Родителите пращат най-често децата си на народни танци

Над 50% от семействата с деца не ходят на културни събития
6
 Родителите пращат най-често децата си на народни танци
Снимка: Булфото, архив

Повечето родители насочват децата към занимания с народни танци и музика, сочи проучване на "Граждански институт", представено днес на Втората Национална конференция "Достъп на младите хора до култура - предизвикателствата пред българското образование", предаде БТА.

Организатори са Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК), Министерството на културата, Министерството на образованието и науката и "Граждански институт".

Изпълнителските изкуства са приоритет.

И през 2014 г. децата са най-често насърчени от своето семейство да участват в занимания с народни танци и музика (2014 г. -73 на сто, 2013 г. - 72 на сто).

Регистрира се спад в интереса към изобразителните изкуства (2014 - 63 на сто, 2013 -71 на сто) и театъра (52 на сто срещу 64 на сто).

Значим ръст има при заниманията с пеене (58 на сто срещу 45 на сто) и модерните танци (49 на сто към 33 на сто), сочи проучването.

Данните показват,че родителите са особено резервирани към дигиталните изкуства - през 2014 г. те са на предпоследно място по предпочитание (28 на сто) пред класическия балет (18 на сто).

През 2013 г. повече от половината родители са с впечатление, че децата са заинтригувани от часовете по изкуствата, а през 2014 г. - 46 на сто.

Тревожна е нарастващата незаинтересованост към училищните заниманията на децата с изкуство според експертите. През 2013 г. всяко пето домакинство е нямало представа за тях, а през 2014 г. - почти една трета от домакинствата.

Скъпите билети са основната причина младите хора да не посещават културни събития, както и липсата на културни събития в селата и малките населените места. Посещението на културни събития се възприема като имащо положително въздействие върху качеството на живот, особено сред хората с висше образование.

И през 2014 г. театърът, киното и музикалните концерти са най-често съвместно посещавани от деца и родители, но като цяло през последните 12 месеца повече от половината от домакинствата не са участвали в нито едно културно събитие заедно с децата си.

Забележим ръст (5 на сто) имат посещенията на класически балет, опера и фестивали.

Средно над 70 на сто от младите родители на възраст до 29 години не са посещавали каквото и да е културно събитие с децата си, като едва 7 на сто са били с децата си на балет.

Най-съпричастни към приобщаването на децата към културния живот са родителите на възраст 30-39 г., като те най-често споделят с тях музикални концерти, кино, музеи и театър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
petrowich преди 9 години
Големите неща. Много добра статия и сайта. Аз ще дойда тук по-често
5
1
 
0
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 9 години
КАЗВАМ БРАВО НА ТЕЗИ РОДИТЕЛИ! ШАПКА ИМ СВАЛЯМ. ДОБРЕ Е ВСЕ НЯКОЙ ДА МИСЛИ ЗА ХУБАВАТА СЛАВА НА БЪЛГАРИЯ. НЕКА ТЕЗИ МЛАДИ РОДИТЕЛИ ПОДДЪРЖАТ ОГЪНЯ В СВОИТЕ ДЕЦА И ДА ПРЕДСТАВЯТ С НАЙ ДОБРОТО БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА. ДЕРЗАЙТЕ МЛАДЕЖИ.! ИМА КОЙ ДА МИСЛИ ЗА ВАШИЯ ХЛЯБ. С ТАНЦИ И ИГРИ ГЛАДНИ НЯМА ДА ОСТАНЕТЕ.
4
2
 
0
 
! Отговори
ZaRaZa преди 9 години
без да коментирам останалите данни, много се учудвам от факта, че младите родители до 29 г. (какъвто съм и аз) не водели децата на театър...е аджеба, ако детето е на 2-3 или даже на 4 г., което е рядкост, как да го вкараш детето в залата? нали ще опищи света за 2-3 часа постановка ?
3
0
 
13
 
! Отговори
един Българин преди 9 години
Но България е свободна страна - така че всеки сам решава за своите деца. Но наистина не виждам защо да не поддържаме тази култура, както и другото българско. Възпитавайте си децата като добри българи, защото да си българин е гордост, а не някаква пародия на човек или някакъв срам, както се опитват да ни го изкарат все повече медиите от Запада и все повече хора неразбиращи културата ни - от чужбина или страната. Пазете България.
2
0
 
12
 
! Отговори
един Българин преди 9 години
Добре е, че някой все още правят нещо за опазването на българските традиции. И е добре че все пак тези хора съществуват, въпреки геноцида на политиците срещу собственния им народ. В крайна сметка всеки сам решава за децата си и дали ще ходят по това или онова мероприятие и всеки сам си възпитава децата, но не мисля, че има нещо лошо да бъдат възпитавани децата в българската култура и традиции. За да запазим България. Но България е свободна страна - така че всеки сам решава за своите деца.
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ама на концерти на Планета Пайнер ги водят.