НС реши: Престъпни и нагли... Няма да искат свобода предсрочно!

ГЕРБ подкрепи предложената от БСП промяна в НПК
30 юни 2017 12:25,
22
НС реши: Престъпни и нагли... Няма да искат свобода предсрочно!
Снимка: архив, БТА

Парламентът отне правото на осъдените престъпници да искат сами предсрочно освобождаване от затвора. 

Промяната в Наказателно-процесуалния кодекс беше предложена от БСП и изненадващо подкрепена от ГЕРБ на първо четене. 

Правото на затворниците сами да искат освобождаване от затвора за добро поведение след определен срок бе записано в НПК в последните дни на миналия мандат на парламента. 

Мотивите на мнозинството тогава бяха европейските изисквания за спазване на правата на осъдените.

Още по темата

Няколко месеца по-късно от новото право се възползваха някои от членовете на бандата за отвличания "Наглите". Ивайло Евтимов - Йожи и Любомир Димитров - Гребеца бяха освободени от ръководството на Централния софийски затвор и от Софийски градски съд. След протест на прокуратурата обаче те останаха зад решетките. 

"Промените очевидно не дадоха необходимия ефект. Предвиждането на правото на всеки осъден да може да иска освобождаване при изтичане на определен срок даде възможност на лица с тежки престъпления като отвличания да искат излизане от съда", каза соцдепутатът Филип Попов по време на дебатите. 

Колегата му Иван Иванов попита управляващите как ще застанат пред своите избиратели и ще им обяснят защо са дали възможност на престъпници да бъдат предсрочно освободени. 

Шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ отвърна, че и преди това е можело да има искания за предсрочно освобождаване на престъпниците. 

"Но осъденото лице нямаше възможност да направи искането от свое име. Имаше много жалби и към съда, и към правна комисия, че това лице е с отнети права, че зависи от една комисия, която никой не знае как действа", обясни той. 

Данаилов припомни, че в крайна сметка съдът е този, който взима крайното решение. 

След това обаче шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов изненадващо обяви, че партията ще подкрепи на първо четене искането на социалистите. Той поиска преди второто гласуване широк дебат с политици и експерти, които да помогнат за окончателното решение да депутатите. 

С изменения в НПК депутатите подкрепиха и предложението на правосъдното министерство делата за корупция по висшите етажи на властта вече да се гледат в Специализирания наказателен съд, а не в СГС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
гняв преди 6 години
Абе що не предложат осъдените сами да си определят присъдите! Щом е сгазил закона д си получава заслуженото и го отлежава целият срок!
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А бе парламента не са ли вече във ваканция. Та се мъчат в тая жега.
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То не е чудно,че ГЕРБ са подкрепили социалистите,чудо ще е ,ако социалистите подкрепят ГЕРБ.
16
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не ни интересува НС да пита Боко тиквата защо се бави съдебната реформа защо не питат
15
4
 
16
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Продължение:И сега след като любимите ви ГЕРБери ви гласуваха забрана за плащания в брой за повече от 1000 лева на ден, и като банките ви треснат една такса от 5 лв+% за плащане по банков път, пак няма да се сетите да излезете на улицата ами ще почнете да търсите начини да изхитрите системата. Пак си спомняйте 89-97ма и се утешавайте, че може и по-зле!
14
3
 
4
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
До Помним!!!Разбира се, че съм Кратун. Затова и не мога да разбера онези, дето каквото и да стане, все се самоуспокояват с отговора, че може да е по-зле. Заслужавате си мутрите и комунистите, дето вече 28 години ви мачкат и грабят, а вие все си траете, щото може и по-лошо. Искам достойнк хора за сънародници, а не някакви андрешковци.
13
0
 
14
 
! Отговори
Другите престъпници преди 6 години
За осъдените прстъници - добре. А за необвинените престъпници? "Изнасяме оръжие за терористите с азерски самолети, алармира Анонимус" днес! Вярно ли е? Какво правим?
12
5
 
4
 
! Отговори
Помним!!! преди 6 години
Кратуне ,явно си кратуна.За нещо добро пак намираш начин да негодуваш.Или просто си хейтър?На колко си годинки и колко,,хаоси" помниш в държавата? Ако сега е хаос какво беше 89-97ма??? Ти къде беше в ,,ташкент"или в детската градина. Видели сте вие хаос,страдания и мъка ,глезено интернет поколение. Всичко ли трябва да се оплюва само и само да изкараш някой лев.Аман от дечурлига -неграмотни философи.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, то по-престъпни и нагли от депутатите няма.
10
2
 
17
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
Добре де, в миналия парламент пак ГЕРБ бяха мнозинство. Веднъж така, после обратното. Това явно не са хора, с визия. Какъвто вождът, такава и сбирщината му - гласуват според това как са спали снощи. Гербаджийски лопати. Пълен хаос в държавата. Всичко върви на самотек.
9
0
 
12
 
! Отговори
Край преди 6 години
щом има предсрочно освобождаване трябва да има и следсрочно. Целта на наказанието е да превъзпита. Е как е превъзпитан оня дето обра няколко милиона инкасо и сега чака да му изтече присъдата да си ги харчи. Доде не каже къде са парите - не трябва да има пускане.
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Осъдения може да има право да иска предсрочно освобождаване, но нали комисията трябва да реши. Това значи, че на всеки престъник може да се откаже освобождаване, ако е опасен за обществото или престъплението е много тежко.
7
0
 
23
 
! Отговори
Наивен преди 6 години
До 4 Мнение"Откъде идва думата Парламент ? Ами от турската дума парлама"Както съм казвал и друг път-от парлама и мента.
6
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-важните промени като съкращения на МВР, право на оръжие при защита на имот и връщане на смъртното наказание отново бяха отхвърлени, а ги има в САЩ.
5
2
 
19
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
Дали осъдените ще могат лично да искат да бъдат освобождавани или чрез администрацията на затвора е по-малкия проблем. Подозирам, че съдът и затворът са еднакво корумпирани. Другото ГЕРБерско изменение, с което се даде право на рецидивистите да се освобождават е по-скандалното, но него няма да го отменят.
4
1
 
9
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
До Мда 2 Прав си. Откъде идва думата Парламент ? Ами от турската дума парлама.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те все някога ще излязат от затвора. Да му мислят жиртвите тогава.Не искам да съм на тяхно място.
2
2
 
30
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Естествено, че се говори само за правата на престъпниците! Нали в парламента са само такива!
1
0
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само за правата на престъпниците говорим,абе жертвите нямат ли права?За това държавата ни е пламнала от престъпност,убийства,грабежи,разруха.