МОН уверява: Няма да има ощетени от матурата по английски език

На въпрос 23 за верни ще бъдат приемани два отговора
5
МОН уверява: Няма да има ощетени от матурата по английски език
Снимка: архив, БулФото

Изпитният вариант за държавния зрелостен изпит по английски език е от задачи, създадени и верифицирани от водещи преподаватели по английски език от Софийския университет и от Нов български университет, както и от учители по английски език от езикови гимназии в София, Стара Загора и Силистра, се посочва в позиция на Министерството на образованието и науката по повод коментари за изпитния вариант

В нея са казва, че при публикуване на ключа с верните отговори за изтегления вариант на сайта на МОН, което е и
практика на Министерството на образованието и науката с цел осигуряване на публичност, са допуснати технически грешки при отбелязване на отговорите на въпрос 5 и на въпрос 6.

Още по темата
В софтуерния продукт, с помощта на който се проверяват листовете за отговори, ключът е коректно заложен и зрелостниците няма да бъдат ощетени. Всеки от зрелостниците може да се увери, че ключът е бил вярно заложен в информационния продукт, след връщане на изпитните работи в училищата, заявяват от МОН.

Във връзка с въпрос 23 следва да се уточни, че строго погледнато отговор "С" е верният, но отчитайки факта, че
очаквано овладените от учениците умения да отличават интерпретация от извличане на заключение в необходимата степен се придобиват на по-високо езиково ниво, след обсъждане с представители на националната комисия се взе решение за верни при проверката да се приемат отговори "В" и "С" в полза на зрелостниците, посочват от ведомството.

По повод на опасенията на зрелостниците, че може да бъдат ощетени, в случай че техните варианти на трансформации /въпроси от номер 51 до номер 60/ се различават от предложените на сайта на МОН, от образователното министерство уточняват, че в ключа изрично е посочено, че предложените отговори са примерни, и при оценяването на изпитните работи на матурите по английски език националната комисия присъжда максимален брой точки за всяка граматически правилно изпълнена трансформация. Такъв е подходът, който се следва и в процеса на обучение в училище, се посочва в позицията от МОН.
 


5
Още по темата: образованиематуриМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
скептик преди 7 години
Добре, бе, хора, каква е тази истерия? Каза ви се, че е проверявано по правилен шаблон. Какво толкова, че на сайта е излязло с техническа грешака? Случва се. Само търсите сензации.
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ааа, е щом сА казва - да съм спокойна!
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е абсолютно недопустимо да има грешки в отговорите на матурата, а и да го пуснеш в публичнот опространство. Как е огранизирана работата. Проста проверка на въпросите, ще отнеме 1 час, да се поправи и нещата да са коректни. Къде е проблема да направиш 3-5 страници упражнения за проверка? Колко човека работят върху тази матура, колко време, как въобще се допуска обществото да се натоварва с такива неща.
2
0
 
9
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
До ааКак да има качествени учители, като масово се предлагат чисти 400 лева на начинаещ филолог и към 500 на учител със специализация в Англия....
1
0
 
7
 
! Отговори
аа преди 7 години
Английският език като предмет в българското образование от край време е изключително слабо преподаван и пренебрегван. Има чат-пат качествени учители, но повечето от тях напускат, просто защото системата е невероятно идиотска. Не ми се мисли за бъдещото поколение.