Семейството и обществото – виновниците за насилието в училище

Едва 2% от участниците в анкета на Dnes.bg виждат проблема в учителите
25 май 2017 17:45, Красимир Ангелов
23
Семейството и обществото – виновниците за насилието в училище
Снимка: Булфото

Насилието в родните училища е сериозна тема от години, но фаталният случай от началото на месеца, при който 14-годишно момче почина в час в Славяново, отново върна в обществото дискусията за сигурността в школата.

Дни преди това пък обществото остана потресено от историята на четвъртокласничката Гергана от Ямбол, която бе тормозена от свои съученици в ОУ "Христо Смирненски" и в крайна сметка се премести в друго основно училище в града.

Още по темата

Уви, почти всеки учебен ден някъде в страната се регистрират случаи на насилие в училище. И макар поредната учебна година скоро да остане в историята, темата в никакъв случай не бива да бъде отново замитана. Защото наесен ще бъде актуална отново.

Синдикат "Образование" алармира в своя позиция, че в образователната система има огромно напрежение от ширещата се агресия между ученици, от ученици към учители, от родители към учители. Според синдиката учителите и директорите са поставени в ролята на усмирители и дежурните виновни и отговорни за разрастващата се агресия и насилие, вина, за която трябва да поемат отговорност и родителите и държавните институции.

Кои са причините за ширещото се насилие в училище? С този въпрос екипът на Dnes.bg се обърна към своите читатели в традиционната ни анкета. В нея участие взеха точно 2813 души.

Най-много от нашите читатели – 43% смятат, че проблемът с насилието идва на първо място от семейството и липсата на адекватно възпитание.

Други 35% пък смятат, че вината на първо място е в обществото, което е потънало в злоба и дава лош пример за подрастващите.

На фона на това едва 2% смятат учителите и учителския персонал за главни виновници за насилието в училищата.

14% пък отчитат, че проблемът идва най-вече от това, че няма адекватни санкции, които да респектират децата да пазят добро поведение в училището.

Едва 5% пък е броят на тези, които не виждат особен проблем с насилието в училище, защото такова е имало и преди години и няма как да бъде изкоренено и в бъдеще.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
4
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
До anon. Така ли - ами ако във вашата къща норма на поведение - псувни и побои? Какво трабва да направи учител с твоя ***?
16
6
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Ако учителя е на мястото си - насилие няма. Когато някое *** прояви характер, учителя е този, който трябва да го постави на място. За съжаление учителите у нас не са на почит и нямат никакъв авторитет. Те трябва да бъдат подкрепяни от обществото и родителите..
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко неприемливо поведение се контролира своевременно с помощта и на двете страни.Когато някоя от страните не желае и липсва комуникация, ситуацията става неконтролируема
14
12
 
7
 
! Отговори
anon преди 6 години
За поведението на децата в къщи отговарят родителите. За поведението в училище са отговорни УЧИТЕЛИТЕ и директора на училището. Ако това не се разбере от всички няма оправия. Поведението им в обществото е средно между двете възпитания.
13
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Факт е, но когато нивото и на учителите е много ниско какво да е положението. Нови модели на преподаване, нов и по-интерес учебен материал, отпадане на морално остарелите никому ненужни знания и нещата ще си дойдат на място.
12
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на нремето ако даскала се оплачеше от някогопърво имаше пердах в къщи и после родителите те закарват пред даскала да се извиништака беше при тия *** комунисти затова сега е демокрация и с даскалите ще си правим каквото искаме
11
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
виновниците са мама и татко дето са продукт на тоталното безхаберие и отричане на всички норми по време на така наречени я демократичен процес след 90 та година - парите са всичко- това е морала на днешна българия - с пари си личнос а без пари си нищо и никой не иска да си го признае и се разтягат локуми от разне правителствени и неправителствени организации за потушаване недоволството на онеправданитете тия дето нямат много пари
10
2
 
26
 
! Отговори
Хеее преди 6 години
Глупости на търкалета...Обществото е такова защото най-дегенерирали и неграмотни типове с неясни биографии и произход са в управлението вече десетки години и докараха този пример
9
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какви глупости пишете, били крадци, взимали ни нещата???? Имаше страхотни учители и не такива. Но никога никой нищо не ни е взимал. Последните години мутризацията унищожи всички, включително авторитета на училището. Забогателите татковци започнаха да демонстрират власт и пари. Напълниха училищата с *** отрочета, толкива разглезени, че не се траеха. Какво да му каже учителя, нищо. Мълчи. С тези заплати и отношение, какъв авторитет да имат. И все по-неподходящи стават учители. Работата е стрес.
8
1
 
34
 
! Отговори
лелеее преди 6 години
Видяхте ли го най-после? Нашата госпожа няколко пъти тази година помоли една майка да остане за разговор. После същата майка коментираше на висок глас - "Тая ще ме учи да си говоря на детето да не бие децата в училище! Ами като са *** ще ги бие я!" Детето й тормози всички други деца, но никой не може да каже на майката че не е правилно така.
7
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом резултатите са такива,означава че анкетата е манипулирана. А всеизвестно е че държавен хрантутник, който да е виновен, няма. Царе са на това да се прикриват един друг, да вменяват вина и да се изкарват жертви. Това е едномилионна ОПГ.
6
4
 
15
 
! Отговори
мъж преди 6 години
Сина ми сподели, че "госпожата" В ДГ го бие. Казах и : Не съм 100% сигурен, че е така, ако бях сигурен, щях да те сдъвча. После детето каза,че "госпожата" се държи приятелски с него.Със сина ми в къщи играем ролеви игри. Често като "загуби" става груб. Казвам му - само слабаците и глупаците не умеят да губят ! Научи се, че загубите основно се дължат на липса на старание от негова стана. Такива ми ти работи...
5
2
 
36
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Учителите си вършат работата но за възпитанието не могат да направят почти нищо! Всичко зависи от родителите. Сега нещата не са като едно време, когато учителя е имал власт и авторитет. Шамарите и ударите с показалката бяха нещо нормално в училище. И затова имаше ред и дисциплина. Учениците се страхуваха и не смееха да проявяват своеволия.А сега е точно обратното. Учителя няма право дори да прави забележки, камо ли път да шамароса някое хлапе. Да не би случайно да наруши "правата" на някой.
4
2
 
43
 
! Отговори
Петров преди 6 години
В училище се учи математика,физика,биология и други предмети! В къщи се учи моля,извинете,ако обичате! Всеки може да си направи извод от къде какво се учи и какво се получава!
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Училището не е затворена институция. Насилието, което се шири там, се пренася и извън него се връща обратно там, не е някаква аномалия, или нещо нехарактерно за съвременното общество. Така че, в контекста на темата, аз съм от тези 5%, които не смятат насилието в училище за особен проблем. Но съм уверен, че насилниците заслужават приемливо количество шамари. Безпроблемни шамари.
2
3
 
34
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Първите норми идват от семейството . Кой друг да е виновен ? Угаждат им за всичко и после се чудят защо им се качват на главата
1
4
 
19
 
! Отговори
Надето преди 6 години
Учителите носят вина,когато при подаден сигнал от родител не предприемат нищо.А иначе е повече от ясно,че родителите са тези,които са длъжни да осигурят на детето си нормална среда без насилие.