Профилактични прегледи, добре, но има ли пари?

Трябва да се увеличи бюджетът, ако ще ходят всички
27
Профилактични прегледи, добре, но има ли пари?

Разумно е хората, които не минават на профилактични прегледи, да заплащат по-високи здравни вноски, смята доц. Любомир Киров от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, който подкрепи предложението на здравния министър Петър Москов.

Още по темата

"Това е една разумна, дисциплинираща мярка. Защото колкото повече хора преминават профилактичен преглед, токова по-добре за тяхното здраве и здравна безопасност.

Осен това, както има един процес и има в него партньори и от двете страни, трябва да има правила, които се спазват от всички", заяви Киров пред БНР и допълни, че за да бъде някой здрав, трябва и той самият да положи усилия.

Доц. Киров обаче очерта и проблемите, свързани с тази идея.

"Хубаво е да минават повече хора, добре е да има нещо, което да ги подтиква към това, но бюджетът, който е предвиден, е за малко повече от половината хора, които подлежат на такива прегледи", посочи той.

Това означава, че няма предвидени средства не само да се заплати извършеното от общопрактикуващия лекар, но няма и средства за изследванията, които съпътстват профилактичния преглед, защото някои от тях са по-скъпи и са необходими.

"Тоест, когато се говори, че ще караме всички хора да ходят на такива прегледи, трябва успоредно с това да си кажем: Имаме готовност да увеличим бюджета с още около 45-50 милиона", каза доц. Киров.

Той попита и дали държавата, която осигурява за здраве децата, пенсионерите, държавните служители, ще плаща повече, ако те не отидат на преглед и посочи, че при тях мярката няма да има резултат, защото не касае джоба им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВладиТези прегледи са за да си оправдаят взятките!
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов лови риба в мътна водаСега след като приватизира резерва на здравната касаСлед като доведе до фалит държавните болници с цел да ги приватизираСлед като неуспешно се опитва да подлага крак на частната инициатива в здравеопазването с тоя джихад дето го е повел срещу частните болнициСега вече ще взима пари и от здравите
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя да каже защо е зацранил на линейките да возят болни в частните клиникиА в същото време готви за приватизация държавните болници голям тарикат ама ние плащаме
21
0
 
2
 
! Отговори
кака мара преди 8 години
кви профилактични прегледи,кви 5 лева!! всичко е само на книга-като дойде ред да си правя профилактични прегледи личния ми лекар редовно е в областния град - в здравната каса ,както казва-след като две седмици сме уговаряли ден и час.имам алергии,високо кръвно,наднормено тегло и какво ли още не,но съгласно констатациите от профилактичните прегледи здравето ми е "Железо"
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
повечето профилактични прегледи се правят проформа,а се точи касата
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те болните не могат да оправят, тръгнали да търсят още болести. Зловещо некомпетентно, нагло и грабещо - що е то ? Българското здравеопазване !
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въведоха системата на личните лекари с цел да ни ограничат достъпа до здравна помощ, сега щели да ми въвеждат задължителни прегледи. Тия заслужават да идем всички, че да им отънее бюджета.
17
0
 
13
 
! Отговори
petar stojn4ev преди 8 години
това не бяха нови лични документи неколкократно сменяне ргистрационите табели за автомобилите нови документи и талони за колите абсолютен пладнешки обир от държавата към изнемощелите си граждани сега измислиха нова схема отново да ни обират еи нямат спиране тези дяволи
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Егати абсурдния *** наречен "държава" . Значи аз ще съм си здрав, и понеже съм здрав ще плащам повече защото не ходя на преглед.... Айде да си го ....
15
1
 
13
 
! Отговори
222 преди 8 години
По-голям абсурд от това няма - да не сме животни, та да ходим задължително на преглед. Това е нарушение на елементарни човешки права. Никой не може да ме задължи да ходя на преглед, ако аз не искам. Плащам си здравните вноски за да ме лекуват когато наистина има нужда, а не да ме подлагат на ежегодни прегледи сякаш съм обект в научен експеримент или герой от мрачна антиутопия. То май натам вървим.
14
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РЕЗЕРВА НА ЗДРАВНАТА КАСА БЕШЕ ИЗТОЧЕН В ОБЩИЯ БЮДЖЕТ ПАРИ ВЕЧЕ НЯМА!!!1 милион *** искат Будалолисов да е на власт и да доубие държавата финансово!!!ПРОБЛЕМА Е В НАРОДА НИ!!!!!!!!
13
0
 
6
 
! Отговори
комунисти-боклуци преди 8 години
Крадливи комунистически *** - на никакви прегледи няма да ходя, за да имате вие поводи да харчите и да ме заразите с нещо
12
0
 
15
 
! Отговори
s преди 8 години
Москов взе да се насира вече!
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи че В България трябва вече да си плащаш дори за това което не Желаеш ЩЕШ НЕЩЕШ СИ ПЛАЩАШ ЗА ТОВА ЧЕ СИ ДОБРЕ ТЕЯ ТРЯБВА ДА СИ ХОДЯТ ВЕЧЕ ВИЖДА ИМ СЕ КРАЯ
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези Здравни Вноски са една Голяма Здравна Измама Не Дай Боже човек да се Разболее в България Дупе да Му е Яко ТАКСИТЕ в Българските Държавни Болнични Заведения не толкова Здравословни Ако все още Съществуват Повечето са Смесени Здружения от Крадци и Рекетьори събрани на Едно място с цел да Ви вземат колкото се може повече и с това да ви съкратят живота Двойно Повече
9
0
 
15
 
! Отговори
безработен преди 8 години
ТОЯ МИНИСТЪР Е СЕЛСКИ ТАРИКАТ- ХЕМ НЕ ПОЛУЧАВАШ УСЛУГА, ХЕМ ПЛАЩАШ, ХЕМ ИКОНОМИЯ ОТ НЕНАПРАВЕНИ РАЗХОДИ. ПРАВ Е АЛФ ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ ДА СЕ МАХНАТ. КОЙТО ИСКА ДА СИ ПЛАЩА.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПАре нема - това е ясно. Но целта е като с тутуна - казва се че е вредно и се дигат цените. Та и сега така ще стане
7
0
 
2
 
! Отговори
alf преди 8 години
EVERYTHING IS PAPER - to eliminate Review!
6
9
 
0
 
! Отговори
dr.Tasho Tikov преди 8 години
i tova vi e mnogo,neblagodare gnusen dobitak,Za skotove.tolkova
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе тоя ои ли а фане запрофилактичния преглед.