За познатия и непознатия Ботев

Искрен Красимиров и доц. Георги Маринов пред Bulgaria ON AIR
2 юни 2016 12:00, Анисия Иванова
10
За познатия и непознатия Ботев
Снимка: Bulgaria On Air

Христо Ботев е загинал на 1 юни, но днес се прекланяме пред неговата саможертва. Това припомни Искрен Красимиров от НЕпознатата България в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Не знаем много неща за Христо Ботев, подчерта Красимиров - например, че е загинал по цървули, а не по командирските си ботуши. По думите му не знаем и прословутата фраза, която казва на парахода Радецки: "Тук се слуша мойта воля, аз съм капитан".

Искрен Красимиров и доц. Георги Маринов от Национален съюз "Единение" обикалят по училищата, защото искат децата да познават Христо Ботев, Васил Левски, да ги почувстват живи, а не от клишета или учебни задачи.

"Когато децата ни видят в униформи не само искат да се снимат, но и проявяват интерес, защото покрай оръжието им разказваме за битките, които са водели", заяви доц. Маринов.

Не знаем много неща за Ботев, но и много знаем, посочи той. По думите му за някои се досещаме, други анализираме и това е обект и на филмите, които се правят. Особено в последния филм "Кой уби Ботев" се разказват три версии за гибелта на Ботев и за съжаление наклонява тази, от която ни е срам, но е най-достоверна.

Колкото и да е неудобна, тя е необходима - Ботев е българският Христос, заяви Красимиров.

Според анализи от казаното на неговите четници, което далеч се различава от действителността, натежава версията, че Ботев е убит от тези, които са били около него.

"Според нас и според журналиста Росен Тахов, който написа книга, която ще излезе съвсем скоро "Убийството на Ботев" - става дума за заговор. Твърдим, че в дъното на всичко е първата корупционна схема в нашата история, а защо не и във Възраждането. Врачанският комитет събира огромни суми за оръжие, изпратени във Влашко. Дейците там не му доставят оръжия, злоупотребяват с парите. Затова Враца не въстава и Ботев в крайна сметка хваща направлението Врачанския балкан, като е искал да спаси четата и да отиде в Сърбия. Поредният гениален военностратегически ход", добави Красимиров.

След като разбира Ботев каква е истината за въстанието, неслучайно е искал да отиде в Сърбия и евентуално тези, които са се страхували от едно бъдещо разследване, не са го подкрепили, посочи доц. Маринов.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Майк преди 7 години
Сега това (якобинско) доносничество, изменничество, подлост и лицемерие се прилага от ръководители спрямо собствената държава и народ в угодничество на чужди, прилага се от колеги спрямо колеги доносничещи за тях на "шефа" и т.н.Поощряването на доносничеството и егоистичното предателство към общите интереси води до разпад, недоверие, невъзможност от постигането на общи цели и превръща хората в недостойни, жалки предателски същества без морални ценности.
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги съм се питал - как слезе Ботев и четата му в Козлодуй без никой да го види, и как пак така никой не го вижда или преследва чак до Враца ??? А пък къде е тръгнал и какво е искал да прави .... това пък е съвсем друг въпрос ....
8
0
 
1
 
! Отговори
Майк преди 7 години
Захари СтояновНе се е минало много време от оная епоха, когато можеше да се познае, да се направи разлика между родолюбеца и шпионствующата шуга, но, за жалост, днес твърде мъчно е да се произнесе човек от един път"Под съветско управление - най-вече в окупираната от СССР Източна Полша в периода 1939-41 година - безнаказано се шири якобинското поощрение на доносничеството, както и (френската) революционна практика да се подлага на съмнение лоялността на другите."Доноси и предателства-лошо.
7
0
 
1
 
! Отговори
jalky sme преди 7 години
събрали са нехранимайковци от механи и кръчми из румънско гръмнали с долми по балкана и ето ти герои, измислени воеводи и тем подобни.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в поредна статия не се споменава с кого се е борил Ботев! Изпитвам искрено любопитство да науча....или истината не модерна днес и се страхуваме да говорим?!
5
1
 
7
 
! Отговори
PD преди 7 години
А дилемата за достоен и недостоен народ не съществува извън главите на ялови интелектуалци, свои и чужди гости, оперирани от достойнство, родолюбие и справедливост. Ботев каза всичко с словото си, насочено към свободолюбивия, съвестен, състрадателен свой брат. Даде самопожертвователен пример, за всеотдайна борба срещу тираните. И не е важно как си умрял, а как си живял. А който не е любил нищо, повече от себе си, не е живял.Жив е Той, жив е .... в сърцата на всички наследници на Божия народ
4
1
 
3
 
! Отговори
не бе преди 7 години
Христо Ботьов Петков не е убит от съидеец,съмишленик и интелигентен човек
3
0
 
12
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
След като прочетох написаното ми идеше да се гръмна от срам,че съм част от тоз народ.После се замислих,а кой народ роди Ботев и Левски???Същият смотан,слаб и малък народ,който ние обичаме и ще бъдем до края с него защото е нашия.
2
2
 
12
 
! Отговори
Срам преди 7 години
Ботев е велик българин!
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както казваше дядо ми това племе от както се е пръкнало е пълно с предатели! Сами виждате и в днешно време колко предатели има. Най големите предатели са в парламента. Да слугуваш на чужди господари и да предадеш интересите на народа и държавата си! Но пък за сметка на това ни казват че така трябвало защото така казали краварите и брюксел!? Никога повече няма да се родят такива като ХРИСТО БОТЕВ И ВАСИЛ ЛЕВСКИ! Или ако се родят то те ще бъдат предадени и убити!