Глобите – с 2-годишна давност! ВАС го разпореди

След този срок наказанието не трябва да се плаща
18 апр 2017 08:44, Петя Славова
7
Глобите – с 2-годишна давност! ВАС го разпореди
Снимка: архив, Булфото

Глобите, наложени като административното наказание, не са дължими, ако са изтекли 2 години от налагането им. Това е записано в тълкувателно решение на Върховния административен съд.

Решението е взето е от Общо събрание на съдиите от I и II колегии на ВАС в съдебно заседание. С него се слага край на противоречивата съдебна практика, според която едни съдебни състави приемат, че давността за изпълнение на глобата е 2-годишна, а други прилагат 5-годишна давност, пише "Монитор".

Глобата като вид административно наказание предполага срочност на изпълнението, за да се реализира своевременно административно-наказателната отговорност и да има превантивен ефект. Именно това предполага и по-кратките давностни срокове за изпълнението на административното наказание.

Да се приеме, че в полза на фиска трябва да се прилагат удължени срокове за изпълнение на публичните задължения, би било предпоставка за възникване на административен произвол. Това са част от множеството аргументи на съдиите, изтъкнати в тълкувателното решение.

Тълкувателното дело бе образувано по искане на председателя на Върховния административен съд до Общото събрание на колегиите на ВАС.


 


7
Още по темата: глобаВАС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
0
 
! Отговори
Бахуро преди 3 години
чудя се кой е за Карлуково - тия, коментиралите по-долу, тия от ВАС, тия от КАТ, всички...
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давноста на всички глоби следва да бъде 2 минути. След 5-тата минута държавата дължи неустойка и безщетение в размер трикратен на наложената глоба. Дори чиновника трябва да идва до нас след работно време да ми носи парите на ръка и да ми се моли да ги взема.
2
1
 
11
 
! Отговори
Молещ се преди 3 години
Много ще съм признателен ако има някой възможност да накара КАТ и НАП да приемат това решение на ВАС.
1
7
 
9
 
! Отговори
king_for_a_day преди 3 години
Задължителни ли ще бъдат за плащане или по желание? И всяка глоба ли ще е дължима или през една? Щото така все пак има теоретична опасност някой наистина да бъде хванат да плати нещо...