Нелегалният пазар на цигари - до една четвърт от общия

Само в София на ден се продават към 80 хил. контрабандни кутии
Обновена: 20 дек 2014 11:42 | 20 дек 2014 09:35, Веселина Йорданова
24
Нелегалният пазар на цигари - до една четвърт от общия
Снимка: Impact Press Group, архив

Ръстът на нелегалния пазар на цигари у нас от тази пролет е бил между 20-25 на сто от общото
потребление на тютюневи изделия, коментира експертът от Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов за БТА.

Още по темата
Пазарът на нелегални цигари създава постоянна заетост на близо 15 000 души в страната, които всяка година продават около 140 млн. кутии цигари, а бюджетът губи между 400 и 500 млн. лева.

Като пример анализ на Центъра сочи, че само в София-град, който е най-големият пазар на нелегални цигари у нас, среднодневно се продават 75-80 хиляди нелегални кутии цигари и се генерира месечен оборот от 4,8 млн. лв.

Купуването на контрабандни цигари подкрепя и различни форми на организираната престъпност - трафик на хора, незаконна търговия с оръжие и разпространение на наркотици.

Анализът сочи, че като стойност на оборота целият черен пазар на цигари и тютюн през 2010 г. е достигнал 500 млн. лв., или 16-18 на сто, при 2,417 млн. лв. легален пазар. Като обем на пазара в натура нелегалният пазар е бил значително по-голям и е достигал 30-40 процента от общия обем на пазара на тютюневи изделия.

През периода 2009 - 2010 г. нелегалните цигари са се превърнали в най-бързо растящия пазар за организираната престъпност, отчитат експертите. Според тях големите криминални заплахи от това развитие са две. Първата е изключително бързият ръст - за две години обемът се утроява, като се превръща в нов определящ източник на приходи за организираната престъпност и променя цялата структура на криминалния пазар в страната.

Втората заплаха е свързана с криминалните структури. За две години се развива огромна инфраструктура от редовни купувачи, продавачи на дребно и устойчиви външни и вътрешни канали за доставка на нелегални цигари и тютюн, се посочва в анализа.

Според данните на Центъра за изследване на демокрацията, през последните 15 години финансовата щета от нелегалното разпространение на тютюневи продукти се увеличава значително поради нарастващата тежест на приходите от акцизни данъци в държавния бюджет.

Всяка девета цигара в света се продава незаконно, като годишно загубите за световната икономика от сенчестата търговия на тютюневи изделия е около 40 милиарда долара, сочи проучване на британския институт Оксфорд икономикс.

Средностатистическият жител на новоприсъединилите се към ЕС страни - България, Румъния и балтийските държави, заделя средно до 20 процента от всекидневните си лични разполагаеми доходи за цигари. Делът на нелегалната търговия на цигари в региона представлява между 20 и 40 процента от тютюневия пазар.

За покупка на цигари средностатистическият жител на ЕС харчи 9 процента от всекидневно разполагаемите си доходи, а делът на нелегалната търговия е около 10 процента, показват статистическите данни.

По оценка на СЗО, базирана на данни за 2012 г., от увеличението на данъците с 50 на сто - числото на пушачите във всички страни в близките 3 години ще намалее с 49 милиона души, което ще позволи да се спасят над 11 милиона човешки живота. По разчетите на СЗО, ако всички страни в света увеличат данъците на тютюневите изделия с 50 на сто на всяка опаковка, правителствата биха получили допълнителен глобален доход в размер на 101 милиарда долара.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
19
 
! Отговори
Реалист преди 9 години
Толкова ли сте зле с информацията, че да не знаете, че едни млади момчета и момичета (повечето ученици и непълнолетни) обикалят с раници с контрабандни цигари по блоковете и доставят на адрес, като по тоя начин припечелват по нещо като дилъри на съответните батковци. Хем и да ги хванат няма как да ги съдят. Няма как при алчна и крадлива държава да не процъфтява контрабандата и това не е само с цигарите ... алкохол, горива, лекарства и т.н. списъкът ще нараства паралелно с данъците и акцизите.
10
0
 
21
 
! Отговори
Табак Акцизов преди 9 години
Ха-ха-ха! Как го сметнахте бе, корифеи? Контрабандата на цигари винаги е била над 50%. Не подценявайте единственото организирано нещо в тая държава - организираната престъпност. За разлика от държавните служби, там всеки си е заслужил мястото. Продължавайте да вдигате акцизите и контрабандата ще стане 100%, *** чиновнически ***.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само цигарите от контрабанда са вредни, а тези които са с платен акциз са безвредни или направо полезни за здравето. Така поне описваше папиросите Дянков едно време... :)
8
13
 
2
 
! Отговори
непушач преди 9 години
До Анонименима пушачи-има проблем...няма пушачи няма проблем......тютюнопушенето трябва да бъде забранено,като за всяко закононарушения трябва да се удрят по 100 камшика на голо в центъра на населеното място
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами така е.ако акцизите бяха наполовина и цигарите с цена наполовина печалбата щеше да е в държавата а не в джобовете на тиа дето нарочно са измислили големите акцизи че да си внасят нелегално тирове с цигари.
6
0
 
19
 
! Отговори
Ами преди 9 години
нали затова сложиха Танов "да оправи работтата" като ликвидира контрабандата.Защо се мълчи по този въпрос?
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То всичко е вредно в един момент.Най-здравословно е да си умрял.Не правете това,вредно е онова.Накрая ще си го кажат.Пасете трева и пиите само вода от чешмата.Ама по малко че и те са вредни. Пък ние ще си караме кефа и ще се смеем на балъците.
4
9
 
1
 
! Отговори
Пак Марк Твен преди 9 години
Марк Твен е бил пушач. Зависим от цигарите. Нима очаквате да пише, нещо против цигарите. Освен това е живял във време в което цигарите са били модерни. Малко хора са пушели. Днес пушенето не е модерно, дори не е престижно. Ако толкова много ви харесва да пушите, защо не научите и децата си да пушат? Ако днес направя кампания в която каня хората да дойдат утре в южния парк за да учим децата си да пушат. Колко хора смятате, че ще дойдат на това вълнуващо събитие? Сигурно ще си остана сам.
3
22
 
5
 
! Отговори
митничар преди 9 години
Хайде сега да отговори простия и нагъл червен ***. Защо при БСП и ДПС нямаше никакви проверки и всичко беше само корупция по митниците . Сега при ГЕРБ се правят мащабни проверки и всичко се вижда . Затова и бюджета сега има повече приходи . БСП и ДПС са проклятието на България .
2
19
 
6
 
! Отговори
Марк Твен преди 9 години
Цигарите са наркотик. Най-големия убиец на хора в наши дни. И когато един пушач-наркоман-зависим, отиде в магазина, какво си купува първо? Отива до касата и казва:"Един убиец моля". Убийците си имат много имена. Дали ще те убие Малиборчо или Викторчо няма никакво значение, защото и двамата миришат гадно. Разбира се ако искаш някой да те убие си плащаш за това. Точно това правят пушачите, през живота си харчат около 60 000 лева. Дават ги на собствения си убиец и мислят че това им харесва.Горките!
1
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Върнете цигарите на старите цени и никой няма да купува контрабандни.