106 г. по-късно! Холивудският талант Тодор Живков

С овациите храниш народа, който все се оплаква, че е гладен
Обновена: 8 сеп 2017 09:20 | 8 сеп 2017 09:00,
218

На народното хоро. Снимка: "24 часа"

Големите държавници са големи актьори. Трябва да играеш на домашната и световната сцена под аплодисментите на свои и чужди. С овациите храниш народа, който все се оплаква, че е гладен.

Тодор Живков е нашият пример в учебниците по политология как се управлява със сценични изяви. Само Роналд Рейгън мери ръст с актьора от Правец. Двамата имат много общо помежду си. Родени са през 1911 г., започват кариерата си като актьори, по-късно влизат в коридорите на властта.

Първата роля на Рейгън е през 1937 г. в холивудската кинолента "Любовта е във въздуха". До края на 1939 г. той има вече 19 филма.

Още по темата

Същата година и Живков дебютира. Нашето дарование поставя пиесата "Три синджира роби" в търновското село Дъскот. Сетне отива в пазарджишкото Лесичево, където режисира "Хан Татар" и "Дъщерите на Ефремов". Следната 1940 г. е в самоковското Говедарци с "Хъшове".

От тези постановки най-сполучлива е "Хан Татар", разказва "24 часа". В нея Живков изпълнява главната роля, като вгражда в образа шекспировски драматизъм с нюанси от стилистиката на Холивуд. Спектакълът е посрещнат възторжено от публиката и критиката. Вестник "Подем" пише:

"На 23.ХІІ.1939 год. сформираният местен любителско-артистичен ансамбъл изнесе с небивал и завиден успех пиесата "Хан Татар" от Никола Икономов. Пиесата е битова и успешно издържана и допада еднакво както за градска, така и за селска публика. Естествената, непринудена и вдъхновена игра на любителите артисти беше изслушана със затаен дъх от публиката и възнаградена с възторжени овации и чести аплодисменти от страна на публиката. Дадоха отлични игри г-жа Стибенка Ф. Софронова (у-ка при прогимназията) и г-н Тодор Живков в ролите: на Меглена и Хан Татар. Същите извикаха от публиката спонтанни адмирации и изтръгнаха затрогващи сълзи от умиление. Ний възхваляваме почина да се изнасят чести театрални спектакли на селската сцена, а също така и непосилния труд и създаденото дело на младия и енергичен режисьор г-н Живков".

Тодор Живков репетира по партизански пътеки, в землянки и мандри, на явки с пароли на уста. През октомври 1943 г. се провежда Втората мургашка конференция на отряда "Чавдар". Това е аудитория, която ентусиастът не може да пропусне.

Веселин Андреев (Андро) описва актьорските умения на Тодор Живков (Янко): "Очите му ту се усмихваха, ту се замъгляваха студени, щом заговореше за врага, в усмивката му имаше нещо хитровато, благоразположено и много бързо ставаше иронична или убийствена, цялото му лице бързо се менеше".

На 9 септември 1944 г. идва победата. Партията оценява по достойнство актьора от Правец и решава да го прати на парламентарната сцена.

На 27 октомври 1946 г. са насрочени избори за Шесто Велико народно събрание. То трябва да смени Търновската конституция с Димитровска. В навечерието на вота Георги Димитров пуска директивата: "Опозицията по своя характер, по своите дела не е българска опозиция, а чужда агентура! Да се гласува за тази противонародна опозиция, това значи да се забива нож в гърба на нашата народна република!"

Борбата е крайно ожесточена. Печатът гъмжи от сигнали за насилия, манипулации и фалшификации. Въпреки издевателствата от 465 места в събранието опозицията печели 99. ОФ партиите вземат 89, а ортодоксалните комунисти сядат на 276 плюс 1 - това на ботевградския народен представител Тодор Живков.

Много важен е този мандат, защото на Живков партията възлага да изиграе исторически парламентарен спектакъл.

Представлението е насрочено за 4 февруари 1947 г. Това е денят на Живковата мастерпиеса.

"Има думата народният представител Тодор Живков", вдига завесата председателят Васил Коларов. Актьорът започва монолог в стил: "В котилото на порока".

С ювеналовски патос рисува столицата София като гнездо на политическия разврат. Както някога в балкана, Живков вдига показалец над главата си и внезапно го забива надолу.

"Тук - сочи той - са щабовете на продажната опозиция, които фабрикуват и разпространяват злостни слухове и лъжливи речи. Тук са международните шпионски служби, които фактически ръководят централите на Никола Петков и Коста Лулчев; тук са финансовите източници, чуждото злато, за съжаление, което прави от българи платени агенти на чужди сили. Тук се чувстваше най-тежко атмосферата на външния натиск".

Червеното мнозинство ръкопляска, а Никола Петков допълва от място: "Тук е огромната ти глупост!"

Живков игнорира Петков и минава в конкретика: "Ще ви съобщя само някои от провокациите на опозицията в София. Опозицията оглуши света със своя предизборен митинг. Даже и тук се заяви лично от Никола Петков, че това е най-грандиозният митинг, който е ставал в България".

"Това е вярно, 100 хиляди души", потвърждава водачът на опозицията.

"Около трибуната - продължава Живков - покрай лидерите личаха все отбор юнаци, осъдени от Народния съд и помилвани германски агенти, уволнени за фашистка дейност офицери и чиновници, стари политически грешници, спекуланти и прочее, натруфени дами, зози и суинги. Повечето от знаменосците на опозицията - това бяха бивши ратници и легионери".

"И четири танка имаше там! Не ги ли видяхте?", суфлира досадният Петков.

Тодор Живков поема глътка въздух: "Много от гражданите, за да се овладеят, хапеха устните си и мълчаха, а тия, които не можеха да се въздържат и викаха: "Да живеят Сталин, Тито, Димитров!", бяха малтретирани".

Моноспектакълът продължава един час. Такива като Никола Петков, които не отбират от сценично изкуство, се подиграват. Ценителите на Мелпомена обаче възторжено аплодират таланта. Без значение на партийната окраска. Опозиционерът Кочо Бонев например възкликва: "Този е добър за шпикер на Радио "София!"

Парламентарната изява на Тодор Живков е прицелена стратегически. Представлението е пролог към ликвидирането на българската опозиция.

Няколко месеца по-късно е отнет депутатският имунитет на Никола Петков. На 16 август 1947 г. той е осъден на смърт, екзекутиран е на 23 септември. Другите инакомислещи са командировани по затвори и концлагери.

Пусната е желязната завеса, която след четири десетилетия актьорът Роналд Рейгън ще вдигне.


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
0
 
1
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 6 години
Знаете ли какво е станало в Рим, когато все още са уптравлявали мутрите и комунистите. Обикновените граждани, които не са били от тогавашната олигархия просто са си натоварили багажа на каруците и заедно със всичкокоето имат са се изнесли от Рим за да си направят нов град с надеждата за повече справедливост. А за да си осигорят положението местните олигарси си внесли роби от новозавладяните провинции. Виждате аналогията, нали. Но тези нови роби променили изцяло манталитета, народопсихологията и
198
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Калеко АлекоАко смениш датата смисъла пак няма да се промени. След 10.11 излязоха от затвора ттези осъдени за стопански престъпления,шпионаж,предателство неща които са се наказвали през всички епохи. Каква е разликата?
197
1
 
2
 
! Отговори
Антифашигян преди 6 години
До Антикомунян 205:От твоите уста в божиите уши!Чул те господ и дай боже да ти се връща,особенно това последното!!!
196
6
 
4
 
! Отговори
Антикомунян преди 6 години
Не знам дали Рейгън вдигна "железната завеса" ама икономическата му политика доведе до финансовата криза и установилата се след това политико-икономическа нестабилност. Рейгън се оказа вреден за света, докато бай Тошо - вреден само за България,А *** Господ да ги убие, и дечицата им, че и внучетата..
195
3
 
15
 
! Отговори
Тошето преди 6 години
Някои хора си мислят че сега са свободни и живеят по-добре... Не сте свободни може да ходите в Гърция с щайгите буркани ама умирате от страх за децата си...страх ви е да не ви опердашат без причина на пътя...чудите се как да си платите наема или как 50 години ще си давате половинката заплатка за нова тухлена босониерка...пък и кой знае до кога ще ви търпи гадното кпопеле шеф на работа...той е същя оня *** от едно време само че тогава го беше страх от ДС а сега от нищо не му пука....***
194
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селякът си поживя добре,защото го подкрепяше СССР,да му мислихме ние,българите.Само *** могат да славят стогодишната история на своята терористична организация,наречена партия-БКП/БСП.Къмунизмът е обявен за престъпен строй,също като фашизмът,на световната асамблия в Париж2008.Затова,неговите символи трябва да бъдат премахнати също като фашистките.След тях е и паметникът на съветския окупатор до СУ.
193
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на снимка номер 1 , най вдясно, г-жа масларова ли друса хорото ?
192
3
 
5
 
! Отговори
Окомер преди 6 години
Злобен отмъстителен некадърник, заради конфликт с Георги Чанков сменя имената на много улици и площад от Йорданка Чанкова на Йорданка Николова. Посмъртно я преименува.
191
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
браво на атмосферното налягане !
190
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
времето е ваше , но всичко друго е НАШЕ
189
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
''другари ние решихме да изчакаме да Видиме - и най накрая - АКО трябва - ще се Преустройваме '' залата - ХАХАХАХА - Приземяване приземяване приземяване
188
6
 
23
 
! Отговори
АК-47 преди 6 години
До ФактитеАбсолютно си прав, България се е превърнала в най-бедната страна в ЕС.Никой управник не е съвършен. При бай Тошо поне хората не гладуваха и не ровеха в кофите за ***. Сега може да се пътува навсякъде, ама пътуват тези които 27 години не спират и продължават да крадат активите на държавата. Има свобода на словото, и какво от това, нима корупцията сред властта да е намаляла на йота. Малките градове и села са се превърнали във феодални владения на верни на властта ***
187
3
 
16
 
! Отговори
Афуз Али преди 6 години
,,На крак о, парии презрени,на крак о,НОВИ РОБИ НА ТРУДА! Подтиснати и унижени, вие пак ще вземете властта!,, Но трябва да не се доверявате на лъжливи димукрати и буржоазни ***,както направихте сега!
186
9
 
14
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 6 години
Българи! Да ни е честит най-светлия празник в българската история- ,,9 септември-1944 година,,Тогава за първи път нашият народ вкуси от плодовете на свободата,която ни дариха руските братя червеноармейци,, Буржоазната *** бе срината и съдбата на народа поеха хора с прогресивно мислене и марксистко-ленински философски убеждения!
185
23
 
17
 
! Отговори
Крадци са БКП преди 6 години
Тоя терорист Тодор Живков е избил повече българи отколкото са жертвите на българите през всички войни .Освен това ходи да лиже задниците на руснаците за да му кичат ордени .А българите тука работиха за да хранят руснаците .Всичко се правеше за Русия . Ние пращахме зеленчици и плодове те ни пращаха автомобили . Пример за Една Лада трябва да нахраним с домати Москва ,Ленинград и Сибирският народ . Пълна простотия на БКП . Тука в магазините се ядеше само трето качество . Първо и второ се ...
184
3
 
7
 
! Отговори
Шльоко преди 6 години
Какво повече да се интересувам от Българска политика ? То откакто стана ,,Розовата Революция'',в Парламента освен издънки на ,,Активни Борци'' и наследници на ЦК-то,никога не е имало други политици.Да бяха отворили поне досиетата на ,,Нещатните'' с които живеем и до днес в блока,и ни шпионират изкъсо.Това поне да бяха направили,след като нямаше и един осъден за стотиците хиляди убити ,,В Името На Народа''.,,,В името на ,,Народа''.Интернационала издава присъди в ,,Името На Народа'' ...ФАРС.
183
2
 
4
 
! Отговори
Правчанин преди 6 години
До ФактитеМи, ако ги пускаха на границата, сега да са стотина души в България
182
4
 
7
 
! Отговори
Правчанин преди 6 години
Едно време баща му разправяше: Една година мой Тошко не щя да учи, та го пратих в Правец да пасе свинете". Тогава те са живеели в една махала над Правец. Дали не е бил и Ивайло, а?
181
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен - Нито бай Тошо има типичния за Кобургите крив нос. Не виждаш ли, че има съвсем различен нос - прав и увиснал.Бе, типична селска човка! Нали!
180
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Аргументи и факти.Нито Маруца,нито Христо имат специфичният за Кобургите крив нос-------------Нито бай Тошо има типичния за Кобургите крив нос.Не виждаш ли, че има съвсем различен нос - прав и увиснал.