Спасовден е, ако вали – реколтата ще е обилна

Наред с имениците да почерпят хлебари и сладкари
3
Спасовден е, ако вали – реколтата ще е обилна
Снимка: Булфото, архив

Православната църква чества Възнесение Господне или Спасовден. Празникът се отбелязва четиридесет дни след Великден и се пада в четвъртия ден от седмицата.

Според християнските вярвания след възкресението си Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с учениците си. На 40-ия ден в подножието на Елеонската планина до Йерусалим се въздигнал в небесата. С Христовото възнесение завършва и актът на човешкото спасение и затова денят се нарича Спасовден.

В народния календар Спасовден е свързан с душите на мъртвите.

Според народните вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. Вярва се, че с растението могат да се лекуват болните, тъй като се смята, че на този ден то има най-голяма сила.

Народните вярвания гласят още, че в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие. Вярва се още, че ако на Спасовден вали дъжд - годината ще е богата, а реколтата - обилна.

На Спасовден имен ден имат Спас, Спасена, Спасимир, Спасимира, Спасияна, Спаска. Денят е и празник на хлебари и сладкари.


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ама къде да вали - на село или на жълтите павета? къде реколтата ще е по-добра ? защото на паветата има една бяла къща, дето и слънце да я грее,и дъжд да я вали - нищо умно и добро не ражда.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не вали днес а утре няма ли да е обилна?
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само хлебарите и сладкарите ли да почерпят? Ами *** и сладкарките?