението на шума.

Като допълнителна мярка сцената ще бъде ориентирана с лице надолу към планинските склонове, което ще осигури максимално използване на естествените релефни екрани.

Иглолистните гори, обкръжаващи Бъндеришка поляна, имат висока филтрираща, забавяща и шумопоглъщаща способност– на всеки 30 м. шумът се намалява с до 12 dB/A, което означава, че на около 100 м. от източника нивото на шум ще бъде колкото при нормален говор.

Предстоящото събитие е еднократно, краткотрайно и е елемент от отдиха на туристите, т.е. не „създава пречки за пълноценен отдих“.

Събитието ще се реализира в традиционна урбанизирана среда за спорт и туризъм, еднократно, в рамките на няколко часа.

В близост до Бъндеришка поляна не са известни картирани местообитания на животински видове, активни през този сезон.

В законодателството ни няма норми за търпимост на фауната към шумово натоварване, но въпреки това организаторите са взели необходимите мерки за допълнително ограничаване на шума чрез подходящо позициониране на озвучителната техника, обясняват организаторите.

Със съжаление за пореден път трябва да констатираме, че подобни опити за изкривяване на фактическите обстоятелства и лансиране на неверни тези са познати методи на работа на зелените екстремисти и целенасочени опити за подвеждане на общественото мнение. Възмутени сме, че държавните органи се поддават на техния натиск и действат под диктат!

Не за пръв път тези псевдо-еколози се опитват да бойкотират провеждането на събития, важни за жителите и гостите на община Банско. По същия начин те изпращат писма с невярна и заблуждаваща информация до Международната федерация по ски и до Европейската комисия.

В отговор на забраната за провеждане на очакваното от хиляди наши и чужди гости мероприятие, подписано от управата на парк Пирин „със запетайка”, сме предприели адекватни съдебни мерки.

Обръщаме внимание на президента Плевнелиев, премиера Райков и министъра на околната среда Попов, че провежданото тези дни „активно зелено мероприятие” ще доведе до поредно изостряне на конфликта между т.нар.еколози и местното население в планинските общини, които са подложени на безпрецедентен рекет.

Ако тази политика продължи, българите за пореден път ще имаме еднозначни доказателства, че за властта по-важни са животните, а не хората!

С подобна национална политика, толерираща безпочвени екологични твърдения и стимулираща зеления екстремизъм, България постепенно ще залезе на хоризонта на европейските и световни центрове за спорт, туризъм и култура.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората надушиха читавите курорти наоколо и леко низвергнаха еБанско. Не знам дали четохте, че Пампорово отбелязва около 40% ръст. Защо ли? :)
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Греб трябва да спират резачките,а избори идат,глад голям и шистака се ос ира, остана само мъкненето на чували с бюлетини.
10
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В близост до Бъндеришка поляна не са известни картирани местообитания на животински видове, активни през този сезон" Това всъщност е една мъртва гора в която няма животни защото организаторите отдава са се погрижили да прогонят всичко живо...
9
1
 
10
 
! Отговори
Вожда преди 7 години
Всъщност: Да правят каквото си искат в село Банско! За себе си приключих със ските в България по коледа се кара отлично на "Попова шапка" в Македония а сега събота и неделя ходя на "Бабин зуб" в Сърбия :) Една вечеря с всички плескавици,ракии,вина и салтанати за 4ри души излиза 50е....и картите са по-евтини и обслужването по-добро и най-важното: Има повече сняг! В Банско ако искат да организират голо хоро няма да отида......
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Концертът се отмени защото не могат да се съберат хора!!! Дреме им на Юлен за някво си министерство и забрани разни ....
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"което означава, че на около 100 м. от източника нивото на шум ще бъде колкото при нормален говор."

Предлагам - да се покани независима (по възможност Германска) служба да направи измервания. И ако не е равно на 'нормален говор' - да ги санкционира за лъжите.

Ама както са заграбили два пъти повече земя - и Боко се чудеше как да им хариже заграбеното -толкова и сега ще ги санкционира някой!
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Иглолистните гори, обкръжаващи Бъндеришка поляна, имат висока филтрираща, забавяща и шумопоглъщаща способност"
Добре, че не сте ги осекли и тях, както унищожихте Бъндеришката поляна и я направихте Бъндеришкия паркинг. Явно скоро Пирин ще става дискотеката на Банско.
5
3
 
17
 
! Отговори
не преди 7 години
мафия, вън от планината! юлен, цеко и компания в затвора, където им е мястото!
4
2
 
23
 
! Отговори
Добри преди 7 години
Ами направете го в самото Банско като толкова мислите за хората ,бе,нещастници!
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зовът ли, неграмотици?!
2
4
 
12
 
! Отговори
Вожда преди 7 години
Ще залезе на хоризнонта на световните и европейски центрове за спорт,туризъм и култура? А, че изгрявала ли е някога? :):):)
1
2
 
12
 
! Отговори
1234 преди 7 години
Бухахаххххх.
Смешен плач.