Бъдещият "Музейко" - пристан за деца, родители и учители

Най-големият детски музей за Източна Европа отваря врати през лятото
Обновена: 27 мар 2015 13:12 | 27 мар 2015 11:25, Анисия Иванова
19

Миналото. Снимка: "Музейко"

Най-големият детски музей за Югоизточна Европа отваря врати в София в средата на лятото. "Музейко" ще е гостоприемен както за децата, така и за техните родители и учители. Това ще е детски научен център от последно поколение, на площ от 3500 кв.м – пространство за интерактивни игри, които да събуждат любопитството на децата към наука, инженерство, екология, комуникации и изкуства.

Триетажната сграда ще бъде изградена около голямо дърво. На първия етаж в корените е миналото, факти от археологията и геологията. Стволът е вторият етаж - настоящето, а в клоните е бъдещето и космосът. За детския проект разказа пред Dnes.bg Весела Герчева - директор "Изложби и програми".

Как се роди идеята за "Музейко“?

Музейко следва идеята на детските музеи в САЩ и научните центрове в Западна Европа. Децата имат нужда от специално създадена за тях среда, за да възприемат и учат, това е много стара идея. От средата на 19 век тя се случва в САЩ, малко по-късно и в Западна Европа. В България това е проект и огромна инвестиция на фондация "Америка за България“. За Югоизточна Европа това ще е най-големият детски център от този тип, в него ще има интерактивни игри, свързани с наука, инженерство, екология, комуникации и изкуства.

Това е ново за страната начинание – какъв е международният опит, който ползвате?

От една страна "Музейко" е изграден на опита на американските детски музеи като вътрешна концепция и изложба. Той е дизайн и дело на американски архитекти, които са избрани след международен конкурс и работят в партньорство с български фирма. Идеята е децата да имат максимално пространство и свобода, за да работят с инсталациите. Целта е откривателското – малчуганите сами да изследват, откриват и учат. Това, което вземаме от Западна Европа и се надяваме да развием, е британският опит в областта на научната комуникация. Основното при него е, че младите учени трябва да са подготвени така, че да поднасят информацията достъпно.

А какво е оригиналното, българското в изпълнението на проекта?

Българският опит е в цялата концепция, която е разработена с помощта на повече от 50 български учени от университети, музеи, изследователски центрове. Именно те на практика са направили всяка една от изложбите и инсталациите. В изложбата „Палеонтологията“ на първия етаж има няколко вида фосили на динозаври, които са открити на територията на България и са редки в световен мащаб. Това са факти и открития, които знаем благодарение на гл. ас. д-р Дочо Дочев от СУ.

В космическата секция на последния етаж цяла една инсталация е посветена на космическата оранжерия, която е проект на проф. Таня Иванова и учени от БАН. Техният проект в момента е в основата на всички подобни съоръжения, които летят на борда на Международната космическа станция. Това са само два примера, но във всяка сфера ние имаме екип от български учени или партньори, заедно с които сме разработвали съдържанието на изложбите. Важен е и фактът, че значителна част от бюджета за изпълнението на проекта остава в български фирми. Над 70% от нещата вътре в "Музейко", с изключение на най-специфичните, са изработени от наши фирми.

Когато заведем детето си там, какво ще види, чуе и научи то?

Изборът на това как детето ще прекара деня си при нас зависи изцяло от родителите и интересите на детето. Целият "Музейко" е замислен така, че децата да имат свобода на избора. Едно дете ще има различни възможности и начини да прекара деня си в зависимост от начина, по който мисли и възприема околния свят. Има деца, които ще застанат на пясъчника, който сме изолирали като обект на исторически разкопки, и ще могат в продължение на часове да разчистват един и същи предмет, да го зариват обратно, да го откриват.

За тях това е процес, които всеки път носи нова информация, колкото и невероятно да изглежда това на нас, възрастните. Други деца имат нужда да видят максимално нови неща и след това да седнат да обсъдят, да нарисуват, да обмислят с родителите си видяното. Има деца, които от съвсем малка възраст имат силно критично мислене или интерес в научна област. Те могат да разглеждат инсталациите, които "Музейко" предлага.

А училищните групи, които ще ви посещават?

Една от най-важните ни посоки на работа са училищните групи и училищата. В момента разработваме няколко пакета училищни програми. Най-важното във всички тях е да покажем на децата различни сфери на знание. Да видят примерно как енергията има приложение към човешкото тяло. Ние можем да произвеждаме енергия с тялото си, тя е в природата, тя е в математиката, във физиката. Това са и новите тенденции в педагогиката – децата да свързват области интердисциплинарно. Целта е да не учат цифрите, само когато са в час по математика. Могат да учат цифрите, когато са в час по биология и история, дори философия и да разберат, че знанието свързва различни части на науката.

Разкрийте ни в аванс някои от чудесата на "Музейко“?

Надявам се много неща в "Музейко" да са изненада. Но най-голямата изненада за нас ще е палитрата от хора, от емоции, от изживявания, които ще бъдат събрани на едно място. Самите ние очакваме да бъдем изненадани, когато видим реализацията на идеята. Досега проектът е живял само в главите ни и нямаме търпение да го видим наживо. За целия екип това е и своеобразен тест, защото ще видим как нещата ще работят в практиката. В средата на лятото, когато "Музейко" официално ще отвори врати, ще разберем отговора на този въпрос.


19
Още по темата: обучениедеца
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Музеят за деца ще бъде изграден в Студентски град в София, между Техническия и Минно-геоложкия университет, в непосредствена близост до метростанция Г. М. Димитров.
15
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-добре да пуснат София-ленд.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЧиновникАко смяташ, че София е точно указание къде - евала за "брилянтната" мисъл
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Благодаря на АВТОРА за нанесените корекции!
12
2
 
4
 
! Отговори
sport преди 8 години
До ЧиновникОсветлете ни господине, къде ТОЧНО в София ще се намира това дърво. Явно Вие четете и текстовете, които не са поместени в тази статия?Колкото до плюещите кърмачки - дори не заслужавате да ви бъде отговорено. Вероятно вие сте били отбити още от раждането си?
11
8
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 8 години
Охооо...кърмачките от сега пълнят вимета! Ще падне едно кърмене на всеки ъгъл, на всяка пейка и до всеки вход на зала! Да не е посмял никой да им наруши естествените права!
10
2
 
3
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
До nueАко си беше направила труда да прочетеш САМО първото изречение от статията, нямаше да се излагаш с глупави въпроси.
9
1
 
8
 
! Отговори
Музейчовото преди 8 години
Сега остава да започнат и деца да се раждат в България...
8
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Две уточнения към АВТОРА НА СТАТИЯТА:1) Не съществува термина фУсил, за разлика от Фосил.2) Името на колегата е гл. ас. д-р Дочо Дочев!
7
5
 
7
 
! Отговори
а преди 8 години
"музей на кърменето", КОГА?
6
4
 
9
 
! Отговори
БГмама с много права преди 8 години
А ще може ли да се кърми ПУБЛИЧНО в този музей?
5
4
 
8
 
! Отговори
nue преди 8 години
а къде ще се намира Музейко?
4
12
 
5
 
! Отговори
bez преди 8 години
Vmesto kruchma muzei mi otvarqt!
3
4
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Чуден е
2
11
 
13
 
! Отговори
-- преди 8 години
Ще обучават децата още от малки на евроатлантически ценности.
1
10
 
24
 
! Отговори
без майтап преди 8 години
А ще може ли младите майки да кърмят децата си там?