Тройна цена за SMS на кирилица – изкуствен проблем!

Според Комисията за регулиране на съобщенията проблем няма
15 фев 2017 09:10,
45
Тройна цена за SMS на кирилица – изкуствен проблем!
Снимка: архив Reuters

Темата с различното таксуване на есемесите се преекспонира, каза председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

"Има го проблемът с различното таксуване на есемесите, но въпросът не е регулаторен, просто има стандарти, според които основата е латиницата, а другите азбуки се таксуват като 16 бита, на латиница - 7", обясни Божков пред БНТ.

Още по темата

Божков посочи, че от Комисията са се обръщали към ЕК, но от там реакция няма. Според него - защото скоро съобщенията ще станат безплатни.

Той поясни, че няма нарушения от страна на операторите.

"Това е изкуствено създаден проблем, на интернет страницата на операторите има информация за това кои знаци как се таксуват. Темата със есемесите се преекспонира! Може все пак да се ползват и другите безплатни приложения", каза председателят на КРС.

Той коментира и отпадането на роуминга в рамките на ЕС, което ще се случи юни месец.

"Това е една спечелена 10-годишна борба. След отпадането на роуминга всеки наш разговор в чужбина ще се таксува като национален", каза Божков

Той отбеляза, че на операторите това е съвсем естествено да не им харесва:

"Операторите ще се опитат да се възползват от всички възможности, които защитават техните права в регламента. Те не приемат с голяма радост този факт. Отпадането на цените на роуминг не е свързано с националните цени. Може да има повишаване на места, но има регулативни механизми", каза той.

Божков обясни, че роумингът отпада и за мобилните данни.

"Роумингът отпада за всичко, включително и за интернет, няма да е безплатен, но няма да има надценка. Ако имаме безплатни мобилни данни в България и в чужбина ще имаме. Нашия оператор даже ще е длъжен да ни предупреди, ако безплатния интернет свършва и колко ще бъдем таксувани в чужбина", добави Божков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Н.Гълъбов преди 6 години
Проблемът с по-високата цена на СМС-ите на кирилица е решен чрез приложениетоhttps://play.google/store/apps/details?id=com.nikolai.galabov.bgsms
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ви кажа, когато отида е ментел да си търся правата. Те ми обясняват нещата по същия начин както този чиновник обяснява. Казват ми, че проблемите са ми незначителни. Нямало как да имам лимит на телефона по-малък от 70лв. Обясняват ми че не знам какво искам и само им губя времето, вместо да си платя таксата. Казват ми че навсякъде е така и дори да се преместя при друг оператор пак ще ме цакат. С една дума, баламосване ...
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както всичката електроника има описание на български език, така е нужно да бъде локализирана за нашите условия. Да вземем един смартфон, локализацията не трябва да спира с превеждането на менютата на български, нужно е да се сложи кодова таблица подобна на ASCII, обаче за кирилица и това да се прави за всички телефони внесени у нас - така SMS ще са евтини колкото на лат. Освен това е нужно browser-ите да поддържат домейни на кирилица и още един куп особенности според условията в нашата страна
37
2
 
3
 
! Отговори
до "реалист 25& преди 7 години
Ало, реалиста, като си толкова начетен и ЗНАЕШ нещата, не си ли чувал за направените вече устройства, превеждащи директно "в ефир"? След 10-ина години няма да е нужно никой да учи чужд език, защото технологиите ще ни позволяват да се разбираме и на различни. До този момент не се вкарва в масова употреба, защото милиони хора ще останат без работа (учители и всички работещи с езиците, които са научили). По същата причина не могат да спрат и войните, но ти си ЗНАЕЩ, няма какво да ти обяснявам...
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След това изказване на шефа на КЗП единственото което може да направи е да подаде оставка.
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако пращането на съобщения на кирилица стане безплатно, за разлика от това на латиница, младежите в България, пък и не само те, ще станат поне малко по-грамотни. От тази гледна точка се чудя защо ЕС не стимулира по някакъв начин това, а дори напротив, затваря си очите пред явна дискриминация на азбуката ни! Нали ще намаляме броя на неграмотните, нали искаме "интелигентен растеж"(каквото и да означава тази глупост), защо тогава ни мотивират да пишем на шльокавица? - Просто, глобалистите вън!!!
34
1
 
8
 
! Отговори
enterfornone преди 7 години
SMS-ите на операторите са им технологично напълно безплатни, защото инфраструктурата е там. Няма технологично изискване за различна цена, защото мрежата няма цена на бройка, а само еднократна - за инфраструктурата. Все едно да искат повече пари за пращане на мейли на кирилица.Как ги таксуват е въпрос единствено на тарифа и няма нищо общо с технология. Ако искат, могат да имат една цена за всички символи (и трябва). Въпрос на желание и ако липсва желани - на регулация.
33
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом проблемът е изкуствен, да плащаме три пъти по-малко за SMS на кирилица. Явно начело на КЗП седи един пън, дето знае само да събира рушветите.
32
1
 
6
 
! Отговори
37 преди 7 години
До 32 Навярно и азбуката и цифрите са измисли западняците ,а ?Човека който знае нещата ,не знае елемертарни работи като и стъклото че е от Египет ... .
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един SMS е поредица от битове, както някой написа по-долу, това са 1120 бита. Дали са написани на кирилица или пък са секретен шифър на терористи, на клетките в мрежата не им дреме. Те предават данните и пращат информация на модула за accounting да таксува абоната за един SMS. До тук добре, но после идва важното, 99% от мобилните телефони които се дистрибутират от мобилните оператори са проблемът, там кирилицата е дискриминирана и един SMS на кирилица се предава като три, там КЗП се е препънала
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стандартите са ни виновни, или пък компютрите, или пък международното положение, за това че не уважаваме родния си едик и култура и го слагаме по-долу от другите езици.
29
1
 
8
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
До Анонимен 32Следващата ти мисъл сигурно ще е:" Западняците имат привилегировано положение съвсем нормално ". Наричат те в лицето "второ качество" и ти го смяташ за нормално?! Докъде ще стигнеш накрая? До донор на органи за латините, понеже "това е нормално"???
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Веселин Божков е за прокурор, вместо това му дават думата да заблуждава хората. Този субект е соц.номенклатура завършил МИО в Москва и сега се прави на разбирач на технически стандарти, които дори не е помирисвал. Той разбира от доносничене към службите на държавна сигурност, няма начин такъв човек да защитава потребителите.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пак *** са виновни, за всичко за което луковите глави не са помислилиза машинното грасуване през 2017за тройната цена на СМС написан на официалния език в РБза монополното положение на руски фирмиза майданите в Киев, София, Кайро, Букурещ
26
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През 1998г съм пускал SMS-и на кирилица с повече от 100 символа на цената на един SMS, стига сте лъгали хората. Явно е направена промяна в която ощетява българските потребители на SMS услуги през последните двайсетина години и е нужно нещата да се коригират.
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Писна ми от псевдоспециалисти. Къде пише в стандартите на мобилните мрежи, че кирилицата в SMS-ите се предава в 16 бита на символ. Бъркат се нещата, има си стандарти за кодиране на символи, UTF-8 и UTF-16 кодират символите на кирилица с 16 бита, но има и други кодировки при които кирилицата се кодира с 7-бита. Иначе казано имаме поне два независими стандарта, единия за предаване на кратки съобщения с фиксирана големина и други стандарти за кодиране на биквите. Тези стандарти не са обвързани.
24
4
 
6
 
! Отговори
Име преди 7 години
До РеалистАми някой заинтересован да предложи друг стандарт и да успее да го наложи, щом "проблемът" е толкова голям. Същото е и с езиците - не знам защо светът говори на английски, а не на китайски, македонски или руски ;)
23
5
 
4
 
! Отговори
ined преди 7 години
Само дето SMS-те се плащат на бройка, а не по това колко бита били дълги.Иначе проблема с кирилицата и битовете е, че на кирилица можеш да напишеш по-малко бикви отколкото само на латиница и за капак различните телефони имат свое мнение до колко букви може да садържа SMS.
22
6
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Въпросът с кирилицата в SMS-ите си е съвсем резонен и за него си трябва глобално решение. При това не става дума само за различните кирилици, а и за други азбуки. Това, че са приели някакъв стандарт (протокол) за пренос на данни, в който латиницата е в привилегировано положение, изобщо не означава, че така трябва да бъде.
21
4
 
6
 
! Отговори
До 20 Псевдопрограми преди 7 години
Я пак за кодирането. Кирилицата (коя кирилица - българска, руска, ...) има колко букви и колко бита са достатъчни за кодирането й. Българската азбука има 30 букви, което значи, че 6 бита са достатъчни за кодирането й. Въпрос с понижена трудност - защо 6, а не 5 бита?