Събарят незаконни заведения на плаж "Кабакум-централен" във Варна

Ангелкова: При неохраняем плаж е забранена търговска дейност
20
Събарят незаконни заведения на плаж "Кабакум-централен" във Варна
Снимка: Булфото

Събарят три незаконни заведения на плаж "Кабакум-централен". Проверката на централния плаж на Кабакум извърши министърът на туризма Николина Ангелкова съвместно с представители на други контролни институции, включително НАП и МВР, съобщи ИА "Черно море".

Проверката установи, че три заведения на тази ивица извършват неправомерно търговска дейност на плаж, който е със статут на неохраняем.

Проверяваме "Кабакум-централен" по сигнал както на граждани, така и на бъдещия стопанин, който спечели търга, обясни Ангелкова.

Миналата година договорът с бившия наемател е бил прекратен заради нередности, в това число и неплащане на наемната цена. След провеждането на новия търг обаче заради обжалване на процедурата от друг участник все още няма сключен договор, а това автоматично прави плажа неохраняем, каза още тя.

Според заповед на министъра на туризма на територията на неохраняемите плажове е забранено извършването на всякаква търговска дейност.

Сезирали сме Дирекцията за национален строителен контрол и Oбщина Варна и ще бъдат предприети незабавни действия по събаряне на заведенията или ще им бъде спряно подаването на ток и вода, увери Ангелкова.

По нейни думи докато приключат съдебните процедури, трябва да се спазва изискването за неохраняеми плажове, което налага общината да отговаря за почистването на участъка, а Областна управа да осигури водното спасяване.

Координационният съвет, който заработи от миналата година, обединява работата на служители на няколко контролни органа, които следят според своите правомощия спазването на разпоредбите на закона.

Органите на реда трябва да установят дали бившият стопанин е събирал наеми от наемателите на заведения миналата година и сега, обясни министърът. Един от стопаните на заведение заяви пред проверяващите, че тази година "не е плащал на никого, защото нямало кой да му поиска пари за наем“. Заведението му работи от началото на сезона.

Министър Ангелкова допълни, че много от хората, които стопанисват плажове, стават все по-изобретателни и като пример представи нарушител на плажа в "Обзор -мотела", който загребал пясък и го насипал в двора на хотела си.

Така напълно в разрез със закона изобретателният хотелиер разширил плажната ивица, а законът в такъв случай предвижда, след като бъде установена точната площ, плажът да бъде актуван като държавна собственост и нарушителят да претърпи санкции.


20
Още от
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
спецназ преди 7 месеца
До Анонимен

Това с шалтето не е за този плаж. Чети или гледай умно!!!
18
0
 
3
 
! Отговори
спецназ преди 7 месеца
Тая кобила ангелкина, защо не каза ,че зет и е новия кандедат за концесионер на плажа.
А на всичко отгоре има по-добра оферта от неговата/нейната/. Това си е чист конфликт на интереси. За това тая лапачка е вдигнала врява. НА ЗЕТКО НЕЩАТА НЕ СЕ РАЗВИВАТ КАКТО МИСЛЕХА. Нормално за гебраджийските бандити. Щом бойко ги закриля що да не мародерстват.
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ОТ КАБАКУ , АКО СЕ ИЗТЪРСАТ СЛАВЯНОМОНГОЛИТЕ. ТАЗИ ОТ СНИМКАТА
МЕСТО НЯМА ДА СИ НАМЕРИ.
ТИЯ МОНГОЛОСЛАВЯНИ ОЩЕ НЕ СА НАУЧИЛИ КАКВО Е СТАНАЛО.С.ЗАВЕДЕНИЕТО ИМ.
16
0
 
4
 
! Отговори
Нови двайсет преди 7 месеца
Онзи ден кмета и пожарникарите създадоха предпоставка за масова верижна катастрофа на МАГИСТРАЛА Тракия.
Кметица Финансова призна за пожара на крана
Днес на плажа се БУТА построено
ДЪРЖАВАТА Е НЕОПРАВЛЯЕМА . ПАРИ НА НАРОДА НА ВЯТЪРА.
ТАКОВА РАЗХИЩЕНИЕ НЯМА НИКЪДЕ И ВИНОВНИ НЯМА.??????
15
0
 
5
 
! Отговори
ppq преди 7 месеца
До Анонимен 15
ако е пред НС ще фалираш- те са на море и са постоянно във ваканции
14
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Оха,тоя тарикат не плаща наем на никой,сигурно и ток и вода не плаща,а тези докато се помайват вече стана средата на юли месец,от 01.09 сезонът свърши,ех как искам и аз едно незаконно лятно заведение да си сложа ,ама точно пред народното събрание!
13
0
 
7
 
! Отговори
НА КОНЯХ!- преди 7 месеца
До Турист

У МЕНЯ КОБИЛА!!!!!!!!!!! -4апаев
12
4
 
3
 
! Отговори
JJivanov - Geolog преди 7 месеца
НЕ Е РЕдно да се събарят хубавите заведения.те пазят региона вкл плажа от проблеми с огромен свлачищно срутищен масив до над свободния университет

Да с е охранява плажа там има великолепен едрозърнест лечебен пясък..Уникален е..
11
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
а за временната постройка на г-н Марешки, м?
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А защо не работят? Нали това са хора от "народа' ...същите тея дето ввчер плюят . Защо тези хора на държавна работа , не си вършат работата да ходят да глобяват да събарят да създават по-хубаво ? "Държава"....Това извън земно ли е
9
0
 
18
 
! Отговори
Хахаха преди 7 месеца
Неплащал защото нямало кой да му поиска пари... цялата държава е такава. Дупката на Европа.
8
0
 
24
 
! Отговори
до кога преди 7 месеца
При толкова комисии,агенции,чиновници,всеки си прави каквото иска няма никакъв контрол и ред,никой не работи....
7
1
 
16
 
! Отговори
Турист преди 7 месеца
Само като видят тази конска физиономия на плажа,всички летуващи ще напуснат курорта. И повече никой няма да строи незаконни обекти.
6
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Трябва да проверят цялото Черноморие за незаконни строежи и заведения. И след това може да открием малко пясък от плажните ивици.
5
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
това на снимката какво е...че не се разбира май прилича на кон
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Кабакум е един от най хубавите плажове на Варна. Но вече 20 години няма развитие , а хората идващи към него са много. Трябва да се вземат спешни мерки за увеличаване на парко местата , велоалея , подредени заведения , канализация и еднопосочно движение.
Идват гости на града и получават една бъркотия.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
*** държавата :-)
2
2
 
4
 
! Отговори
Eti преди 7 месеца
A sunny beach gi ohraniavat s askeri i policai podobni nezakonni obekti...
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А с шалтето от 5лв какво стана?