Производителите на вредни храни – в регистър?

Танева уволни цяла дирекция в МЗХ за слаби резултати
21 яну 2016 14:52, Надежда Бочева
18
Производителите на вредни храни – в регистър?
Десислава Танева. Снимка: архив, БТА

Имената на производителите, които пускат на пазара вредни храни, да бъдат публично оповестявани чрез електронен регистър. Тази идея беше обсъдена на кръгла маса, организирана от агроминистерството, за да бъде представен нов законодателен пакет - Закон за храните, Закон за оценка на риска по хранителната верига, Закон за хранителната верига и проект за изменение на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

През 2014 г. в България са потребени храни на стойност 9,2 млрд. лв., заяви агроминистърът Десислава Танева. Заети в сектора са 112 хил. души.

Целта на новото законодателство е да има правила, да няма незаконни търговия и внос и да има равнопоставеност на стопанските субекти, каза тя.

По думите й работата по законодателството ще приключи с изграждането на единна информационна система за цялата верига от фермера до хранителния магазин. Всички регистрирани обекти ще бъдат публични чрез регистъра, с всички получени от тях права. Потребителят ще има възможност да предизвика контрол на съответния обект, ако има информация за нарушение, заяви министърът.

Тя посочи, че общо над 438 хил. обекта се контролират от 1514 инспектори от Агенцията по храните (БАБХ). Без достатъчен обществен контрол, който да намали корупционния натиск, системата няма как да функционира ефективно, допълни Танева.

Единната информационна система ще заработи, след  като влязат в сила всички предложени законодателни актове.

На въпрос дали в бъдеще БАБХ ще започне да оповестява не само количествата възбранени некачествени храни, а и имената на производителите, Тодор Тодоров от МЗХ заяви, че това гарантиране на правата на потребителите трябва да се направи нормативно.

Десислава Танева отговори, че единната информационна система, до която потребителите също да имат достъп, ще е заключителен етап от промяната в законите.

"Щом като нищо не ни ограничава законодателно, публичността ще е най-голямата мотивация всеки от операторите да бъде стриктен", каза Танева.

Имена на производители трябва да се обявяват, след като има завършено производство и е доказано със сигурност кой е нарушителят, смята Жана Величкова, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.

Танева съобщи още, че уволнява цялата дирекция по обществени поръчки в МЗХ заради слаби резултати.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво за тази Реформа
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що за простотии ?!? Производителите произвеждат чипс, например, защото се консумира. Ако никой не купува чипс, няма да се произвежда. Ами той и алкохола е вреден, цигарите също - да им забранят производството ли ?!? То даже така наречените колбаси са най-вредни, за компотите да не говорим...... Тези от ГЕРБ се чудят с какви глупости да занимават хората, само и само да прикрият колко много крадат какви нови заеми ще трябва да плащат децата ни.
9
0
 
1
 
! Отговори
SLIVEN преди 8 години
Ti si za razsledvane ti.....skoro i ti shte si hodish na selo...
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЗападноевропеецВред(н)ите идват от кратуни като теб
7
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо деби..ла Станишев или Орешарски не го направиха , а другаре червени каскети . Да ви кажа , защото БКП-БСП никога не се интересуват от съдбата на обикновените хора . Тях ги интересува само собствения джоб . Това са наследниците на мандраджиите .
6
1
 
6
 
! Отговори
смехурко:)))))) преди 8 години
В една правова държава Ако сме такава СА в затвора директно.Къде е Г-н Главният прокурор ,съд ,полиция и правосъдие
5
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако нещо е "вредно", защо изобщо трябва да се произвежда, внася, търгува? Егати дебилната политика
4
19
 
3
 
! Отговори
Западноевропеец преди 8 години
Всичко вредно идва от Пyтлеристан и джуджи!
3
1
 
13
 
! Отговори
Иван преди 8 години
За сливенските джипове трябва ли вече да сме забравили?
2
0
 
6
 
! Отговори
gtf преди 8 години
ще има ли прозводител, който не е в регистъра (изкл. производителите на био храни)
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това регистъра прилича ли на затвор,защото да лежиш в регистър едва ли е наказание.