На лекарите специалисти им дойде до гуша от направленията

Искат да не зависят от джипитата, а само от пациентите
27
На лекарите специалисти им дойде до гуша от направленията
Снимка: Булфото, архив

Лекарите специалисти да не зависят чрез направления от общопрактикуващите лекари, а пациентите им да имат свободен достъп до тях. Медицинските сестри сами да се договарят със Здравната каса, а не да бъдат назначавани от общопрактикуващите лекари. Да бъдат въведени реални санкции за пациенти, които не ходят на профилактични прегледи. Това са част от исканията, отчетени по време на онлайн дискусия, обединила над 2500 лекари, фармацевти и други медицински специалисти в България, съобщи Дарик радио.
 
Желанието на всеки трети от тях е било за достойно заплащане на лекарския труд.
 
"Очертаха се 11 основни проблема, които очакват да бъдат решени от колегите в доболничната помощ. Въвеждана на електронна здравна карта с индивидуален годишен лимит за прегледи, консултации, изследвания, зависим от възраст, фамилна обремененост, начин на живот, професионални рискови фактори, годишен профилактичен преглед - това е пътят към отпадането на лимитите, което е и вторият основен проблем в извънболничната помощ. Както за джипитата, така и за специалистите, медицината отдавна изчезна от кабинетите в ДКЦ-тата“, обобщи. председателят на Асоциацията на специалистите от доболничната помощ д-р Георги Ставракев.

Лекарите настояват и за остойностяване и реално заплащане на лекарския труд, увеличаване делът на публичното финансиране до достигане на поне 6% от брутния вътрешен продукт.

"Към момента говорим поне за 6 млрд. лева налични публичен финансов ресурс, т.е. още сме минус 1,5 млрд.", каза д-р Ставракев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 7 години
До Ха, ха...ПИСАХ ТИ ВЕЧЕ---РЕШЕНИЕТО Е---БЕЗПЛАТНО МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ НО ЛЕКАРСКАТА МАФИЯ НЯМА ДА Е СЪГЛАСНА НИТО ФАРМАЦЕФТИЧНАТА КАКТО К НЗОК.----НЯМА ДА РАЗДАВА ПАРИ НА СВОИ ЛЕКАРИ
24
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Лекуват" се на сляпо - симптоми, а не болестта. Изобщо - пълна меркантилна профанация. Знахарите са по-полезни.."Пишеш съвсем незапознат. Ако се грижиш за здравето си си плащаш застраховките, ако ходиш редовно при личния лекар/ не само профилактно/, ако си правиш тестове за всичко съмнително в организма- тогава ще видиш че здравната ни система функционира почти перфектно.
23
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен"А в Хипократовата клетва пише, че лекарят при всякакви обстоятелства трябва да лекува нуждаещия се."Такова нещо не пише изобщо. Жалки прости човечета, защо не ви се свидят пари за цигари и ракия, нито за сирене или пържоли, но като трябва да кихнете някакви 20-30 лева за ЗДРАВЕТО СИ, изпадате в ужас?Знаете ли, че на запад викащия линейка е длъжен да заплати всичките разходи за бързата помощ?Радвам се, че българина в момента има точно такова здравеопазване, каквото заслужава.
22
0
 
3
 
! Отговори
Лекар преди 7 години
Само да кажа на едноклетъчните пикльовци тук, че средностатистическия лекар няма механизъм за "източване на касата", каквото и да означава това. Лекарите на държавна работа получават заплата и толкова, други парични потоци през тях не минават.Неадекватни и манипулирани овчици, касата се източва от тия най-отгоре! Като толкова мразите лекарите, умирайте в мъки всички. Не съм учил през целия си живот, за да ме шамаросва бай шангал и да ми се натягат неграмотни плебеи защо трябвало да си плащат.
21
2
 
7
 
! Отговори
в лапите преди 7 години
Действащата от 20 години здравна система е садистична и геноцидна. Само се плямпа, че човек трябва да бъде лекуван като система, като единен организъм. Но се прави точно обратното с "направленията" и "пътеки" и лимити за тях и по тях. Няма болест излекувана за 1 месец, при това без връзка с останалото състояние на организма. Не се поддържа информация за предишното здравно състояние. "Лекуват" се на сляпо - симптоми, а не болестта. Изобщо - пълна меркантилна профанация. Знахарите са по-полезни...
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До azА "ти" си толкова лекар, колкото хиената - лъв. Представям си, как дереш пациентите си, как рекетираш болните, като ги поставяш в цайтнот - или носиш 5 хилядарки, или умираш. И повечето хора умират, защото няма начин да дадеш на лекар-бандит 5 000 лева, когато получаваш 500 лева. А в Хипократовата клетва пише, че лекарят при всякакви обстоятелства трябва да лекува нуждаещия се. Но сигурно си млад "лекар", а вие не се кълнете пред Хипократ, а пред Златния телец. Нищо човешко.
19
1
 
1
 
! Отговори
от чужбина преди 7 години
До мед.сестраHапълно съм съгласен с вас, затова моя съвет е събиране на багажa и бягане на вънка. Заповядай в USA тука поне мед сестрите се ценят.
18
1
 
7
 
! Отговори
ПРАВИ СА преди 7 години
Специалистите са прави - едно направление получено през Личен Лекар е 2.90 лв за ЗО .Това може да се включи в парите платени от НЗОК - 80 лева . А преглед на частно е 25 лева .Тук нещата загрубяха .Излиза че Здравната Каса участва в Ограбването на Парите ни за ЗДРАВЕ .Трябва да има ясно разделение между Касата и Частната Незаконна Практика .
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до:мед.сестра Да така е...наистина фелдшерите,сестрите и санитарите са най-малко облагодетелствани от цялата порочна система.
16
3
 
21
 
! Отговори
мед.сестра преди 7 години
Всички навсякъде говорят само за лекарите,а какво да кажем за сестрите,които са по цял ден с пациента,търпят всичките му настроения и изпълняват назначенията. Като сестра ,завършила преди половин година и работеща за няма и 400 лева,се питам дали на някой му пука за дежурствата и нощните смени,които се заплащат за мизерните 20ст./час?! Какъв е моят стимул да работя в тази държава,в родния ми град,където продавачки с основно взимат колкото мен?
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до:14 Явно си се объркал...аз не казвам да ме лекуват без пари,а да не ми търсят подкупи и да не пишат неверни неща в епикризите и да не заобикалят законите за допълнителни средства...Част от лекарите са честно казано: Обирджии.
14
8
 
4
 
! Отговори
az преди 7 години
В Хипократовата клетва,която всички цитират,малцина са чели, а единици разбират не пише,че лекарите трябва да слугуват безплатно. Напротив,там изрично Хипократ е касал,че лекарят трябва да лекува безплатно само неговите ученици и децата им!А тия журналистически лафове за източване на касата,по пътеки и рушвети са за наивници,Който иска да се лекува по европейски трябва да си плаща по европейски! Иначе не става!
13
3
 
21
 
! Отговори
ти преди 7 години
Джипитата вече не стават за лекари. Те отдавна се де-квалифицираха. Стават само да пишат разни бумаги и да изписват редовните лекарства на пенсионерите за да ги купуват с намаление и да рекламират разни грипни лекарства. Имат по 2-3 000 пациенти за които получават пари от касата без да виждат очите на 80% от тях. А да не говорим, че въобще не предупреждават тази пациенти да си правят профилактиките.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До бившЙа, генау! Ако се осигуряваш часно може или ако живееш в някое село, иначе си записваш час с направление при специалист след месец, два!!!
11
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до:9 Тези лекари са дали и Хипократова клетва,но я нарушават.Да работя,да получавам заплата,но тя е в рамките на договора ми и не вземам подкупи и не търся от болните допълнителни средства за да ги лекувам и не източвам клинични пътеки и не пиша фалшиви епикризи ...няма да продължавам.
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До anonimen 1------------------------------Не можеш да станеш джипи,зашото се иска много четене и акъл. а ти си т.ъ.п.
9
6
 
8
 
! Отговори
аз преди 7 години
ДО 6 и7 Вие безплатно ли работите,бе ***.И насила никой не ви кара да ходите на лекар!
8
0
 
8
 
! Отговори
до 2 преди 7 години
До бивша часа, за който се записваш след колко време е? За утре дали става?
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6 - казва се мародерсто, и по време на война се наказва с обесване! а в китай ги разтрелват на стадиона!
6
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боже тези искат още пари за заплати.Хем крадат от касата по клинични пътеки хем взимат на ръка от болните и отделно от това почерпка от доволните пациенти.Това се казва ОБИР!!