Протест на жители от Елешница заради спор за гори

Полицията не допусна да бъде блокиран пътят Банско - Разлог
Обновена: 11 май 2014 17:02 | 11 май 2014 15:46, Елка Василева
4
Протест на жители от Елешница заради спор за гори
Снимка: архив, Булфото

Жители от разложкото село Елешница протестираха на пътя Банско - Разлог срещу решението за това около 30 хиляди декара гора в землището на селото да бъдат върнати на община Белица. Опитът за блокиране на движението бе осуетен от полицейски кордон, предаде БНР.

Над 200 души, предимно млади хора, скандираха написаното на плакатите "Не крадете бъдещето на децата ни", "Долу ръцете от горите на Елешница", "Спрете грабежа" и "Мафия". Протестиращите пяха възрожденски песни.

Младите хора седнаха на пътното платно с вдигнати ръце в знак, че не искат насилие, но след няколко минути полицията ги изтласка от пътното платно. Над 20 полицейски коли охраняваха протеста заради това, че протестиращите нямат разрешение за блокиране на движението.

На протеста беше кметът на Разлог Красимир Герчев, който изрази своята основна тревога, че много се бърза с въвода във владение на тези гори. „Веднага след това община Белица може да направи заменки на горите и дори ние да спечелим делото, ще трябва да водим тежка битка с други собственици“, каза кметът.

Протестиращите са създали инициативен комитет, който търси съдействие от институциите за стопиране на процедурата, докато съдът не се произнесе. Следващият протест ще бъде пред Министерството на земеделието и храните заради това, че министър Греков не е предприел нищо, за да успокои напрежението, твърдят хората. Много от тях заявиха, че в знак на протест няма да упражнят правото си на глас на 25 май.

Казусът за спорните гори е съдебно-административен, макар че и от двете страни има опит за политизиране на проблема. По стечение на обстоятелствата горите са признати като общинска собственост, когато село Елешница е било към община Белица. От 2001 г. селото преминава административно към община Разлог. Това признава и кметът на Елешница Александър Мицин. „Община Белица е подала иск в съда. Има съдебно решение, когато Елешница все още е била към община Белица“, каза Мицин.

Основната тревога на хората е, че няма да могат да ползват гората като своя.
 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой и защо отнема земи от хората?Ще останат ли горите на хората от селото, или ще им ги вземат с някой пиниз?
3
0
 
4
 
! Отговори
днес преди 7 години
Време е да спасим България!
2
1
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 7 години
"Съгласно разпоредбата на чл. 2а от Закона за общинската собственост Когато в резултат на административно-териториални промени населени места се включват в друга община, имотите и вещите по чл. 2, ал. 1, които са на територията им, преминават в собственост на общината, в чиито граници се включва съответното населено място. Има ли закони и за кого се отнасят??? Не политизирайте,а спазвайте законите,които създавате,г-да управляващи!На 1 човек протестиращ се падаше по 1 полицай! Страх?
1
0
 
3
 
! Отговори
:) преди 7 години
Statiqta e hubavo, no e dobre reporterkata da si proveri po-obstoino informaciqta.. Kmetat na Obshtina Razlog se kazva Krasimi Gercev, a ne Gesev