2500 момичета у нас страдат от анорексия и булимия

Увеличава се затлъстяването при децата от 1 до 12 клас, сочи анализ
8 юли 2014 16:54, Анисия Иванова
9
2500 момичета у нас страдат от анорексия и булимия
Пресконференция на Националния център по обществено здраве и анализи. Снимка: БТА

Около 2,5 на сто от момичетата у нас между 14 и 19 години (2500 души) страдат от някакво хранително разстройство, като анорексията и булимията са най-често срещани. Това каза на пресконференция в БТА проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Според нея още толкова не са признали, че се опитват да контролират теглото си чрез самопредизвикано повръщане, слабителни лекарства и диуретици.

Сравнителен анализ между две национални проучвания на НЦОЗА на учениците от 1-ви до 12-ти клас, направени през 1998 г. и 2011 г., показва тенденция за значително увеличаване на затлъстяването.

Ако то е било между 2,1 и 4,8 процента през 1998 г., през 2011 г. се е увеличило двойно и е между 5,1 и 10,9 на сто, обясни проф. Петрова.

Друг тревожен факт според нея е увеличаването на коремната обиколка при децата, която е показател за натрупване на мазнините в коремната област и е индикатор за увеличаване на риска от диабет и сърдечно-съдови заболявания.

Около 36 на сто от момчетата и 47 процента от момичетата прекарват всекидневно след училище 5-6 и повече часа в седнало/легнало положение.

При децата в първи клас се наблюдава тенденция към задържане нивата на наднорменото тегло - от 28 на сто през 2008 г. то стига до 30,5 процента през 2013 г., когато е проведено изследване на центъра в рамките на Европейска инициатива на СЗО, посочи доцент Веселка Дулева, национален консултант по хранене и диететика.

Тя отчете положителните промени при предлагането на храни в училищните столове и бюфети. През 2008 г. едва 36,9 процента от училищните столове са предлагали пресни плодове, а през 2013 г. 86 на сто от тях са включили полезната храна в дневното меню на децата.

Намаляло е предлагането на чипсове, снаксове и пуканки от 73,7 на сто през 2008 г. на 19 процента през 2013 г.

Наблюдава се тенденция за намаляване на наднорменото тегло при малките деца между 1 и 5 години сравнено с 2004 г. и 2007 г., каза главен асистент д-р Лалка Рангелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 9 години
Кривовъзприета мода за красота - това е причината за анорексията. Не е нормално средно високо момиче да тежи по-малко от 55кгр.
6
0
 
0
 
! Отговори
Дебело или съсухрено преди 9 години
Не е само от храните, и от акъла е. Стремежът да бъдат по-слаби ги довеждат до заболяване. Време е да се лекуват психически чрез разясняване на вредата от самоналожени диети, които не водят до нищо добро. Да се забранят рекламите за диети по вестници, радио и телевизия. Не са рядко слечаитеу когато майката е по-красива от дебелата или съсухрената си щелка.Дебело и тлъсто младо момиче, както и ходещи сухи вейки са отвращаващи. Добре че младоста им, малко поддържа визията им.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Увеличава се затлъстяването при децата"Българите скоро ще заприличат на американци, не по заплати, а по тлъсти ***.
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе като изляза по улицата и виждам само кореми и ***, независимо от възрастта...или пък рахтични кривулици...но... всички са с чалга-прически.
3
0
 
12
 
! Отговори
сова преди 9 години
Всичко е от храните които са гъкани с половината елементи от Менделеевата таблица. В Франция при разкопка на гробове откриват че труповете почти не се разлагат,това се дължало на консервантите и стабилизаторите в храните, а в западна Европа са употребяват от много години. До като в България навлязоха с "демокрацията."Мажем сама да си мечтаем за онези храни от преди 25 години. Например соята с закон беше забранена да се влага в месните продукти, а сега е забранено да се влага месо.
2
2
 
10
 
! Отговори
big booty fan преди 9 години
lichi si po ulicite. A mujete na vsichkoto otgore xaresvat teq kokali male maleeee
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Капитализьм!