Пенсионерите по болест нарастват, но не от болест

Нарастващата възраст за пенсиониране "разболява" хората
26 яну 2016 11:37,
22
Пенсионерите по болест нарастват, но не от болест
Снимка: Bulphoto, архив

Броят на пенсиите за инвалидност поради общо заболяване за периода от 2000 до 2015 година нараства 2,5 пъти - от 150 751 до 382 714. Това сочи анализ на НОИ, който ще бъде представен днес на кръгла маса за разширяване на възможностите за трудова реализация на хората с увреждания, организирана от Асоциацията на индустриалния капитал в България и КНСБ.

За същия период социалните пенсии за инвалидност са нараснали 3,5 пъти - от 145 893 до 496 992, съобщава БТА. Пенсиите за инвалидност от фонд "Трудова злополука и професионална болест" намаляват 2,3 пъти за 15 години - от 26 873 до 11 763, отчита статистиката на НОИ.

За периода 200- 2015 година делът на пенсионерите с лична, водеща пенсия за инвалидност от общия брой пенсионери с лична пенсия е нараснал над два пъти, от 10,3 на сто на 21,3 на сто.

Разходът за пенсии за инвалидност поради общо заболяване се е увеличил 8,6 пъти, а разходът за социални пенсии за инвалидност се е увеличил 5,1 пъти.

Статистиката на НОИ сочи, че средната продължителност за получаване на лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване се е понижила с две години - от 12,7 през 2000 година до 10,7 през 2015 година. Средната възраст на пенсионерите с новоотпуснати лични пенсии за инвалидност поради общо заболяване се е увеличила с 4, 4 години.

Причините за нарастване на броя на хората, получаващи пенсии за инвалидност са стъпаловидното покачване на възрастта и осигурителния стаж с въвеждането на точковата система през 2000 година, високата безработица и заплаха за оставане без работа и доходи, неудачните законодателни решения, както и неадаптираната градска среда.

Проблеми в здравеопазването и медицинската експертиза и недобра координация между различните институции за функционирането на органите на медицинската експертиза и контролът над тази дейност също са сред причините за нарастване на броя на хората с инвалидни пенсии, е изводът на експертите на НОИ.

Резултатите от контролната дейност на медицинските комисии към Териториалните поделения на НОИ за периода 2012-2015 година показват тенденции за прогресивно нарастване на броя на решения на медицинските комисии, които кореспондират с броя на постановени решения от ТЕЛК, с изключение на 2015 година. В годините намалява и броят на обжалваните експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК- през 2012 година са 3 829, а през 2015 година - 2 598.

За тригодишния период от медицинските комисии са обжалвани 13 803 експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК.
Към 31 декември 2015 година по 4 746 експертни решения процедурата по обжалване е приключила. Анализът на резултатите показва намаляване с 565 / 11,9 процента/ на хората с определен процент трайно намалена работоспособност - над 50 на сто, който определя правото на пенсия за инвалидност, както и намаляване с 594 / 23,77 процента/ на броя на хората с процент трайно намалена работоспособност над 70, 99 на сто, която носи и допълнителни социални придобивки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Николова преди 8 години
Очаквах доста по-социална политика. Хората се чудят как е възможно, човек който не вижда с едното око, всяка година да се явява на комисия. Какво се очаква да прогледне ли? Безобразие!!!
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко много хора има с ТЕЛК и работят в чужбина. Докато не се премахне корупцията няма да има оправия.Има хора които наистина се нуждаят и трябва да им се помогне, но има и такива, които не са за ТЕЛК. Държавта щом го позволява.
18
0
 
6
 
! Отговори
mgs преди 8 години
До 7Да даде тоя дето е горе и прави и децата инвалиди, да гледаш инвалид, да се грижиш за него.Който не е гледал не знае...
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как "пенсия по болест", стана "инвалидна пенсия"..То сякаш е страна с воени действия.. с толкова увеличаване на инвалидите..
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прехвърляме четвърт век в несигурност, бачкане до краен предел и изтощение, изтощение защото въпреки че работим живеем в недоимък е как няма да е болен или да полудява народа
15
0
 
9
 
! Отговори
Не е така преди 8 години
Не знам защо някак лекичко се хвърлят намеци към точковата система. Да, оттам започна увеличаването на възрастта за пенсиониране, но беше постижима. Сега очаквам да видим как ще се промени картинката след новостите на Калфин, с които пенсионирането като жив/здрав човек вече е мисия невъзможна, а оттам и ръста на инвалидните пенсии ще става все по-фрапиращ. То че сме жилава нация е факт, но всичко си има граници!
14
0
 
10
 
! Отговори
Атанас преди 8 години
Преди няколко години трябваше да придружа мой близък до телк и там имаше доста хора без ръка или крак и чакаха да бъдат освидетелствани от лекарски комисии а, един доста възрастен лекар сигурно беше на 85+ години почна да мрънка , че не му се работело за мизерните 1500 лв.
13
0
 
23
 
! Отговори
Ами нормално е... преди 8 години
Все пак човек върви от младост към старост и от здраве към болест.Като направите пенсионната възраст 70 г. вие какво очаквате-хората да измрат ли?То не се умира по поръчка,управници нефелни.
12
2
 
18
 
! Отговори
Варна преди 8 години
Хора ,които наистина имат много сериозни заболявания работят,защото парите от тази пенсия няма да им стигнат за лекерства. ОБАЧЕ (много хубава дума) в малките населени места (малки градчета и села ) много РАБОТОСПОСОБНИ И ЗДРАВИ хора се оказват някак си инвалиди. Лично според мен има много причини ,като това ,че няма работни места ,но основната е друга . Мързел ,болест ,която е убила и измъчила най-много хора в световен мащаб. Сега очаквам да видя коментари от типа , колко сме работни и т.н. .
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щот беше студено сега ще жъне енерготовсеки на село е беденвсеки вишист богатбаси държавицата
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И лудите се увеличават но кой да признае нали требва да ги издържа някой бг държавата издържа богатите а не тия който трябва всичко с помощи тем подобни е лъжа
9
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Половин милион инвалиди в България. Айде бе?!?!Хрантутници долни
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че има измамници има ,но че нацията става все по-болна е безспорен факт. Ако всички хора които имат заболявания заслужаващи пенсия по закон се освидетелстват ще стане страшно. Почти всеки пенсионер е със заболяване заслужаващо освидетелстване, картината е плашеща!
7
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се спрат всички досега отпуснати инвалидни пенсии. Това не е грижа на държавата нито е задължение а е на семействата на инвалидите. Така близките ще са стимулирани да работят, а не да разчитат на плащания като лични асистенти от държавата.
6
0
 
18
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Вдигате пенсионната възраст, пък сега се чудите защо.
5
1
 
27
 
! Отговори
АМИ преди 8 години
Ами защо не признаете , че народът ни е много болен ,обяснимо, а тези с телковете ще стават все повече.
4
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като имам познат, който допреди няколко години не си знаеше парите, а сега също е на хранилката " по болест " може да си представите накъде отиват нещата...
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз мисля, че може още 50 000 циг.а.ни да се поемат от сдравната каса. И бежанци също.
2
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фалита наближава
1
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Trqbvq romite da se integrirat i da im se dade rabota! İnak shte trqbva da kanım chujdenci da ni rabotqr za 8,50euro na chas za da se izplashtat pensiite na starcite! A tova ne pasva!!!