Семейството и обществото – виновниците за насилието в училище

Едва 2% от участниците в анкета на Dnes.bg виждат проблема в учителите
25 май 2017 17:45, Красимир Ангелов
23
Семейството и обществото – виновниците за насилието в училище
Снимка: Булфото

Насилието в родните училища е сериозна тема от години, но фаталният случай от началото на месеца, при който 14-годишно момче почина в час в Славяново, отново върна в обществото дискусията за сигурността в школата.

Дни преди това пък обществото остана потресено от историята на четвъртокласничката Гергана от Ямбол, която бе тормозена от свои съученици в ОУ "Христо Смирненски" и в крайна сметка се премести в друго основно училище в града.

Още по темата

Уви, почти всеки учебен ден някъде в страната се регистрират случаи на насилие в училище. И макар поредната учебна година скоро да остане в историята, темата в никакъв случай не бива да бъде отново замитана. Защото наесен ще бъде актуална отново.

Синдикат "Образование" алармира в своя позиция, че в образователната система има огромно напрежение от ширещата се агресия между ученици, от ученици към учители, от родители към учители. Според синдиката учителите и директорите са поставени в ролята на усмирители и дежурните виновни и отговорни за разрастващата се агресия и насилие, вина, за която трябва да поемат отговорност и родителите и държавните институции.

Кои са причините за ширещото се насилие в училище? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета. В нея участие взеха точно 2813 души.

Най-много от нашите читатели – 43% смятат, че проблемът с насилието идва на първо място от семейството и липсата на адекватно възпитание.

Други 35% пък смятат, че вината на първо място е в обществото, което е потънало в злоба и дава лош пример за подрастващите.

На фона на това едва 2% смятат учителите и учителския персонал за главни виновници за насилието в училищата.

14% пък отчитат, че проблемът идва най-вече от това, че няма адекватни санкции, които да респектират децата да пазят добро поведение в училището.

Едва 5% пък е броят на тези, които не виждат особен проблем с насилието в училище, защото такова е имало и преди години и няма как да бъде изкоренено и в бъдеще.


23
Още от
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
рускиня преди 10 месеца
До anon. Така ли - ами ако във вашата къща норма на поведение - псувни и побои? Какво трабва да направи учител с твоя ***?
16
5
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 10 месеца
Ако учителя е на мястото си - насилие няма. Когато някое пишлеме прояви характер, учителя е този, който трябва да го постави на място. За съжаление учителите у нас не са на почит и нямат никакъв авторитет. Те трябва да бъдат подкрепяни от обществото и родителите..
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всяко неприемливо поведение се контролира своевременно с помощта и на двете страни.Когато някоя от страните не желае и липсва комуникация, ситуацията става неконтролируема
14
11
 
4
 
! Отговори
anon преди 10 месеца
За поведението на децата в къщи отговарят родителите. За поведението в училище са отговорни УЧИТЕЛИТЕ и директора на училището. Ако това не се разбере от всички няма оправия. Поведението им в обществото е средно между двете възпитания.
13
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Факт е, но когато нивото и на учителите е много ниско какво да е положението. Нови модели на преподаване, нов и по-интерес учебен материал, отпадане на морално остарелите никому ненужни знания и нещата ще си дойдат на място.
12
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
на нремето ако даскала се оплачеше от някого
първо имаше пердах в къщи и после родителите те закарват пред даскала да се извиниш
така беше при тия тъпи комунисти
затова сега е демокрация и с даскалите ще си правим каквото искаме
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
виновниците са мама и татко
дето са продукт на тоталното безхаберие и отричане на всички норми по време на така наречени я демократичен процес след 90 та година - парите са всичко- това е морала на днешна българия - с пари си личнос а без пари си нищо
и никой не иска да си го признае и се разтягат локуми от разне правителствени и неправителствени организации за потушаване недоволството на онеправданите
те тия дето нямат много пари
10
1
 
23
 
! Отговори
Хеее преди 10 месеца
Глупости на търкалета...Обществото е такова защото най-дегенерирали и неграмотни типове с неясни биографии и произход са в управлението вече десетки години и докараха този пример
9
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какви глупости пишете, били крадци, взимали ни нещата???? Имаше страхотни учители и не такива. Но никога никой нищо не ни е взимал. Последните години мутризацията унищожи всички, включително авторитета на училището. Забогателите татковци започнаха да демонстрират власт и пари. Напълниха училищата с *** отрочета, толкива разглезени, че не се траеха. Какво да му каже учителя, нищо. Мълчи. С тези заплати и отношение, какъв авторитет да имат. И все по-неподходящи стават учители. Работата е стрес.
8
0
 
31
 
! Отговори
лелеее преди 10 месеца
Видяхте ли го най-после? Нашата госпожа няколко пъти тази година помоли една майка да остане за разговор. После същата майка коментираше на висок глас - "Тая ще ме учи да си говоря на детето да не бие децата в училище! Ами като са тъпи ще ги бие я!" Детето й тормози всички други деца, но никой не може да каже на майката че не е правилно така.
7
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Щом резултатите са такива,означава че анкетата е манипулирана. А всеизвестно е че държавен хрантутник, който да е виновен, няма. Царе са на това да се прикриват един друг, да вменяват вина и да се изкарват жертви. Това е едномилионна ОПГ.
6
3
 
12
 
! Отговори
мъж преди 10 месеца
Сина ми сподели, че "госпожата" В ДГ го бие. Казах и : Не съм 100% сигурен, че е така, ако бях сигурен, щях да те сдъвча. После детето каза,че "госпожата" се държи приятелски с него.
Със сина ми в къщи играем ролеви игри. Често като "загуби" става груб. Казвам му - само слабаците и глупаците не умеят да губят ! Научи се, че загубите основно се дължат на липса на старание от негова стана.
Такива ми ти работи...
5
1
 
33
 
! Отговори
Запознат преди 10 месеца
Учителите си вършат работата но за възпитанието не могат да направят почти нищо! Всичко зависи от родителите.
Сега нещата не са като едно време, когато учителя е имал власт и авторитет.
Шамарите и ударите с показалката бяха нещо нормално в училище. И затова имаше ред и дисциплина. Учениците се страхуваха и не смееха да проявяват своеволия.

А сега е точно обратното. Учителя няма право дори да прави забележки, камо ли път да шамароса някое хлапе. Да не би случайно да наруши "правата" на някой.
4
1
 
40
 
! Отговори
Петров преди 10 месеца
В училище се учи математика,физика,биология и други предмети! В къщи се учи моля,извинете,ако обичате! Всеки може да си направи извод от къде какво се учи и какво се получава!
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Училището не е затворена институция. Насилието, което се шири там, се пренася и извън него се връща обратно там, не е някаква аномалия, или нещо нехарактерно за съвременното общество. Така че, в контекста на темата, аз съм от тези 5%, които не смятат насилието в училище за особен проблем. Но съм уверен, че насилниците заслужават приемливо количество шамари. Безпроблемни шамари.
2
2
 
31
 
! Отговори
Неа преди 10 месеца
Първите норми идват от семейството . Кой друг да е виновен ? Угаждат им за всичко и после се чудят защо им се качват на главата
1
3
 
16
 
! Отговори
Надето преди 10 месеца
Учителите носят вина,когато при подаден сигнал от родител не предприемат нищо.А иначе е повече от ясно,че родителите са тези,които са длъжни да осигурят на детето си нормална среда без насилие.