Труд в бъдеще време: Носталгист, телехирург… А в сегашно?

Днес много сфери изпитват недостиг на кадри, алармират специалисти
Обновена: 1 май 2017 10:24 | 1 май 2017 10:15,
11

Носталгист, телехирург и рибен фермер - това ще са част от професиите, които най-вероятно ще се практикуват през 2030 година.

Носталгистът ще е човекът, който ще се занимава с дизайн с елементи от миналото, а телехирургът ще може да извършва операции от разстояние.

В сегашно време обаче в някои сфери на труда продължава да има остър недостиг на кадри, а институциите буквално гадаят от какви кадри ще има нужда след 5 години. Това алармираха в студиото на "България сутрин" Росица Радоева от rabota.bg и Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Още по темата
"Има множество дейности, които в момента не се припознават като трудова заетост, като грижата за възрастен роднина. Изключително проблемен е и въпросът за прогнозиране и планиране на работна ръка в България. Не знаем къде има дефицит на кадри", обясни Ваня Григорова.

"Изключително много работодатели търсят хора в сферата на customer service - обслужване на клиенти. Международните компании изпитват затруднение в търсенето на такъв тип кадри и тази тенденция е от 2-3 години насам", обясни и Росица Радоева.

Оказва се, че и владеенето само на английски език не е достатъчна квалификация. Работодателите трудно намират и хора, владеещи поне още един от европейските езици - английски, френски и немски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
7
 
! Отговори
X,Y,Z преди 6 години
Оказва се, че и владеенето само на английски език не е достатъчна квалификация. Работодателите трудно намират и хора, владеещи поне още един от европейските езици - английски, френски и немски. Е ми да назначават швейцарци ,там се говори на 4 езика-френски,немски,италиански и реторомански,сигурен съм че веднага ще дойдат при ,,великите бг бизнИсмени,,като им обявят ,,колосалната,, заплата от 1000 лева бруто=800 чисто!!!
6
0
 
12
 
! Отговори
Топла вода преди 6 години
Откриха бългсрскаста топла вода! Добрутро!Още Йосиф Висарионович е казал, че кадрите решават всичко. Или казано по-просто само с мутри не става.
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
то компаниите все кадри искат, чудя се как са съществували до сега без. Дежурно в статискиката се изтъква "липсата на кадри", като проблем, щото да не си помислят, че на фирмата всичко и е ок. Реален глад за кадри обаче няма... или не е чак толкова изострен.
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С телефонистите е още по-гадно заради онези, на които не клиентите се обаждат, а те трябва да се обаждат да правят телефонна реклама. Ако не са прекалено нагли, гледам да съм мила с тях, защото страшно ги съжалявам за ужаса и унижението, през които трябва да минат, за за сложат хляба на масата.
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Английският се е наложил заради САЩ и колониите на Англия, не защото е лесен. Най-вече заради САЩ.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
" рибни фермер" през 2030 година. Намирисва на нова кражба на евросредства за рибни стопанства подготвят стадото.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рибен фермер през 2030? Сега защото няма развъдници за риба, където ръсят антибиотици във водата като бонбони? А за customer service (телефонисти) пропуснахте да кажете, че няма толкова желаещи, защото е една от най-гадните професии на света и хората не издържат по осем часа на ден да ги навикват недоволните клиенти на някаква фирма, с която всъщност нямат нищо общо, и в същото време да са наблюдавани и навиквани от шефовете.