Ранени българи в Бодрум няма. Няма и билети по летищата

Отношенията между София и Анкара били много добри
22 юли 2017 11:40, Мария Захариева
7
Ранени българи в Бодрум няма. Няма и билети по летищата
Снимка: Reuters, архив

В турския курорт Бодрум има много българи, но няма пострадали от земетресението. Това заяви посланикът ни в Анкара Надежда Нейнски.

По думите й Бодрум се намира върху скала и земята не е била така податлива на труса. "В лошите неща понякога има и нещо хубаво – приливната вълна е била нощем. През деня има много лодки и е щяло да има повече пострадали, може би дори жертви, ако е станало денем", коментира тя пред BTV.

Още по темата
Нейнски добави, че по летищата няма билети, тъй като много хора искат да се върнат.

По повод списъка с 77 българи, които имат забрана да влизат в Турция по подозрения във връзки с терористични организации, Нейнски посочи, че списъкът е много по-голям и най-много хора има от Русия, Франция, Германия и Белгия. Посланикът посочи, че се визират конкретно връзки с ИДИЛ.

Тя допълни, че българското посолство е направило запитване за това кои точно са хората, но нямат отговор. "Теми свързани с националната сигурност са много деликатни. Счита се, че щом е свързано с националната сигурност не изисква допълнителни подробности", добави Нейнски.

Процесите в Турция са много динамични след опита за преврат. Най-голямата промяна е въвеждането на извънредно положение. Във всяка страна това значи съществена промяна на работата на институциите и ограничаването на граждански права, посочи тя.

Според нея ситуацията в Турция е сложна за коментар, а отношенията между Турция и ЕС има своите пикове и спадове. "Имаше едно замразяване на отношенията, което се счита, че се размрази на срещата на върха на НАТО в Брюксел. Най-важното е да не бъде прекъснат диалога", категоричен е посланикът.

В момента отношенията София –Анкара са много добри, може да имаме различия, но имаме добър регулярен диалог на различни нива, коментира още тя.

Имаше няколко примера на вмешателство на Турция в българските работи, заяви Нейнски с уточнението, че посланиците могат да са наблюдатели, но не и участници в процесите в страната, в която са акредитирани.

За нас споразумението за бежанците работи, но то е обвързано с темата за визовата либерализация, добави тя. 


7
Още по темата: бодрумземетресение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има българи в Бодрум ама друг път.В Турция ходят на почивка само потурнаците и "великата писателка" Венетка Райова.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква приливна вълна в Турция бе тва да не е океана, неинска куха лейко
3
3
 
4
 
! Отговори
Недоволен преди 3 години
Еми няма. Какво ще прави българин в Бодрум.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
посланиците могат да са наблюдатели, но не и участници в процесите в страната, в която са акредитирани.................а посетители в магазини за безплатни златни гривнички, или поне безплатна баклавичка - това полага ли се?
1
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Най-голямата промяна е въвеждането на извънредно положение. Във всяка страна това значи съществена промяна на работата на институциите и ограничаването на граждански права, посочи тя."

Посланичке това извънредно положение касае само некадърниците...Аз при положение, че има извънредно положение си пътувам където искам... Дори и извън страната...! Никой от нормалните и некорумпираните хора не усещат, че в стрвната има извънредно положение...