Хаос с председателството ни на Евросъюза

Под въпрос е дали ще има къде да приемем всички участници
Обновена: 28 юли 2016 08:10 | 28 юли 2016 07:46, Веселина Йорданова
11
Хаос с председателството ни на Евросъюза
Снимка: БТА

Изместването на българското председателство на Съвета на ЕС с 6 месеца по-рано създава проблеми при организацията. Под въпрос е дали до 1 януари 2018 г. София ще има къде да приеме всички участници. Очаква се за 6-те месеца председателство в столицата да заседават общо 20 000 души, пише "Труд".

Още по темата
Към момента няма сграда с достатъчно много и големи зали, където да се провеждат паралелно всички експертни работни групи и съвети. Изключение прави само НДК, но сградата плаче за ремонт. Реформатори се шегуват, че евродепутатите могат да бъдат поети от “Арена Армеец” и залите в Годеч и Горна Малина, които побират над 700 души.

Предвижда се да бъдат ремонтирани резиденциите в “Бояна” и “Лозенец”, сградата на Партийния дом и НДК заради българското председателство. Вече тече търгът за ремонт на НДК, където ще се провеждат повечето конференции. Вчера кабинетът отпусна нови 17 млн. лв. за двореца на културата. Сградата трябва да е обновена до септември 2017 г.

Хаос се очаква и при провеждането на самите съвети. София ще е домакин на около 15, които по протокол се превеждат на 6 езика. Ако чиновниците не са добре подготвени, вероятно е разговорите да се превърнат в жестомимични. От кабинета на Меглена Кунева обясниха, че през септември започват обученията за екипите на председателите и зам.-председателите.

Българското европредседателство ще е по-тежко, по-скъпо и по-дълго, призна и вицепремиерът Меглена Кунева, като уточни, че през първото 6-месечие винаги има повече работни срещи и конференции. Обсъжда се щабът на председателството да се оглави от бившия ни посланик в НАТО Любомир Иванов.

Досега кабинетът е отпуснал 52 млн. лв., с които България да се подготви. Всичко обаче ще струва около 150 млн. лв. Докато страната ни е домакин, ще текат и последните месеци от мандата на кабинета.


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
38
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
"Видяла жабата че подковават коня и тя вдигнала крак"
9
6
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отвратителната, разбираща от всичко кукумявка !!!
8
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами не може ли да се земе най-простото решение - отказваме се и толкова?!Брюкселските меки китки, как за всяко нещо,ни размахват закнително пръсти и ни дрънкат, че все за това,или инова не сме били готови и ние безропотно се съгласяване.Е,сега е време да им докажем,че "не сме готови" и да си удрят главите където искат.Ама за това се иска "народ",а не...",както го е казал П.Р.Славейков.
7
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде пак стотици милиони на вятъра. Ето къде отиват парите, с които могат да се вдигнат заплати и пенсии. Тук 100 милиона, там 100 милиона, милиарди за военни съоръжения и машини втора ръка и т.н.
6
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хич не ми трябват тези у нас означава по-голям риск от ИДИЛ да ни подпукат
5
5
 
44
 
! Отговори
Ку ку преди 5 години
Рибата в морето, тия лука режат. А дотогава Куневица и сие може да ги е отвяла народната любов. И за езиците не се притеснявайте. Ще е само един - арабски!
4
6
 
51
 
! Отговори
Габонската афера преди 5 години
Къде са 20-те милиона долара от Габонската афера, другарке Кунева? Специалистке по дървесината? Защо не ги върнеш в хазната, че да има и за майките, и за онкоболните и за пенсионерите!
3
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кво се тревожат? Дотогава в ЕС ще сме ние и заблудените поляци. Така че и един апартамент ще свърши работа.
2
1
 
60
 
! Отговори
Да помогна? преди 5 години
На Лъвов мост има един хотел, не знам дали е регистриран официално, но дават стаи под наем на час. Има и помощнички. Отвреме навреме изпълзява някоя *** и е малко тесничко, но човек се заплесва с помощничките и не обръща внимание на такива неща.
1
7
 
56
 
! Отговори
маде ин Булгари преди 5 години
Другарката Кунева пита: Ще има ли къде да приемем всички участници?Ние отговаряме: Американския посланик ще се погрижи. От създаването на ЕС до ден днешен, ЕС се ръководи от САЩ!