Плащаме стриктно тока и заемите, другото – на заден план

74% от фактурите ги погасяваме в срок, закъсняваме за 22%
26 юли 2017 08:37,
5
Плащаме стриктно тока и заемите, другото – на заден план
Снимка: Dnes.bg

Българинът е най-стриктен в плащането на сметките за ток и ипотечните заеми, а погасяването на останалите задължения често се забавя.
 
Всяка четвърта компания изпитва опасения, че може да фалира заради неизплатени към нея дългове, което води и до загуба на работни места. Това сочи проведеното за 10-та година изследване "Навиците на плащане в Европа" у нас и още 15 държави.
 
У нас 74% от издадените фактури се погасяват в уговорения срок, 22% се плащат със закъснение, а 4% се отписват поради невъзможността да бъдат събрани изобщо.
 
В Германия, известна с финансовата си дисциплина, 83% от задълженията се плащат в срок, а едва 1% остават непогасени. Българските фирми, заедно с гръцките, румънските и руските са най-недисциплинирани при плащането на фактури, обобщава Светла Петрова от EOS България, провела проучването.

Несъбраните вземания все повече натежават на фирмите. За да ограничат ефекта от дефицита на средства, 27% от компаниите намаляват инвестициите, близо четвърт от анкетираните фирми съкращават служители, а 22% от предприятията увеличават цените на произвежданите от тях стоки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Мани преди 6 години
Софийска вода напиква яко,Иванчо вдига цените и чака да плащаме
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не им плащайте нищо нито ток нито вода нито заеми на тези грабители на народа имат по 5 жени и по пет деца от всяка и за всички има пари да живеят охолно а вие гасете лампите да пестите Ел.енергия Не им плащайте нищо на тия мутри и олигарси.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези фирми които се опасяват да не фалират от неполучени дългове, да не го свързват с дисциплина на плащанията. Да търсят отговорност от другите фирми които се водят работодатели. Почти няма потребители които ползват услуга за която зннаят че няма как да платят. Обикновенно става въпрос за услуги който в нормалните държави се водят изконно право на съществуване
1
0
 
11
 
! Отговори
е преди 6 години
Защото сме богати с доходи над 1100 според инж.Иван Иванов и Светла Тодорова