Християните празнуват днес Благовещение

Празникът се свързва с пролетта, похапнете "нещо зелено" - спанак, лапад
Обновена: 25 мар 2017 09:42 | 25 мар 2017 09:12, Петя Славова
29
Християните празнуват днес Благовещение
Снимка: архив, Булфото

Всички християни - православни, католици и протестанти, празнуват днес един от най-големите празници - Благовещение, на който се почита едно от най-големите тайнства в християнството

Според Библията на този ден Архангел Гавриил съобщава на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството - сина Божий Исус Христос. За случилото се разказва в Евангелието на Лука. Затова празникът се почита от много майки, защото Света Богородица е тяхна закрилница.

Празникът Благовещение се чества точно девет месеца преди Рождество Христово, припомня БТА.

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави днес Светата литургия за Благовещение в старинния столичен храм "Света София - Премъдрост Божия", който отбелязва в този ден храмовия си празник. Празнични литургии ще бъдат отслужени и във всички православни храмове в страната.

Благовещение се празнува от всички основни християнски деноминации - православие, католицизъм и протестантство.

Празникът е утвърден от православната църква през седми век и е част от Великденския празничен цикъл. Благовещение винаги се празнува на 25 март. Празникът се нарича още Благовец и се свързва с пролетното равноденствие, когато земята започва да се затопля.

В България Благовещение се свързва и с идването на пролетта, затова на този ден задължително трябва да се яде "нещо зелено" - коприва, спанак, лапад. Традиция е също на трапезата да има риба, като обикновено се приготвя рибник - риба с ориз.

Задължително се пече пита, която намазана с мед, се раздава на съседи и близки.

Според народните вярвания на този "благ ден" по-леко и бързо зарастват всички рани и затова най-често тогава се продупчват ушите на малките момиченца.

През деня всяка отрова губи силата си. Стопаните премитат къщите и дворовете си, палят огньове, които прескачат, за да не пострадат от змийско ухапване през лятото. Поради същата причина жените не докосват игли, куки или конци.

Вярва се, че ако на Благовещение се засаждат дръвчета, те ще родят много сладки плодове. На този ден се става рано, за да е богата годината.

Имен ден празнуват всички с имена Блага, Благо, Благовест, Благовеста, Благой, Благойна и други.


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До реалист 16
Като му дойде времето ще викам Христос а не поп! Да вярвам на поп е все едно да вярвам на политик! А и като знам тези попски ръчички къде са пипали преди това.........абе и атеист да си пак ще си на по високо ниво от повечето попове и някои вярващи!
16
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Колчо 17
Да така е! И Бог не е у попа или у църквата която в днешно време е превърната на бутка за мерзости и лицеприятие! Щом съвременното духовенство не може да си държи гащите вдигнати нека дявола го *** като риба! Ние хората не сме идеални разбира се но не сме Божи служители а тези които се бият в гърдите че са трябва да бъдат за пример на нас грешните защото е им е по-голяма отговорността пред Бога! А те си показват екземите през Скайп и са на хапка и пийка из манастирите!
15
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4
Нека почнем с поповете! Христос дойде за да събори фарисейщината и садукейщината преди повече от две хиляди години а пък ние в България се опитваме отново да я построим та сме дали контракта даже на два синода! Повечето от нас предпочитат да пият от локвата вместо от извора и с тесногръдието си се гордеят че са християни! Ами вижте ги по делата! Така Христос ни учеше и само повтаряше за този който уж няма уши - бил е явно българин!!
14
9
 
0
 
! Отговори
Колчо преди 3 години
Кой от всичките БОГ-ове. Защо мислите че е точно този. И защо всичко за което нямате обяснение трябва да се запълва с БОГ. Аз добре съм се поинтересувал какво е казал БОГ, не се безпокойте. Има много негови изказвания и действия са меко казано груби.
13
1
 
11
 
! Отговори
До Колчо преди 3 години
И кой според теб е създал вселената, ако не Бог? И какво е имало преди нея там, на нейното място? Мерси предварително за научно-обоснования отговор!
12
0
 
12
 
! Отговори
реалист преди 3 години
До Колчо
Като легнеш на смъртното легло, пак бъди атеист.
Не знам, кои са глупави, но библията казва: Безумния рече в сърцето си: няма Бог.
Преди да говориш глупости, поне се поинтересувай безпристратно по темата.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 7 април, Благовещение!
10
4
 
3
 
! Отговори
Гранична Полиция преди 3 години
Шефа на Митниците веднага ДИСЦИПЛИНАРНО УВОЛНЕН , абсолютен Скандал е това , от кога група некадърници имат правата на Гранична Полиция
9
20
 
0
 
! Отговори
Колчо преди 3 години
Общество не е разумно което се кланя на литературен герой. Няма бог и няма живот след смъртта колкото и да ви се иска. Не е разумно да загърбвате всякаква доказателствена част и логика и да "вярвате" на приказки на манипулатори и измамници. По този начин отваряте вратичка на вас и вашите деца да попадате в още такива ситуации.
8
0
 
17
 
! Отговори
Православен преди 3 години
Слава във висините Богу, на земята - мир, между човеците - благоволение.
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой каза
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тц..до всички "

Не знаех това за кукувицата, но отивайки към работа чух кукувица, а не бях чувал от миналата година - Якооооо :)
5
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко свинско бон филе телешки стек също все зеленинка също
4
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно нещо е това човека. Уж се има за интелигентен вид, а още вярва в литературни герои от стари книги и празнува неща свързани със същия този литературен герои. А литературни герои колкото искаш по света и всяка култура си има свой който е по-истински от другия... иди разбери.
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв празник,то в България всичко е атеисти,какъв християнски празник.Виж ако има ядене и пиене ще се празнува,но ходенето по църкви не е за българските"християни".
2
0
 
24
 
! Отговори
risk assessor. преди 3 години
Честит празник на християните!
И на имениците- Благовест, Благовеста и производните им, както и на Евангел, Евангелина и производните им.
1
0
 
31
 
! Отговори
Д преди 3 години
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ , И ДА БЪДЕМ МАЛКО ПО ДОБРИ