За 2 години: 2171 деца родени ин витро с пари от държавата

Доклад: Забавено плащане и лоша отчетност има в Центъра асистирана репродукция
10 юли 2017 13:20, Анисия Иванова
16
За 2 години: 2171 деца родени ин витро с пари от държавата
Архив: Булфото

2171 деца са родени ин витро с финансова помощ от държавата, но забавяне на финансирането намалява ефекта от дейността. Това е основният извод от извършения одит на Центъра за асистирана репродукция, направен от Сметната палата. Проверката е за период от 1 януари 2014 г. до 30 юни 2016 г.

Относителният дял на извършените процедури, финансирани от Центъра за периода 2014 г. - 2015 г., е 35 на сто от всички извършени процедури по асистирана репродукция. Общо за одитирания период са финансирани и извършени 7598 процедури на обща стойност 29 351 016 лв., като в резултат са родени 2 171 деца.

Успеваемостта по показател "родени деца" за България е 28 на сто, с което страната ни се доближава до успешните европейски практики (Австрия 27,4 на сто).

Темата е обществено значима, тъй като след 1990 г. демографското развитие на страната е с отрицателен естествен прираст на населението.

В края на 2015 г. населението на България е намаляло в сравнение с 2014 г. с над 48 хил. души, а през 2050 г. се очаква да намалее до около 5,8 млн. души по прогнози на НСИ. Коефициентът на общата раждаемост през 2015 г. е 9.2% и е по-малък от общия коефициент на раждаемост за ЕС.

В резултат на одита са направени следните основни изводи и заключения:

Планираните средства за финансиране на дейностите по асистирана репродукция за проверения период са постоянна величина - около 12 млн. лв. и са незначителни спрямо планираните разходи по бюджета на МЗ, около 3 на сто за целия период на одита.

През 2015 г. издадените заповеди за финансиране са с 364 повече от тези през 2014 г., с което е постигнато преизпълнение с 26,9 на сто. Въпреки че издадените заповеди за финансиране се увеличават, планираните разходи за дейности по асистирана репродукция остават постоянна величина, пишат в своя анализ проверяващите.

Недостигът на финансов ресурс води до удължаване на периода от подаване на заявлението до получаване на заповед за финансиране на процедура по асистирана рапродукция и достига до 11 месеца през 2016 г.

В резултат на забавянето се намалява ефективността на дейността поради намаляване на вероятността за успех на осъществената процедура по асистирана репродукция.

Според доклада на Сметната палата в Центъра за асистирана репродукция няма разработен и ефективен механизъм за проследяване на резултата от извършените процедури по асистирана репродукция.

Финансирането на дейностите за тях се извършва въз основа на договори между директора на Центъра и лечебните заведения, като е допуснато договаряне с болници, които не отговарят на регламентираните критерии за успеваемост.

Сериозен проблем е, че към фактурата за окончателно плащане на дадена процедура, лечебните заведения не прилагат цялата медицинска документация, а само епикриза и протокол. Само едно лечебно заведение е приложило и то непълна медицинска документация. Проверени са над 1000 фактури. Въпреки липсата на необходимите документи Центърът не е спрял плащанията.

Неизискването и непредставянето на медицинската документация към фактурите за окончателно плащане създава риск за заплащане на дейности, които са изпълнени в намален обем или не са изпълнени. Затова одитният доклад е изпратен на Агенцията за държавна финансова инспекция.

Лечебните заведения, които извършват дейности по асистирана репродукция, финансирани от Центъра, освен от него, се контролират съвместно от Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по трансплантация. За одитирания период не са извършвани съвместни проверки.

На национално ниво не са извършвани анализи в областта на асистираната репродукция от Министерството на здравеопазването.

Недостатъчното и несвоевременно финансиране на процедурите по асистирана репродукция оказва негативно влияние върху ефективността на дейността на Центъра и намалява шансовете за успех на извършените дейности и броя на родените деца.

Одитният доклад е публикуван на интернет страницата на Сметната палата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесна статистика. А някой спомня ли си за момичето, което почина преди три години в клиниката Афродита. Не. Вече никой. Проста манипулация. Вадене на яйцеклетка. След това не я събудиха. Толкова рутинна манипулация, че да ти се доплаче. Но факт. Но клиниката продължава да пуска постоянно обяви.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тези, които си плащат, защото по голямата част са такива ще споменава, че в Турция излиза по-евтино. Успеваемост в пъти по - голяма. Имам предвид със щастливо събитие. Дори и в Чехия е много по-евтино. А най - готино е като гледат документи на пациента и правят изследване и се оказва, че няма такова нещо. По изследване жената няма тръби, за да може да мине през фонда. А тя с чудесни проходими тръби. Просто никой не търси проблема.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е, че се чудят как да смъкнат повече пари от здрави хора. Моя близка прави няколко инвитра и нищо. После зябременя спонтанно и има две деца. Инвитро прави при Великия Стаменов в надежда. А статистика колко деца са родени след пет шест опита и после забременяли от раз в Турция някой водили. Май не. Стаменов води за успеваемост да си забременяла, ама после дали се развива бременност и се стига до раждане не го брига
10
0
 
0
 
! Отговори
мнз преди 6 години
До да живее Боко!ГОРКАТА ДЪРЖАВА..........
9
0
 
1
 
! Отговори
да живее Боко! преди 6 години
В окръжна болница пловдив като здравно осигурен за лазерна операция платих 2000лв и ддс400лв безот4етно без никакъв приемо-предавателен документ! Здравна каса не можела да поеме плащането въпреки, 4е съм здравно осигурен! Лекарите старателно не коментират а само се споглеждат и кикотят като те пращат при секретарката да платиш. В противенслу4ай умираш прав! ПЛАЩАНЕТО Е БЕЗОТ4ЕТНО БЕЗ НИКАКЪВ НАСРЕЩЕН ДОКУМЕНТ!!!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГОРКАТА ДЪРЖАВА!
7
2
 
2
 
! Отговори
ОНЯ С КОНЯ преди 6 години
До Анонимен А тази жена с петото ин витро според мен е една голяма ментарджийка ! Искате да ме уверите , че не е сменила "коча"Не вярвам !!!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А да не казвам как блъскат ин витро на чисто здрави хора в една столична модерна клиника с името "Надежда"!!! Искаха и на мен да ми правят процедура при нормални изследвания. Добре, че са ми здрави нервите и ми заприличаха на мошнници, иначе и аз да съм поредната жертва на фонда с не знам колко процедурки. Година по-късно забременях естествено. Халал да са ви парите от фонда, много нови коли да си накупите
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко процедури са направени за тези 2700 деца? 18 000 сигурно. Докато бях бременна лежат в болница с женичка с 5то ин витро, и двете бяхме с еднаква диагноза. При мен се развиха добре нещата, при нея за съжаление беше починало детето и следваше пореден аборт. Тя ми казваше, как според изследанията й има някакви антитела, които атакуват днк на мъжа й, и че това й е последния опит, повече нерви няма. А лекарите защо правят процдури да попитам аз? За клинични пътеки пак. Поеедното източване
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, за толкова деца платила държавата, а за колко са платили само родителите няма ли да кажат?
3
5
 
9
 
! Отговори
Циник до 1 преди 6 години
Първо - страшно мразя шльокавица!Второ - това са пари - похарчени за българи!А ти си....ромолюбител явно!
2
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как ли определят ДНК-то на децата от неангажирани донори.
1
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
RODENI DEZA SRESHTU POHARCENI PARI NA DANAKOPLATCITE