"Принцовете" на НРБ – презадоволени и лениви

От здравословна и безплатна храна до осигуряване на скъпи имоти, коли
7 май 2017 11:26, Елка Василева
263
"Принцовете" на НРБ – презадоволени и лениви
Тодор Живков. Снимка: архив, Reuters

Людмила Живкова и Владимир Живков са само два от многото примери - България за малко да стане първата наследствена комунистическа диктатура. Дойче веле разказва как при социализма бяха обгрижвани "принцовете" на НРБ.

“Бяхме много близко до това да станем наследствена социалистическа република. Такова нещо не бяхме чували или виждали по света. Тодор Живков се стремеше към това с всички сили. Знаете, че той направи член на Политбюро дъщеря си и разбута един отдел в ЦК, за да направи от него три - единият от които за неговия Владко...“

Тези думи на партизанския генерал Славчо Трънски от трибуната на Народното събрание  само седмица след свалянето на Живков бяха истинска бомба за повечето редови граждани на НРБ.

Но за хората, които денонощно са охранявали и обгрижвали кастата на „правоимащите“, казаното от Трънски без съмнение е било повърхностно описание на една крайно цинична, безскрупулна и жестока семейна и кланова диктатура, криеща се зад паравана на „народната власт“.

В книгата си „По коридорите на властта“ последният шеф на охраната и всестранното обслужване на висшия ешелон на БКП Георги Милушев подробно описва грижите, полагани за наследниците на „правоимащите“.

Те са включвали огромен брой финансирани от данъкоплатците дейности  – от всекидневното разнасяне на здравословна и безплатна храна по домовете на „децата“, през осигуряването им със скъпи имоти, коли и образование на Запад, до денонощно следене дали принцове от ранга на Владимир Живков, след като се напият, няма да направят поредната си скандална издънка.

„Грижите означаваха точно това – когато стане нещо, да има човек, който да си поговори с него (с Владимир Живков – б.а.) да не прави неща, които не стигаха до баща му, а само до началника на Управлението за безопасност и охрана (УБО). След случилото се на 10-ти ноември 1989 г. Живков ме помоли да продължа да се грижа за сина му. Но тогава той не знаеше, че скоро и аз ще бъда освободен от поста си“, коментира за Дойче веле бившият шеф на Управлението Милушев.

През лятото, с ежедневни сутрешни и вечерни полети между София и Варна, синовете и дъщерите на богопомазаните вождове на НРБ организирано са били превозвани безплатно от правителствения авиоотряд до морските резиденции на ЦК на БКП и обратно.

Само „системата“ ли беше виновна?

Милушев свидетелства, че в негово присъствие Живков е обсъждал изградената система от привилегии за комунистическата номенклатура. Според диктатора тя била „порочна“ и пречела на „генералната линия“ на БКП. Вина за това обаче носел Съветският съюз, откъдето системата била пренесена едно към едно.

Цинизмът на Живков по никакъв начин не му е пречел да раздава пари, имоти и привилегии на обкръжението си. Като „автор“ на многотомни съчинения, които всъщност са били дело на цял отбор писачи на партийна /държавна/ хранилка, „човекът от народа“ е успял да прибере лично за себе си поне 1,8 млн. лева.

Един от участниците в тази измама – поетът Димитър Методиев, който 22 години е писал речите на Живков, свидетелства по време на едно от делата срещу диктатора в началото на 90-те години, че никога не е видял и един написан ред от полуграмотния си началник.

В мемоарите си Милушев разказва и за сравнително скромните съветски правителствени вили, в които Живков и съпровождащите го другари са били настанявани по време на посещенията им СССР. Не можело да става и дума за сравнение между тези „дачи“ и изградените за номенклатурата в НРБ пищни резиденции сред огромни паркове в най-живописните кътчета на България.

Милушев не си спомня за някакъв опит на хора от върхушката да ограничат поне част от най-скъпоструващите за държавния бюджет привилегии. Някои от усилията му като шеф на УБО да въведе минимален ред - поне при заплащането на телефонните разговори с чужбина и на полетите на роднини на властимащите - са предизвикали бурно негодувание сред „потърпевшите".

Жаждата им за нови привилегии не е намаляла дори в последните пет, много тежки за НРБ, години на тежко заборчаване пред западни банки, на  икономически провал и на пълна международна изолация - заради т.нар. „Възродителен процес": „Имахме само едно посещение на френския президент Митеран през януари 1989 г., когато той успя да се срещне с противници на режима. По време на визитата Живков се опита да издейства от госта заем от 250 милиона франка“, казва Милушев.

Секретните и издавани в един-единствен екземпляр документи, описващи одобрените привилегии за висшата партийна и властова номенклатура в НРБ, не дават реална представа за пренаситеното с безплатни екстри и щедри дарове битие на върхушката на БКП и казионния БЗНС. В случая може да помогне само богато и добре развито въображение, споделя авторът на „По коридорите на властта“ Георги Милушев.

Освен безплатната храна, тайните магазини със западни стоки, придобиването на луксозни жилища без ред, луксозните вили със смехотворни наеми и безконтролното купуване на валута по измислени курсове, нормална практика са били и безплатните задгранични самолетни екскурзии на близки и роднини на „правоимащите“.

Привилегии по рождение

В ширещата се „икономика на дефицита“ оазисите за номенклатурата и нейните отрочета са били строго охраняваните специални снабдителни центрове, какъвто е представлявал и софийският хотел „Рила“. Макар че по документи броят на „правоимащите“, които можели  да си пазаруват вносни стоки по нереални цени в левове и да се хранят в ресторанта на „Рила“,  не е надвишавал 50-60 души, оборотът на този таен номенклатурен рог на изобилието е надхвърлял 1,3 млн. лева годишно.

Зад плътните плюшени завеси на луксозния за времето си хотел е функционирал дълбоко законспириран „Плод и зеленчук“ в комбинация с магазини за деликатесни храни, дрехи и парфюмерия. Ето с какво е зарадвал софийският соц-оазис  своите ВИП-храненици само през първата седмица на юни 1989 г., когато десетки хиляди унижени „нови българи“ вече са задръствали пътищата към турската граница в началото на т.нар. „Голяма екскурзия“: 911 кг деликатесни колбаси, над един тон пресни домати и краставици, 1,5 тона ранни череши, близо тон ягоди...

Макар тези стоки, които никога не са стигали до бакалиите за простосмъртните, да са били продавани на минимални цени, много от "правоимащите" ги смятали за скъпи. И макар че много от тях имали право на месечни пари за храна от 600 до 1200  лева /от 4 до 10 средни заплати/, отпускани им даром, синът на секретаря на БЗНС Тано Цолов, например, докрай е отказвал да плати и стотинка за закупената от него храна за 12 000 лева /!/.

„Върху стойността на храната не се правеше никаква надценка. Особено възмутително беше, че повечето от „транспортните клиенти“ /хранениците, на които УБО е разнасяла за своя сметка ястията и продуктите по домовете – б.а./ бяха млади семейства - децата на правоимащите. Всъщност нямаше нищо за чудене – те се бяха родили и израснали в условията на такова обслужване“, казва Георги Милушев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още по темата: Тодор ЖивковНРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички ***, плачещи за правешкия сатрап, по-бързо да му отидат на гости. Ще ги приеме добре!другите да останат тук, да се мъчат под игото на демокрацията.
87
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дядо ПенсПрестъпността преди 1989 г беше доста по висока от сега. Потърси в нета - има документи и данни.
86
22
 
24
 
! Отговори
дядо Пенс преди 6 години
До ЖоАбсолютно си прав ! Но нямаше убити баби и дядовци в домовете им,безработица...Имаше обаче безплатно образование,болнично лечение,ниски цени на основните хранителни продукти...И внуците растяха покрай дядо и баба ,а не в Италия,Испания,Канада ,САЩ...
85
7
 
20
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Та не разбрах защо не открихте моите имоти и имане ? Защото ,разправят,омотите и имането на един от с. Банкя били в милиарди...
84
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Eto problema i do dnes,tova e izgradilo mantalitet na basha,koito ne raboti i samo tursi da krade da zasiti standarta si.......izlishno e komentara natam...Ok sum v chujbina..
83
18
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца в лагерите като Белене бяха черноборсаджиите, спекулантите и корумпираните - същите тези които днес при демокрацията са в парламента и управляват държавата и изнасят богатствата и в офшорните си фирми.
82
18
 
21
 
! Отговори
свободен преди 6 години
5 години в лагер "Слънчев бряг" край Ловеч, цена: два апаратамента в София; 2 години на ост. Персин, цена: избити родители; пребиване в мазето на "къщата на ужасите", цена: подриграл си се със сифилитика-педофил-гей Ленин; интернация на семейството на 300км от София, цена: червен-фашист-кравар избирл 50 души иска да живее с топла вода и вътрешна тоалетна; прекършена съдба, цена: безплатно ..... ВЕЧНА СЛАВА НА БЪЛГАРО-СЪВЕТСКАТА ДРУЖБА
81
7
 
27
 
! Отговори
демокрация изобилие преди 6 години
Двегодишно дете умря от глад в Ловеч. Детето е починало на прага на болницата в областния център. Системно недохранване и лошо отглеждане е била причината за смъpтта момченцето според съдебния лекар.
80
24
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца 1 лев:кутия цигари - 0.60 лвбилетче за градски транспорт - 0.06 лвбаничка - 0.12 лвбоза - 0.04 лвдве вафли Чайка - 0.18 лвПенсия при соца 160 лева.При демокрацията пенсия 180 лева, билет за градски транспорт 1.60!
79
13
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенсиите спират след 2021 година. То и сега няма пари, но взимат заеми, за какво мислите ГЕРБ взеха 32 милиарда. За да се формира една пенсия трябва поне няколко работещи да внасят във фонда, а сега пенсионерите са повече от работещите. В същото време 3 милиона българи слугъват на запад и осигуряват пенсиите на 1 милион пенсионери там. Пенсиите се плащат със заеми, 2021 спират европарите, спират и заемите, спират и пенсиите. А вие се осигурявайте с мизерната заплатка и чакайте пенсия, чакайте...
78
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При соца българите много работели, имало много фабрики и заводи, всички имали работа и се трудели неуморно, толкова много се трудели, че изкарали 150 лв пенсияПри демокрацията българите нямат работа, в Бъглария не се произвежда нищо, всички стоки са западни, а тези които работят слугуват в Германия мият улиците и тоалетните за мизерсно заплащане, живеят като кучета за да изпращат пари на близките си които да купуват немски стоки и парите пак се връщат в Германия да плащат с тях на чистачите.
77
14
 
36
 
! Отговори
Жо преди 6 години
СОЦИАЛИЗМЪТ беше общество на дефицита. Опашките бяха ежедневие и хората не смееха да възразяват за недостига не стоки от първа необходимост. В онези години имаше израз "пуснали са". Пуснали са- онези, "отгоре" са ни "пуснали". Връщаш се от работа и те чакат опашки- пред плод-зеленчука, после в бакалията, хлебарницата и т.н. За перални и цветни телевизори се правеха списъци с нощно дежурство пред магазините. За леки коли и апартаменти- да не говорим. Взимаха ти парите и се чакаше по 15 години
76
11
 
23
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Отворих статията по заглавието и си викам - сто процента ще е на Дойче веле. Познах!
75
12
 
16
 
! Отговори
Pilot преди 6 години
П.л.евню е този с ливадите по долу , най-жалкия президент в нашата история и не ме трийте , няма да го скриете !
74
24
 
23
 
! Отговори
Pilot преди 6 години
Този на снимката само може да му завиждате ,зашото:Хората живееха достойно и не ровиха в кофите,Имаше молиция работеща за всички и нямаше престъпност,Имаше образование и работа за специалистите,Имаше безплатна медицина и докторите не бягаха в чужбина !Никой от елита тогава не е бетонирал морето или изкупил ливадите около София, както *** и хиляди други знайни и незнайни.Имахме икономика и АРМИЯ !
73
10
 
19
 
! Отговори
Завещание преди 6 години
на Т.Живков:1. улица Оборище да стане Тодорище!2. на дъщеря ми Людмила-партията мила!3. на сина ми Владко-креслото на татко!
72
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МОЕ ДОБРО ДРУГАРЧЕ КАЗВАШЕ:"ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ Е ВЕДНЪЖ НА 100 ГОДИНИ И,КОИТО СЕЛСКИ ТАРИКАТИ УСПЯХА ДА СЕ УРЕДЯТ,УСПЯХА.СЪЩОТО МОЖЕ ДА СЕ КАЖЕ И ЗА 10 НОЕМВРИ
71
11
 
8
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Към 91:"Спокойствие"? Знаеш ли,че по онова време НРБ е страната с най- много изпълнени смъртни присъди в Европа?/Като % от населението,разбира се/. Не знаеш. Защо не знаеш, в работническо дело не пишеха ли? Значи или България е била най- престъпната държава, или държавата е налагала смърни присъди " на кило"! Кое ти харесва повече?
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ДемократИ сега ползваш много тоалетна хартия .....
69
1
 
11
 
! Отговори
Хейтър Тролев преди 6 години
Нищо против режима , ама защо откраднаха парите , навремето за да се търгува със свободния свят валутата трябваше да е в чужди банки /подобно сметките на Сирия , Иран , други държави дето стоят блокирани от десетилетия / и като започнаха промените ,сметките напълниха нечии джобове , а дълговете останаха - затова изведнъж ВСИЧКИ предприятия от печеливши се оказаха само с дългове