Родна медицина ли? Не, благодаря, казва всеки втори млад лекар

Като не им дават като специализанти 1000 лв. - бягат зад граница
124
Родна медицина ли? Не, благодаря, казва всеки втори млад лекар
Снимка: Булфото, архив

Всеки втори млад медик не е мотивиран да се реализира в България. Това съобщиха от Българския лекарски съюз /БЛС/, цитирайки данни от анкета сред 515 млади лекари, извършена през май.

Още по темата
Допитването е направено с подкрепата на здравна платформа и Асоциацията за развитие на медицинската общност.

86 на сто от запитаните от участвалите в допитването са категорични, че местата за специализация не са достатъчни.

Младите лекари посочват, че предпочитат връщането на конкурсния изпит, вместо събеседването, което се практикува към момента.

Над 67% от младите специализанти изразяват виждането си, че университетската болница е най-подходящото място за следдипломните обучения, а 20, 8 на сто заявяват, че искат болницата, в която специализират, да е многопрофилна.

Повече от половината анкетирани посочват за предпочитана начална заплата 1000-1500 лв. по време на специализацията.

Всяка година около 500 специалиста напускат държавата ни, за да намерят по-добри условия на труд.

Основна причина за миграцията е ниското заплащане, което не компенсира инвестициите, вложени за обучението по медицина и не кореспондира с полагания лекарски труд.


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
1
 
! Отговори
Я гледай.... преди 1 година
До тема за размисъл 101 Благодаря за икономическата информация. Мислех че сме по-добре , но щом казваш....
92
0
 
1
 
! Отговори
Истина преди 1 година
До анонимен 89 Образованието е безплатно в най-новия 51-ви щат на САЩ -България.
Това е нашето бъдеще. Ще ни изтеглят от мизерията като локомотив за отрицателно време , както стана с ГДР.
91
1
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До Анонимен 63 Борисов добре е разбрал защо бягат българите , ама я ти дай идея как да се засили икономиката. Всички сме с умряло мислене за предприемчивост и бизнес от соца. Всеки чака партията или държавата да го управи.Лош човешки матрял.
90
0
 
3
 
! Отговори
Няма проблем преди 1 година
До Един българин Всичко което е безплатно не струва.Даже сиренцето което слагаме в капана е плесенясало. Инак ще си го изядеме. Немотия , кво да праиш?
89
4
 
2
 
! Отговори
Пенсионер преди 1 година
До Не е поточна линия! 56 С този квалификация лекарите ни като отидат на запад ,виждат колко са боси.И започват квалификацията от ново.Завършим съм вет. медицина през 75 г. и виждам какво се е учило по мое време , какво се учи сега , и какво правят ветеринарите в напредналите западни страни.Разликата е огромна.
88
0
 
7
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
До Едно ченге 93 Прав си .За жълти стотинки работихме и при соца и отбивахме номера.Вместо един да върши една работа за 1 000 лв. назначаваха петима по 200 лв. за да нямало безработица. Е това време свъши.И ико границите не бяха затворени това което се случва сега , щеше да се случи още преди 50 г.
87
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и болните гледат да бягат да се лекуват в чужбина. Защо ли?
86
5
 
2
 
! Отговори
Американ преди 1 година
'ниското заплащане, което не компенсира инвестициите, вложени за обучението
по медицина" -- какви инвестиции бе, в БГ не струва нищо.
А в Америка лекарите излизат с по $100000 дълг, отиват 10-15 години докато
го платят.
85
2
 
5
 
! Отговори
Действителност... преди 1 година
е да попаднеш парализиран в болница и да те вържат за леглото за седем дена, да не те обърнат на страна нито веднъж, да не дадат ни да пиеш, ни да ядеш, да ти сменят памперса и да се окажеш в синини и хематоми, да ти изпускат в леглото капачки от спринцовките да се нараниш повече, да те включат в интензивното към монитора и да не проследяват и да те изпишат в пъти по-лошо състояние от постъпването за награда с дълбоки декуб. рани, ако имаш голям късмет да оцелееш. Пътеката е усвоена.
84
0
 
6
 
! Отговори
Чибо преди 1 година
До Анонимен 1
В Швейцария можеш само да мечтаеш да си "проста даскалица" на държавна доживотна с много повече заплата от приходящо гедерейско докторче, настанило цялото провинциално фелдшерство наоколо си само заради езика. Учители и лекари трябва най-много да получават, после всички останали! Това го забелязах от дете.
83
4
 
2
 
! Отговори
Чибо преди 1 година
До Един българин 64
Не се прави на мъдър - пълно е в Швейцария с немски докторчета. Що не си стоят у Немачко?! Всеки се вре другаде за повече богатство и му гледаш сеира, когато не може с по-малко. Лекета... интернационални!
82
0
 
5
 
! Отговори
До 19 преди 1 година
"Време е да се обвързва безплатното обучение "
20 000 лв е обучението.
Това ли е " безплатно"?
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Повечето от хората с някакъв капацитет и без връзки тръгват да бягат. На никой не му се стои на място, където тройкаджии определят съдбините на държавата.
80
1
 
8
 
! Отговори
тема за размисъл преди 1 година
България е в Европейския Съюз.
Кой има полза от това?
България е на първо място по смъртност в Европа.
България е на първо място по БЕДНОСТ в Европа, а и не само в Европа!
79
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-страшното е, че медицината е колективна работа.Може хирургът да е страхотен, но без анестезиолог няма операция, ако има анестезиолог, а няма реанимационна сестра, пациентът може да умре в реанимацията от недоглеждане.Няма достатъчно кадри.Няма и средства, дори да е минала блестящо операцията, ако са му вкарали инфекция с катетъра, пациентът може да умре в къщи от сепсис, защото стерилна среда и дезинфекция се постигат със съответните средства.
Лекар съм и твърдя, че медицината у нас е в кома.
78
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мдааааа... и аз съм потърпевш от хирурзи.
Искам да попитам, затова ли всеки лекар се ползва с превилегиите на ВИП клиент в повечето банки. (Банков служител съм и знам.)
Като се има предвид клиенти с особено големи парични потоци. Всичките карат нови автомобили, купуват си апартаменти, ходят на екскурзийки по цял свят.
А на нас свят ни се вие от лошо медицинско обслужване.
77
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прекалено много стана мъpшата у нас. Това е проблемът! Не си гледат работата както трябва, но всички искат пари.
76
2
 
5
 
! Отговори
АМИ ТАКА Е преди 1 година
С всички професии от индустрията промишлеността услугите селско стопанство и др. е така . Само и единствено право се заплаща истински ! Там сме принудени да плащаме ! ЯКО !! Никой не е луд да работи за без пари .
75
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Kaкви лекари са това у нас бе? Вижте във ВМА работят потомствено, бащички и дъщерички се нареждат, на друг не дават да посегне към баницата, после като прецакат някой с мъpляшката си работа се бранят един с друг и ходят да ходатайстват пред колеги и да сплашват сестрите да си мълчат какво се случва. Мислят си, че това да оперират някой е детска игра, не си приемат работата насериозно. Това не просто е грубо, това е НЕЧОВЕШКО!!! В каква държава живеем, щом се случват такива работи по болниците?
74
5
 
8
 
! Отговори
Едно ченге преди 1 година
Българите сме интересни хора, когато сме на зор тъсим лекар, полицай, пожарникар и т.н., но като стане дума за пари всеки си мисли, че сме длъжни да работим за жълти стотинки. Съжелявам, но за жълти стотинки ще ви "работят" колкото да отбият номера, качествената работна ръка струва пари. Сега сигурно пак ще почнете, че ченгетата сме такива или онакива. Ами такива останаха в по голямата си част, при това отношение и заплащане повечето от кадърните хора избягаха, не само при нас, навсякъде е така.