От играчка да не стане плачка! Съветите на КЗП

Търговци подвеждат с "извънземни", обещават едно, а се оказва друго
4
От играчка да не стане плачка! Съветите на КЗП
Снимка: Reuters, архив

Съвети при избора и покупката на играчки предлага Комисията за защита на потребителите /КЗП/ в навечерието на Деня на детето - 1 юни.

От комисията препоръчват при покупка на играчки, потребителите внимателно да прочетат информацията за съдържащите се в опаковката елементи и по възможност да проверят наличността им. Също така да потърсят указания за играта, за да преценят дали няма да се наложи впоследствие да закупуват допълнителни приложения за нея. Да обърнат внимание за евентуални предупреждения относно минимална възраст на детето, съветват още от КЗП.

Към търговците при продажба на играчки от комисията препоръчват да описват подробно съдържащите се във всяка игра части и да предоставят указания към нея, както и да информират предварително в случай на необходимост от закупуване на допълнителни елементи за ползването на играта. Да не използват заблуждаващи послания при представянето на играта, за да не се формират у децата погрешни очаквания към нея, допълват от КЗП.

Те съобщават за потвърдена наскоро от съда тяхна заповед за забрана на нелоялна практика при продажбата на играчка.

Вносителят на детски играчки "Феликс Тойс" ООД е предлагал колекционерска серия от шест извънземни същества "Чудовищата Тютанс" в различни опаковки, без да информира потребителите за вида и броя на включените в конкретния комплект снаряди.

Илюстрациите върху кутиите и телевизионната реклама създават впечатлението, че всяка от играчките стреля и със стрелички, и с топчета.

На практика обаче дадено "извънземно" може да изстрелва само единия вид снаряд, но кой - става ясно едва след разопаковане и тестване.

КЗП се е произнесла, че това представлява нелоялна търговска практика.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Търговец преди 3 години
Ние ги пишем тези неща, но кой ли чете? 80% от клиентите ни не четат кое какво е, а после търговецът е виновен...
3
0
 
2
 
! Отговори
Да преди 3 години
Имаме го този Тютан, наистина има разминаване, изтормозихме се да търсим как стреля, мислех да го разглобявам даже с отверката. Ми тъпо е, да си прояеряват какво рекламират и какво продават. Детето си искаше да е така като по телевизията, а получи нещо различно.
2
0
 
7
 
! Отговори
Ихо преди 3 години
КЗП не беше ли "Кооперативна Зпестовна Панка"? :))
1
1
 
6
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
-Ама стига моля ви се ) ! М.Кунева като еврокомисар за защита на потребителите дълги няколко години ни облъчваше от медиите - да се ПАЗИМ от такива евтини китайски играчки и да купуваме европейските подобни )) Кунева ни защити като потребители -Тя ни обясни ,че не трябва да купуваме евтиното защото българите сме явно богати -Но къде беше ТЯ да защити българите от Банки Монополи Търговски вериги ЕРПта и стотици жадни финансови кръвопиици -ХМ ) явно в играчките е истината - Те са ГОЛЕМИЯТ ПРОБЛЕМ)

Спонсорирани публикации